Welk gereedschap past bij jouw tuin?

Als tuinieren je lust en je leven is, weet je waarschijnlijk exact wat je nodig hebt om jouw lusthof zo perfect mogelijk te onderhouden.

23 April 2020

Ben je een beginnende tuinier, dan heb je misschien nog geen idee welk tuingereedschap je beslist in huis moet hebben om goed aan de slag te kunnen gaan. Een aantal basiszaken zijn sowieso vereist, maar verder hangt het er natuurlijk helemaal vanaf hoe groot je tuin is en hoe je deze hebt ingericht.

- Heb je een gazon in je tuin, dan is een goede grasmaaier onmisbaar. Wederom geldt hier dat de oppervlakte van het gazon belangrijk is bij het maken van de juiste keuze. Gaat het om slechts enkele vierkante meters, dan kun je volstaan met een handmaaier. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een klein type elektrische maaier, naar keuze bekabeld of met een accu. Is het gazon groter, overweeg dan de aanschaf van een grasmaaier met een benzinemotor. Vergeet echter ook niet om een grashark aan te schaffen, waarmee je het gemaaide gras kunt verwijderen en ook bladeren in de herfst van je gazon kunt verwijderen. Doe je dat niet, dan krijgt het gras niet voldoende licht en lucht, waardoor het kan verstikken.

- Als er plantenborders aanwezig zijn, heb je beslist een schoffel nodig om de grond los te maken en onkruid te verwijderen. Bovendien is een plantenschep dan een slimme aanschaf, daarmee kun je snel en eenvoudig een gat graven om je nieuwe plantjes in te zetten. Heb je een grote tuin, dan ben je misschien wat langer aan het werk en is de aanschaf van een kniematje een overweging waard. Als je namelijk te lang gehurkt zit, kun je last van spierpijn krijgen, terwijl het laten rusten van je knieën op de harde bestrating meestal blauwe plekken oplevert. Met een kniematje voorkom je dit probleem. Vergeet ook niet om een goede gieter aan te schaffen, je wilt immers bij droog weer de planten van voldoende water kunnen voorzien.

- Heb je bomen of heesters in je tuin gezet? Dan heb je voor het onderhoud het juiste snoeigereedschap nodig. Snoeischaren zijn er in vele soorten en maten. Laat je deskundig adviseren over de juiste keuze voor jouw specifieke toepassing. Andere handige zaken voor in de tuin zijn een harde bezem (voor het schoonhouden van het tuinpad), een tuinslang en een schop voor het grotere graafwerk.

Reacties