Zo geef je je tuin een flinke oppepper na de koude wintermaanden

Heb jij al een vakantie gepland dit jaar of blijf je thuis? Een vakantie in eigen land is nooit een slecht idee, maar vakantie in je eigen tuin ook niet.

Guido van Loon 30 April 2021

Je moet natuurlijk wel lekker in je eigen tuin kunnen vertoeven, dus de kans is groot dat er werk aan de winkel is. Gebruik de komende weken om van jouw achtertuin je droomtuin te maken, waar je tijdens de lente- en zomerdagen zorgeloos en zonder afleiding kunt genieten.

Knap de schuttingen op

Als je mooie, houten schuttingen hebt in je tuin is het noodzakelijk om deze af en toe een opfrisbeurt te geven. Wellicht hebben ze een groene kleur gekregen vanwege de vele regenbuien of zijn ze juist wat flets geworden. Wanneer je maximale levensduur uit je schutting wilt halen, zal je deze moeten behandelen. Een veel voorkomende schutting is gemaakt van douglas hout. Je kunt douglas hout impregneren, zodat deze geen grijzige kleur krijgt en lang netjes blijft. Op deze manier kun je wel tien jaar door met een nette schutting in je tuin.

Behandel je tuinmeubilair

Net als je houten schutting moet je ook je houten meubilair behandelen. Tegenwoordig zie je ontzettend veel tuinmeubels die gemaakt zijn van teakhout. Niet zo gek, want teakhout is een zeer duurzame soort hout die goed tegen vocht kan. Toch is het wel belangrijk om deze af en toe goed te behandelen. Je kunt teakhout behandelen met Nano coating bijvoorbeeld, waardoor het veel langer de mooie kleur behoudt. Houd er wel rekening mee dat de kleur wat donkerder wordt om deze goed te beschermen. De nano coating zorgt ervoor dat het hout vuil- en vochtafstotend wordt.

Ruim alles op

Net zoals je je huis soms flink moet opruimen, moet je dit ook met de tuin doen. Heb je bijvoorbeeld een overvolle schuur in de achtertuin die je steeds voller ziet worden? Gooi je standaard al je troep hier neer, totdat je er niet meer in kunt lopen of staan? Tijd om deze flink uit te mesten en spullen weg te doen (of online te verkopen) die je niet meer gebruikt. Onderschat deze klus niet, want een mens kan in een paar jaar tijd een hoop troep verzamelen. Hetzelfde geldt voor je tuin. Kijk goed naar de decoraties, bloempotten en plantjes die je hebt. Word je er niet blij van? Weg ermee! Alleen op die manier kun jij in de zomer genieten van je opgeruimde en verzorgde achtertuin.

Reacties