Foto: wonen-tuinslang

De tuinslang: onmisbaar in je tuin

Stel je eens voor: zittend in je tuin op een warme zomernamiddag.

De tuin is een levendig schouwspel vol met beweging, geluid, geuren en kleuren. Er vliegen musjes door je tuin. Bijen en vlinders die op de lekker ruikende viooltjes afkomen. Het geluid van kabbelend water van je siervijver. Kwakende kikkers. Siergrassen die meebewegen op de vlagen wind. Grote groenblauwe libellen die boven het water vliegen. Dit is optimale tuinbeleving. Dit bereik je niet zonder beplanting… en ook niet zonder de tuinslang.

Een tuinslang is onmisbaar voor het onderhoud van een tuin. Tuinbeplanting groeit en bloeit pas optimaal wanneer de drie hoofdelementen beschikbaar zijn: zon, zuurstof en water. Zon en zuurstof worden bij mooi weer automatisch geleverd, maar de tuinier of de eigenaar van de tuin is zelf verantwoordelijk voor de aanvoer van het water. In dit geval volstaat een gietertje niet. Een tuinslang dan wel een volwaardig irrigatiesysteem is noodzakelijk.

De voordelen van de tuinslang

Een gieter is meestal in elke tuin nog wel te vinden, soms heeft hij echter meer een decoratieve functie. Uiteraard kun je het object ook gebruiken als bloempot. Veel mensen gebruiken steeds vaker voor alle bewateringsklussen een tuinslang. Het is duidelijk dat de tuinslang de prominente plek van de gieter veroverd heeft. Dat is niet vreemd ook, een waterslang heeft namelijk vele voordelen die een gieter niet heeft.

Dit zijn de dingen die je met een waterslang wel kunt doen, maar met een gieter niet:

• In tegenstelling tot een gieter kun je met de tuinslang in korte tijd veel planten en bloemen in je tuin van water voorzien. Met name op zomerse dagen is dit zeer functioneel. Door de warmte hebben plantjes meer water nodig. Meer water betekent meer sproeien. Als je elke dag met een gieter al je planten met water moet bijvullen, hou je minder vrije tijd over.
• Met de waterslang kun je de gehele tuin met veel water bereiken. In hoeverre je je met de slang door de tuin kan verplaatsen is uiteraard wel afhankelijk van de lengte van de tuinslang. Op deze manier kun je snel op elk stukje van je tuin je planten bewateren.
• Op zomerse dagen kun je kinderen een fantastische middag bezorgen door de sproeier op de tuinslang aan te sluiten, deze aan te zetten en de kinderen met de sproeier laten spelen. Dat is plezier maken ten top!
• Zo nu en dan is het ook eens tijd om de auto een flinke wasbeurt te geven. Uiteraard kun je ook gewoon door de wasstraat. Voor de een is het wassen van de auto een noodzakelijk kwaad en voor de ander is het weer pure ontspanning. Echter maakt een tuinslang het wassen van de auto er vele stukken makkelijker op.

Tips voor werken met de tuinslang

Net zoals je met alle andere spullen voorzichtig dient om te gaan, geldt dat ook voor tuinslangen. Wanneer je nog vele jaren waterplezier wilt hebben van je watersproeier, moet je met een aantal aspecten rekening houden:
• Kijk naar de ondergrond van je tuin. Een ruige en steenachtige ondergrond doet de slang veel sneller slijten. Houd deze daarom zoveel mogelijk op zachte ondergronden (mos, gras).
• Rijd niet met voertuigen over een tuinslang. Een waterslang uitgerold op de uitrit laten liggen is niet verstandig. Auto's, fietsen en skelters rijden hierover heen en dit komt de kwaliteit van de watersproeier niet ten goede.
• Hang de waterslang niet op een koude plek op. Dus niet buiten of in de vrieskou in de schuur. Zorg er tevens voor dat al het water eruit is. Wanneer de eerste sneeuwvlokjes vallen, de ramen beslaan met ijs en het vloeibare water in ijs verandert zal ook het water in de slang tot ijs worden. Dit kan leiden tot barsten in je irrigatiesysteem. Dit moet je uiteraard zien te voorkomen.
• Misschien een overbodige tip, maar wel een zeer aan te raden advies: lees de instructies uit de handleiding.
Bijkomende accessoires voor de tuinslang
Om optimaal gebruik te maken van je tuinslang is het handig om verschillende onderdelen erbij te kopen.
• Indien je deze wilt aansluiten aan de waterkraan, heb je wel een kraanaansluiting en een slangstuk nodig.
• Wil je je plantjes bewateren? Dan is het niet verstandig om gewoon de harde straal te gebruiken. Deze harde waterstraal komt de kwetsbare viooltjes of hortensia's niet ten goede. Koop daarom handige spuitkoppen erbij, zodat je voor elke klus de gewenste waterstraal hebt, voor diverse doeleinden. Gebruik nevel voor het besproeien van de net ingezaaide komkommerplantjes of een harde waterstraal voor het schoonmaken van je modderige laarzen.
De soorten tuinslangen
Er zijn diverse soorten tuinslangen verkrijgbaar. Bij de aanschaf is het dus belangrijk om je hierin te verdiepen, zodat je miskopen voorkomt. Er zijn drie soorten producten om je tuin te bewateren, verkoeling te vinden, je auto te wassen of water af te voeren. Dit zijn de spiraalslang, afvoerslang en flexibele waterslang.

De spiraalslang voor de kleine tuin of het balkon

Heb je een kleine tuin of een balkon met aantal plantenbakjes en bloempotten? Dan is een spiraalslang een goed alternatief voor de gieter. De spiraalslang neemt zeer weinig ruimte in beslag en de slang heeft een kleine diameter van zo'n 9 millimeter.
De afvoerslang voor het afvoeren van water
Wil je water afvoeren, bijvoorbeeld het oude water uit je vijver verplaatsen naar de sloot? Voortdurend heen en weer lopen met een gietertje is dan niet aangenaam. Daarom is een afvoerslang voor dit soort klussen een aanrader. Deze variant tuinslang heeft een grote diameter van 50 millimeter.
De flexibele waterslang voor tuinklus, verkoeling en wasbeurt
De meest gangbare tuinslang is de flexibele waterslang, ook wel bekend als de uitrekbare slang. Een licht en buigzaam product, dat met het grootste gemak op te bergen is doordat het weinig ruimte inneemt. Deze krimpende tuinslangen zijn opgebouwd uit twee onderdelen. Deze delen liggen over elkaar heen. De binnenkant is een slang welke uitzet wanneer er waterdruk op staat. De buitenkant bevat een toegevoegde beschermlaag van duurzaam bandmateriaal.

Het fijne aan deze tuinslang is dat je met het grootste gemak om je auto heen kunt lopen om deze even te wassen. De tuinslang is lichtgewicht, knikt niet en wanneer er waterdruk op de tuinslang staat, rolt deze vanzelf uit. De plantjes in je tuin bewateren kost ook geen moeite, aangezien het product in diverse lengtes verkrijgbaar is: 7,5 meter, 15 meter, 22,5 meter en 30 meter.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tuinslang?

Bij het kopen van een tuinslang moet je van te voren goed weten waar je hem voor wilt gebruiken.
• Is de tuinslang bedoeld voor het afvoeren van het water? Om je plantjes er weer mooi bij te laten staan? Of gewoon om verkoeling te vinden op de warme dagen? Afhankelijk van je wensen kun je kiezen uit verschillende soorten tuinslangen.
• Uiteraard is het ook goed om na te denken over de opbergruimte voor je tuinslang. Heb je veel ruimte of weinig ruimte? Bereken wat de ideale plek is voor je muurhaspel of kies voor een verrijdbare slangenwagen.
• Kijk ook hoe lang je tuinslang behoort te zijn en hoe ver de sproeier moet komen.
Een tuinslang hoort erbij

De tuinbeleving blijkt veel sterker te zijn wanneer alle zintuigen mee mogen doen. Beplanting mag daarom eigenlijk in geen tuin ontbreken. Al dat groen heeft aandacht nodig en vooral ook voldoende water. Daarmee is een goede tuinslang eigenlijk een onmisbaar item in je tuin!

Reacties