Foto: 2017-09/Tuinwinterklaarmaken.jpg

Tuin winterklaar maken kan het beste in oktober

Nu de koude maanden weer voor de deur staan, gaat iedereen de gezelligheid weer binnen zoeken.

In de zomerperiode zijn de dagen langer en de temperaturen veel aangenamer, waardoor het heerlijk vertoeven is in de tuin. Echter komt er ook een eind aan deze tijd en moeten de nodige voorbereidingen worden getroffen om de winter door te komen. Uit onderzoek van Mooieverandas.nl blijkt dat oktober de perfecte maand is om de tuin winterklaar te maken. Over het algemeen zijn de weersomstandigheden dan nog best redelijk en is het te koud om buiten te relaxen. Wel is het dan prima om in de tuin te werken zodat er in voorjaar weer volop kan worden genoten.

Planten onderhouden

Het meeste werk is om planten dusdanig af te knippen zodat ze in het voorjaar weer volop kunnen groeien. In dat geval is het goed om ze op een andere plek te zetten waar de grond nog vers is. Sommige planten en struiken zijn zo groot te worden, dat het misschien een heel karwei wordt om ze kort te wieken en ze goed te onderhouden. Vaak hangt het ook af hoe de herfst heeft huisgehouden en wat de staat van de plant is.

‘’Voor de tuinliefhebbers is het sowieso goed om in oktober een rondje door de tuin te lopen en alle planten is goed door te lichten. Soms is het beter om sommige te verwijderen, omdat ze niet zo goed tegen de vorst kunnen. Op die plaats kunnen dan eventueel nieuwe zaadjes worden geplant zodat er weer nieuwe planten en bloemen kunnen ontstaan’’, aldus een hovenier van Mooieverandas.nl.

Perfecte grasmat

Wanneer de tuin is voorzien van een grasmat, is het belangrijk om hier al vroegtijdig voorbereidingen mee te treffen om deze de winter door te laten komen. Door de herfst kunnen er bladeren in het gras belanden waardoor deze niet meer goed kan ademen. Gras heeft voldoende vrijheid en licht nodig om een mooie kleur te behouden.

‘’Wij adviseren iedereen met een grasmat om nog een laatste mestbeurt door te voeren in oktober. Zodoende komt deze niet alleen goed de winter door, in het voorjaar ligt het gras er veel beter bij zodat er dan weinig onderhoud nodig is’’, verklaart dezelfde hovenier. ‘’Ook is het raadzaam om tijdens de wintermaanden niet over het gras te lopen om alle sprietjes in tact te houden en niet te pletten’’.

Reacties