string(1) "p"

Tuinontwerp Marjan de Koning

Met mijn bedrijf Florera, werk ik: Marjan de Koning, als tuinontwerper met name in de regio Eindhoven.

Tuinontwerp door Marjan de Koning

Maar ook ver buiten deze regio zijn de tuinen van Florera te vinden. Een tuin is voor mij pure beleving. Puur natuur en werken met de natuur doet mij plezier. Tijdens het ontwerpen ga ik op mijn gevoel af en het maakt me enorm blij als ik een schitterend nieuw tuinontwerp heb uitgedacht.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat, zodra mijn gevoel goed is in combi met een prettig verlopende relatie opdrachtgever, mijn tuinontwerpen een schot in de roos zijn.

Ambachtelijk tuinontwerp

Op mijn tekentafel liggen vaak ontwerpschetsen, want ik werk ambachtelijk en al mijn tuinplannen zijn uniek. Ik heb niet veel met computers en aan ontwerpen op de computer doe ik niet. Ik werk graag met potlood en gum, dat brengt de mooiste resultaten voort. Dat weten inmiddels al heel veel klanten die mij als tuinontwerper in deze regio Eindhoven en ver daarbuiten hebben benaderd.

Als eerste werk ik een schets als plattegrond op papier uit, daarbij behoren altijd ondersteunende sfeerfoto’s. Soms krijg ik ’s avonds of ’s nachts ineens een ingeving, dan ga ik terug mijn atelier in om dit idee uit te werken. Tijdens deze uurtjes is het stil en komen mooie ingevingen veel sneller bij me binnen.

Mensen vergelijken een tuinontwerp vaak met een plan via een computer uitdraai van een keuken of badkamer. Dit is mijn inziens onjuist, want de natuur is dynamisch en een keuken of badkamer zijn statische ontwerpen.

Een tuin is één en al natuur en altijd in beweging. Een tuin is beleving op hoog niveau, gevoel, sfeer, gezelligheid en geluk en dat laat je niet vangen met een computer uitdraai.

Zo werk ik als tuinontwerper, al ruim 20 jaar ambachtelijk alle plannen van mijn klanten uit. Ik denk zelfs dat al die momenten dat ik gepassioneerd achter mijn tekentafel bezig ben, een tuinontwerp misschien nog wel sneller op papier heb staan dan menig ontwerper achter de computer.

Ik werk graag met meerstam bomen, omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben en een weergaloze eyecather in een tuin zijn. Bij zo’n type boom, is het bijzonder belangrijk dat deze boom precies de stammen heeft staan zoals ik ze wens. En dát valt gewoonweg niet met een 3D compositie vast te leggen. Tijdens een gesprek met mijn opdrachtgevers, vergelijk ik het wel eens met een bos tulpen die je in de vaas zet. De bos tulpen valt dan uiteen zoals ze zelf wil. Zo is het ook met de natuur gesteld. Ze laat zich niet dwingen. Al die jaren vakkennis en de ervaring als tuinontwerper en hovenier in Eindhoven en omgeving, kan ik inmiddels gelukkig een beetje inschatten hoe de boom ‘valt’ (groeit) in de jaren na aanplant.

Tuinen in de regio Eindhoven bevinden zich meestal op zandgrond. Andere regio’s kennen vaak een andere bodem en uiteraard reageren bomen en planten daar dan op. Om mijn tuinklanten goed te kunnen adviseren, vind ik het belangrijk dat ik als tuinontwerper ook tuinen kan realiseren op andere tuingronden. In alle jaren liggen er dan ook tuinen van Florera in Limburg, Gelderland, Utrecht en Zuid Holland.

Of je nu als tuinontwerper in regio Eindhoven werkt, of in een andere regio, in een tuin blijft de hoofdzaak altijd die prachtige natuur. En een weergaloos volledig passend tuinplan, komt mijn inziens dan ook pas tot stand als het met rust wordt gerealiseerd en dat heeft gewoonweg wat tijd nodig.

Meer lezen over mijn werkwijze, klik dan hier of neem contact met mij op.