Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubelen?

In dit artikel geven wij je graag al ons advies over het beste onderhoud van jouw tuinmeubel.

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubelen?

Je nieuwe tuintafel of tuinbank is geleverd en deze past perfect op jouw buitenplek. Je wilt hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en dan is het verstandig om met regelmaat jouw tuinmeubels een onderhoudsbeurt te geven. In dit artikel geven wij je graag al ons advies over het beste onderhoud van jouw tuinmeubel.

Vochtopname

Een van de eigenschappen van steigerhout is dat het makkelijk vocht opneemt en dit vocht ook weer snel afvoert. Dit zorgt mede voor de karakteristieke uitstraling van het steigerhout; geen plank is hetzelfde. Hou er wel rekening mee dat je mooie steigerhouten tuintafel of tuinbank niet in een plas met water staat, want dan bestaat de kans dat het steigerhout gaat rotten.

Behandel het hout voor buiten

Kies daarom altijd voor steigerhout dat behandeld is met een lak-, beits- of wash behandeling. Doe je dit niet dan zal het steigerhout na verloop van de tijd lichtgrijs verkleuren door weersinvloeden. Misschien vind je het er wel mooi uitzien maar dit komt het hout niet ten goede. Het verkort namelijk de levensduur van je buitenmeubel. Vind je zo’n effect erg mooi? Kies dan voor een washing, toch een ietwat verweerde look maar wel beschermd hout!

Denk aan de plaatsing van je tuinmeubels

Houd rekening met de plaatsing van je steigerhouten tuinmeubels. Het is verstandig om je meubelen op een droge ondergrond te plaatsen dus liever niet in het gras. Zo kan eventueel vocht niet in het hout trekken. Het beste is om latjes onder je meubels te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de wind er makkelijk bij kan en het hout snel kan drogen, zo kan er geen houtrot ontstaan.

Neemt regen de overhand? Zet je tuinmeubels binnen

Naarmate het weer verslechterd en de zonuren minder worden is het slim om je steigerhouten meubels op een droge plek op te bergen in bijvoorbeeld een schuur of garage. Beschik jij niet over deze plek? Dek de meubels dan af met een membraan zeil, dit speciale zeil zorgt ervoor dat er geen vocht bij het hout kan komen.

Maak schoon met beleid

Wil je je steigerhouten meubel reinigen? Gebruik dan geen agressieve schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit maar kies voor lauwwarm water met soda, afwasmiddel of groene zeep. Samen met een zachte borstel verwijder je snel makkelijk het stof, vuil en groene aanslag.
 

Weer als nieuw met een frisse laklaag

Heb je je tuinmeubel al een tijdje en is deze toe aan een opfrisbeurt en een nieuwe lak behandeling? Reinig je meubel volgens bovenstaande manier, laat het drogen en schuur het meubel daarna lichtjes op met een fijn schuurpapiertje. Daarna kun je hem behandelen met een van onze outdoor lakken. Hierdoor lijken de tuinmeubelen nieuwer en gaan ze weer langer mee. Mocht je meer vragen hebben over het onderhoud van jouw tuinmeubel? Neem gerust contact met ons op!