Met eigen tuin bijdragen aan de natuur

Met uw eigen tuin bijdragen aan het welzijn van Moeder Aarde? Natuurlijk, alle beetjes helpen.

Hoe? Het Groningse tuinbedrijf Gadero zette praktische ideeën op een rij. 

 

Stap 1: Meer groen!

Het beste voor het milieu is sowieso veel groen in de tuin. Denk aan groene erfafscheidingen en borders met allerlei planten. Coniferen als heg zien we niet vaak meer, maar met een Hedera klimplant op een trellis scherm, een beukenhaag of de groenblijvende laurier maakt u een hele hippe groene schutting en produceert u ook nog eens zuurstof.


Hout van dichtbij

Wilt u toch graag (deels) een dichte schutting, dan adviseren we verantwoord hout van dichtbij te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan onbehandeld Lariks Douglas hout uit Nederland, thermisch gemodificeerd grenen uit Zweden of Robinia hout uit Hongarije. Bij tropisch hardhout heeft u al snel te maken met een enorme transport vervuiling. U heeft vast wel eens gelezen dat de 15 grootste containerschepen ter wereld net zo vervuilend zijn als alle auto’s op de wereld.


Duurzaam monteren

Voor tuinmaterialen kunt u grofweg kiezen uit hout of steen. Voor stenen tegels komt veel cement uit de mijnbouw, dit is onomkeerbaar. Bomen zijn eindeloos te herplanten, dus in die zin heeft hout meer toekomst.

Met een degelijke montage draagt u ook enorm bij aan het milieu. U stelt de vervangingsvraag immers jaren uit. Hieronder leest u enkele voorbeelden.


Vlonder

Bij houten vlonders de onderbalken op piketpalen monteren geeft niet alleen ruimte voor ventileren, ook vangt u hier regenwater op. Bij diezelfde vlonder vooral niet sjoemelen met de balkafstand en tussenruimte tussen de plank. Onderschat verder uw bezem niet. Door in de herfst wekelijks uw terras blad- en algenvrij te vegen, voorkomt u aantasting en tevens gladheid.


Clips

Kies bij vlonders en gevelbekleding bij voorkeur voor onzichtbare montage met clips in plaats van schroeven. Schroeven zorgt voor schroefgaten en dat maakt uw hout niet alleen kwetsbaarder, ook kunt u het hout moeilijker hergebruiken. Clips-planken maakt hergebruik eenvoudig. Zelfs na enkele jaren verhuist u dergelijke planken moeiteloos of schaaft de houthandel hier een nieuw product van. Op deze manier is het helemaal niet erg om na 10 jaar uw hardhouten vlonder te vervangen, zolang iemand anders het hout maar hergebruikt.

Schutting

Welke houtsoort u ook koopt, plaats bij een schutting altijd de eerste plank minimaal 10 cm boven het maaiveld. Zo gaat de onderkant van uw schutting veel langer mee en is deze beter bestand tegen een storm. Bespaar daarbij niet op het aantal palen en de paaldikte. En zoals eerder genoemd, wissel af met groene delen.


Overkapping

Hetzelfde geldt voor overkappingen van onbehandeld Lariks Douglas. Maakt u een terrasoverkapping, zet de wanden op betonbanden en de staanders op poeren. Zo verduurzaamt u zelf hout, het waait immers snel weer droog en gaat zo langer mee. Met een dakoverstek beschermt u uw wanden en deuren nog eens extra.

Kortom, verantwoord gekapt hout (liefst van landen dichtbij) is één. Hout verantwoord verwerken is twee. Onderhoud is drie. U verdubbelt de levensduur met gemak.


Wanden bekleden

Wilt u uw gevel bekleden of een schuurtje maken in de tuin? Overweeg dan thermisch gemodificeerd hout. Door dit verantwoorde stoomproces gaan naaldhoutsoorten uit Europese landen, waar de herplanting doorgaans goed geregeld is, veel langer mee. Voor deze wanden raden we om dezelfde reden het clipssysteem aan. Door uw wand met clips te monteren maakt u het hout demonteerbaar voor hergebruik.


Hout met een keurmerk

Voor toepassingen in de grond gebruik je geïmpregneerd naaldhout uit Europa of eventueel hardhout uit de tropen. Natuurlijk met een EUTR keurmerk zoals PEFC of FSC. In FSC beheerde bossen kapt men alleen de grootste bomen per hectare. Dit zorgt voor extra licht voor de iets kleinere bomen, die zo weer sneller doorgroeien. Voor FSC hardhout betaalt u wel iets meer dan NON-FSC hout. Verantwoord gekapt hout kopen is zeker een goede zaak. Wij zeggen daarbij dat het duurzaam toepassen van hout minstens zo belangrijk is.

U bent na enkele jaren uitgekeken op uw schutting of schuur? Niet zomaar slopen! Een ander kleurtje misschien? Uw hout regelmatig behandelen met een beits (op waterbasis!) verlengt de levensduur van uw hout. Hiermee helpt u ook de natuur. U staat immers minder snel bij de kassa voor herhaalaankopen.

Regenwater afvoeren

Een vol bestrate achtertuin, dat is echt een no-go en egoïstisch. Zo heeft u niet alleen weinig groen, maar bezorgt u uw buren en de gemeente veel problemen met de afvoer van hemelwater. In België verplichten sommige gemeenten hun inwoners al een bepaald percentage van de tuin open te houden zodat regenwater beter natuurlijk kan wegstromen. Een goede ontwikkeling.


Moestuinieren

Groente en fruit uit eigen tuin kweken vergt enkele jaren om het helemaal goed te leren. Heeft u het eenmaal onder de knie dan bespaart het naast een enorme berg verpakkingsmateriaal, transport vervuiling en energieverbruik ook een hoop geld. Begin met de eenvoudiger te kweken groenten en fruit, zoals tomatenplanten, bessenstruiken en een pruimenboom. Een paar kippen in de tuin leggen ook nog eens verse eieren. Uw kippen voert u met uw eigen groente en fruitafval. Dit hoeft dan weer niet afgevoerd te worden door een vuilniswagen.


Keramiek

U gaat voor steen? Kies dan keramische terrastegels in plaats van beton of natuursteen. Keramiek bakt men namelijk van klei, een relatief onschadelijk productieproces. Het geniet bovendien een lange levensduur zonder verkleuring. Bovendien mogen we keramiek circulair noemen. Keramiek valt namelijk volledig te recyclen.


En kunststof composiet dan?

Wij verwachten niet dat kunststof composiet hout gaat vervangen. Misschien moeten we zelfs wel minder gaan doen met dergelijke plastics. Kunststof is slecht afbreekbaar en vergt een fabrieksmatig proces (vaak in Azië), wat veel energie kost en veel uitstoot geeft. Daarnaast fabriceert men hoogwaardig composiet voor de gevel of terras van nieuw plastic en niet van gerecycled plastic. Dit maakt de plastic soep in de zee niet geschikt om kunststof planken van te persen. Wellicht in de toekomst.


Milieuvriendelijk composiet

Ontwikkelingen als Resysta composiet waarbij een restproduct (rijstvlieshulzen) als basisingrediënt wordt gebruikt juichen wij toe. Ook van de oneindig groeiende Bamboe planten worden steeds betere profielen geperst (echter wel met veel chemische verbindingsmiddelen).


Samengevat

Samengevat, hoe meer groen in de tuin hoe beter. Daarnaast bij voorkeur verantwoorde materialen uit Europese landen gebruiken. Deze dusdanig duurzaam monteren en onderhouden dat ze ook lang mee gaan is daarbij een must. Met een groentetuin en een paar fruitbomen zit u helemaal met een goed gevoel in uw tuin. De natuur ondersteunen geeft een goed gevoel, zeker als we samen de schouders er onder zetten.


U denkt, what’s in it voor Gadero? Wij stellen het behoud van moeder aarde boven grenzeloos groeien of egocentrische persoonlijke doelen. Daarbij ontwikkelen we graag door met nog duurzamere producten. Zoals Barack Obama zei: “Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervindt en de laatste die er iets aan kan doen.”