Foto: 2014/Tuinstijl-Golden-Age.jpg

Tuinstijlen 2014: modern of nostalgisch

Inspirerende tuinstijlen en leuke ideeën voor in en om je tuin en terras. Laat je verrassen!

Guido van Loon

Ben je met een tuinontwerp bezig of denk je aan een tuinmetamorfose en kun je wel wat hulp gebruiken? Laat je inspireren door de tuinstijlen van 2014.

Twisted Garden

In deze tuin zien we een strakke vormgeving waarbij we spelen met hoogteverschillen, met zwevende vlakken en nieuw ritme.

Tegenover de ene trend staat soms haaks een andere. Niks nostalgie: hedendaags moet het zijn. Modern, vernieuwend, verrassend. We gaan op zoek naar nieuwe vormgeving. Naar nieuw ritme, een nieuwe harmonie, nieuwe vlakverdeling en beweging. En die vinden we in de Twisted Garden.

In deze tuin zien we een strakke vormgeving waarbij we spelen met hoogteverschillen, met zwevende vlakken en nieuw ritme. We zien er verrassende borders met een mono-type beplanting. Die bestrijkt hele vlakken die zich op een bijzondere manier tot elkaar verhouden.

De vormentaal van deze tuin gaat over verspringen, verschuiven, ombuigen, geometrie. We zien er positieve en negatieve vormen, verhoogde en verdiepte vormen – alles staat in dienst van een nieuwe ritme. In de Twisted Garden domineert de vorm. Materialen en kleuren voegen zich daarnaar en zijn relatief onopvallend, strak en functioneel.

Vormen

De vormen lijken uit verband: gebogen en gevouwen, sterk en ritmisch, zes- en achtkantig.

Materialen

Gladde constructieve materialen: metaal, kunststof, glad natuursteen, glad hout.

Dessins

Geometrische patronen die doen denken aan tangram-patronen.

Kleuren

Geen opvallend kleurgebruik. Wit heeft de hoofdrol. We zien limegroene tinten aangevuld met grijze en bruine naturellen.

Planten

Planten met compact blad waardoor ze goed in een strakke vorm te snoeien zijn zoals de Asarum en de Ilex. We zien er compacte grassoorten en hangplanten voor verticale beplanting. Pennesetum, hosta, phloxen* en pluim-Hydrangea* (* Colour your Life, plant van de maand mei 2014).

Biotope Garden

Biotope Garden. Fotograaf: Pim van der Maden.

Een natuurlijke tuin, waarin planten centraal staan. In de Biotope Garden vormen planten en kleine tuindieren een schijnbaar ongecultiveerd, harmonieus paradijs. Als in een groene oase, waar we contact maken met de natuur, waarin we ons gezond voelen.

De Biotope Garden heeft een licht verwilderde uitstraling. De gangbare regels gelden er niet, de natuur heeft er vrij spel. Toch is de uitstraling van deze tuin niet armoedig, want kostbare, natuurlijke materialen zorgen er voor een luxe en uniek karakter. In deze tuin krijgen waardevolle steensoorten zoals marmer een plaats, voor het terras en het meubilair. Er is plaats voor koper en andere metaalsoorten die er op een nieuwe, vindingrijke manier worden toegepast.

De diversiteit aan planten zorgt in deze tuin voor een uitstraling van natuurlijke rijkdom. We zien er eetbare en diervriendelijke planten in borders maar ook in pot. Hangende plantenbakken zijn terug van weggeweest. In de tuin zien we allerlei behuizingen voor kleine dieren.

Vormen

We zien natuurlijke en ambachtelijke vormen, hand-gemaakt, onregelmatig, gestapelde vormen van verschillende materialen, met afgeronde hoeken. In de tuin staan constructieve en stoere objecten die laten zien hoe iets is gemaakt, met de naden naar buiten.

Materialen

Natuurlijke, ruwe materialen zoals hout, natuursteen, leisteen, marmer en marmerimitaties, halfedelstenen, koper, fossielen en natuurlijk textiel met een uitstraling van canvas en linnen

Dessins

Patronen rechtstreeks uit de natuur. Denk aan bladmotieven, vlinders, vogels en marmerdessins.

Kleuren

Een combinatie van blauwgroene tinten met een fris natuurlijk geelgroen. Daarnaast accenten van warmbruin, koper en zalmoranje.

Planten

In de Biotope Garden vinden we vooral planten met een natuurlijke, haast rommelige uitstraling, zoals Amaranthus, varens, Saltolina of Astilbe (Colour­ your Life, plant van de maand mei 2014) of Digitalis (Colour your Life, plant van de maand mei 2014). Ook is er volop plaats voor sedum­soorten.

Golden Age Garden

Tuinstijl: Golden Age Garden

De wereld verandert razendsnel. Daarom grijpen we graag terug op het verleden waarin alles nog overzichtelijk was. We zijn nostalgisch. Maar het oude kopiëren we niet zomaar, we halen er elementen uit die we in een nieuw jasje steken. Door ze uit te vergroten, te veranderen of soms alleen details te gebruiken.

De 16de en 17de eeuw staan momenteel volop in de belangstelling. Vooral onze Gouden Eeuw spreekt tot de verbeelding. Dat leidt in de tuin tot hernieuwde aandacht voor klassieke elementen zoals pilaren, kapitelen en grote vormen. We laten ons weer inspireren door klassieke tuinbeplanting in elegante en decoratieve vormen.

Ook laten we ons inspireren door ons koloniale verleden en de etnische invloeden uit exotische gebieden. We geven een eigentijdse, vrije interpretatie van de rijkdom uit de tijd van de VOC. Daarom benutten we grote potten en vazen op voet, decoratief vlechtwerk en inlegwerk, gouden en koperen details, zowel glanzend als mat. Kortom: we zijn toe aan een decoratieve tuin die zijn wortels heeft in onze Gouden Eeuw. De Golden Age Garden.

Vormen

Klassieke en romantische vormen, vaak uitvergroot. Nieuw maar toch vertrouwd.

Materialen

Luxe, kwalitatief hoogwaardige materialen: natuursteen, donker hout, goud- en koperkleurig metaal, vlechtwerk, luxe kunststof.

Dessins

Historische dessins, portretten van historische meesterschilders. Exotische dessins zoals batik, ikat, vlechtpatronen en dierenhuiden. Vaak in duotone en op een luxe manier uitgevoerd.

Kleuren

Hernieuwde aandacht voor zwart maar dan wel met een hoogglans oppervlak. Daarnaast warme naturellen, aangevuld met goud en koper. Als kleuraccenten benutten we de rijke kleuren van halfedelstenen zoals smaragd, agaat en tijgeroog.

Planten

Planten die in sierlijke vormen geknipt kunnen worden zoals buxus (Colour your Life, plant van de maand maart 2014). Zwarte bladpunten worden gecombineerd met elegante bloemen zoals de lelie en de iris. Planten met donker blad zoals de Heuchera (Colour your Life, plant van de maand mei 2014). Ook Strelitzia staat prachtig.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties