Foto: Husqvarna-gras-motormaaier

Moeiteloos motormaaien zonder grasafval

Zo?n veertig procent van de Nederlanders met een gazon van meer dan 100 vierkante meter gebruikt een motormaaier om het gras bij te houden. Bij de meesten van hen overheerst na het maaien een heel voldaan gevoel dat het gras er weer mooi bij ligt.

Zo?n veertig procent van de Nederlanders met een gazon van meer dan 100 vierkante meter gebruikt een motormaaier om het gras bij te houden. Bij de meesten van hen overheerst na het maaien een heel voldaan gevoel dat het gras er weer mooi bij ligt. www.uw-tuin.nl

Toch is er een grote groep tuinliefhebbers die er ook wat minder positieve gevoelens aan overhoudt, bijvoorbeeld pijn in de rug of armen, of een probleem met het maaiafval. De ergonomische motormaaier LC48e van Husqvarna rekent af met die nadelen. De machine houdt niet alleen rekening met de fysieke mogelijkheden van het menselijk lichaam, hij zorgt tegelijkertijd ook voor een perfecte verwerking van het afgemaaide gras.

 

Motormaaiers zijn bedoeld om het maaien van het gras makkelijker te maken. Over het algemeen doen ze dat ook, maar Husqvarna heeft gemerkt dat het op een aantal punten nog veel beter kan. Uit een representatief onderzoek van online onderzoeksbureau FlyCatcher onder ruim 550 tuinbezitters blijkt ook dat heel wat mensen klagen over lichamelijk en praktisch ongemak bij het gebruik van een motormaaier. Zo krijgt 5 procent van de gebruikers van zo?n maaier pijn in de rug, 3 procent zere armen, ergert 7 procent zich aan de standaardsnelheid van de maaier en vindt maar liefst 47 procent dat de verwerking van het grasafval niet handig is, bijvoorbeeld omdat de opvangbak (te) vaak moet worden geleegd.

Traploos regelbaar

Met de motormaaier LC48e worden de voornoemde problemen weggenomen. De handgreep van deze machine is traploos in hoogte verstelbaar, zodat altijd snel en handig de meest comfortabele werkhoogte kan worden ingesteld. Dat is vooral prettig als afwisselend de man of de vrouw het gras loopt te maaien. De veiligheidshandel ? die de machine laat stoppen als hij losgelaten wordt ? is geplaatst over de gehele breedte, en kan op elke gewenste plek worden vastgepakt. Rug- en armpijn zullen dus niet meer optreden. Daarnaast is de LC48e uitgerust met een automatische aandrijving, die vanaf de handgreep kan worden bediend. De machine komt dan ook rustig op gang en de snelheid kan traploos aan de wensen van de gebruiker worden aangepast. Dit alles zorgt voor ergonomisch zeer verantwoord werken.

Geen grasafval

De tuinliefhebber heeft met de motormaaier LC48e van Husqvarna ook al geen last van een volle opvangbak. Het hoge, ronde maaidek snijdt het afgemaaide gras namelijk direct zeer fijn (in millimeters) en verspreidt dit vrijwel onzichtbaar over het gazon. Door dit zogeheten mulchen doet het maaiafval dienst als mest, waardoor het gazon er nog beter uitziet. De opvangbak kan dus in principe leeg blijven, en dat scheelt voor iedere 100 vierkante meter gazon al gauw ruim 200 kilo grasafval per jaar, wat -naast alle inspanningen van het afvoeren- in vele gemeenten ook nog flink wat kostenbesparing oplevert voor het laten ophalen van het GFT-afval.

De LC48e van Husqvarna heeft een maaibreedte van 48 cm en is er in diverse uitvoeringen, zoals een optionele elektrische start of meskoppeling. De motormaaier is verkrijgbaar bij de Husqvarna-dealer voor een consumentenadviesprijs vanaf ? 749,-. De LC48e behoort tot de Ergo-serie motormaaiers van Husqvarna. Meer informatie en dealeradressen zijn te vinden op www.husqvarna-actie.nl.

Publicatiedatum: 28 december 2009

Reacties