Foto: Tuingereedschap

Hoe zorg je voor een mooie tuin?

In deze tekst vertellen wij je hoe je een mooie tuin krijgt.

Esmée 18 Maart 2024

Heb je een tuin? Dan wil je ongetwijfeld dat deze er in de lente en zomer mooi bij ligt. Logisch, want in deze seizoenen breng je veel tijd in je tuin door. Helaas ontstaat een mooie tuin niet vanzelf. Dit gebeurt alleen door zelf je handen uit de mouwen te steken. Benieuwd wat je precies moet doen? In deze tekst vertellen wij je hoe je een mooie tuin krijgt.


Verwijder onkruid

Op warme, droge dagen groeit onkruid als kool. Omdat deze plantjes je tuin er rommelig uit laten zien, is het verstandig om ze regelmatig te verwijderen. Dit kun je gewoon met je hand doen, maar jij maakt het jezelf makkelijker door tuingereedschap te gebruiken. Schoffel of hark de grond eerst los voordat je aan de plantjes begint te trekken. Ga voorzichtig te werk, want je kunt de wortels van bloemen en planten beschadigen als je te wild bent.

Je verwijdert onkruid overigens niet alleen voor jezelf, maar net zo goed voor de bloemen en planten in je tuin. Onkruid neemt immers ook voedingsstoffen en water op uit de bodem, waardoor er minder overblijft voor bloemen en planten.


Geef planten regelmatig water

Iedereen weet dat planten water nodig hebben om te overleven. In de lente en zomer valt er niet altijd voldoende neerslag, waardoor planten in de problemen kunnen komen. In dit soort periodes is het dan ook belangrijk om je planten regelmatig water te geven. Je kunt een gieter gebruiken, maar met een tuinslang gaat het allemaal een stuk sneller. Sluit de slang aan op de kraan, draai hem open en geef de planten water. Tuinslangen zijn er overigens in verschillende soorten en maten. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de lengte. Koop altijd een tuinslang die lang genoeg is om ook achterin de tuin te komen. Hierdoor kun je alle planten probleemloos water geven.

Snoei op de juiste manier en het juiste moment

Snoeien is iets wat er bij veel mensen bij in schiet. Zonde, want je tuin wordt een stuk mooier als je dit doet. Zo blijft de vorm van struiken en bomen bijvoorbeeld behouden als je ze tijdig snoeit. Voordat je de snoeischaar in planten zet, is het belangrijk dat je weet hoe je moet snoeien. Zoek ook uit in welke periode een plant het beste gesnoeid kan worden. Omdat dit voor elke plant anders is, is het belangrijk dat je weet welke planten je allemaal in je tuin hebt staan. Zodra je dit weet, zoek je op wat het beste moment is om ze te snoeien.

Ruim afval op

In de herfst verliezen veel bloemen, planten en struiken hun bladeren. Dit bladafval geeft je tuin een rommelige uitstraling, waardoor je misschien de neiging hebt om dit weg te halen. Hier valt wat voor te zeggen, maar het is vaak beter om dode bladeren in de winter te laten liggen. Het dode blad vormt als het ware een deken over de aarde. Hierdoor worden de wortels van bloemen en planten beter beschermd tegen de vrieskou.

Reacties