Tuinmonitor 2019: cijfers en feiten over Nederlanders en tuinieren

60% van de mensen wil meer gaan tuinieren. 70% is liever bezig in de tuin dan aan het werk. Lees hier alles over Nederlanders en tuinieren.

10 April 2019

Waar mannen dromen van een jacuzzi en een buitenkeuken, zouden vrouwen vooral blij worden van een Japanse tuin en een tuinhuis. Dit is een van de uitkomsten van een online onderzoek van tuinmerk WOLF-Garten. Het doel was om een beeld te krijgen van het tuiniersgedrag van Nederlanders. Gelukkig zijn de meeste mensen tevreden met hun huidige tuin: mannen geven hun tuin gemiddeld een rapportcijfer 7, vrouwen zijn iets kritischer en geven hun tuin het cijfer 6,5.

Tijdbesteding

Zowel mannen als vrouwen, 60%, willen graag meer tijd aan tuinieren willen besteden. Desgevraagd zegt 70% dat zij bovendien liever tijd besteedt aan tuinieren dan aan werken of het huishouden. Slechts 9% van de vrouwen geeft de voorkeur aan het huishouden boven tuinieren, bij mannen is dat een magere 2,5%. De huidige tijdsbesteding op wekelijkse basis is al niet gering: bijna een kwart is minimaal een dag per week in de tuin aan het werk en 45% tussen de 2 en 4 uur per week.

Soort tuin

Een weelderige en wilde tuin vol bloemen en groen: daar zegt 50% van de vrouwen ‘ja’ op, ten opzichte van slechts 37% van de mannen. Zo’n 63% kiest liever voor een strakke, symmetrische tuin. Over het totaal wint de strakke tuin het dan ook van de weelderige tuin.

Wensenlijstje

Hoewel Nederlanders redelijk tevreden zijn over hun huidige tuin, zijn er nog zeker dingen die men wil veranderen. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen hebben een loungehoek bovenaan hun wensenlijstje staan. Naast het tuinieren wil men toch ook vooral ontspannen genieten van de tuin. Hoe men hier ontspanning vind, verschilt wel gezien de verdere wensen. Voor mannen zouden een jacuzzi en een buitenkeuken het totaalplaatje compleet maken. Vrouwen noemen vooral een tuinhuis en een Japanse tuin als een van hun tuindromen. Gelukkig zijn mannen en vrouwen het wel met elkaar eens over wat zij niet willen: een vijver is een van de minst genoemde wensen.

 

 

Reacties