Foto: 2017/Rustieke-sfeer-in-je-tuin.jpg

Rustieke sfeer creëren in je tuin

Wil jij graag een rustieke sfeer creëren in je tuin? Dan moet je meestal nog wel wat werk verzetten.

Want lang niet elke tuin is geschikt om rustiek te worden ingericht. Zo is het bijvoorbeeld erg lastig om een onderhoudsarme, betegelde tuin rustiek in te richten, omdat de rustieke en landelijke stijl juist uitgaan van veel groen en grond. Toch kun je zelfs een moderne tuin wel zodanig aanpassen dat de rustieke stijl meer naar voren komt en je een gezellige en rustieke sfeer krijgt. Hoe doe je dat?

1. Tuinmeubels

Een rustieke sfeer is van veel meer afhankelijk dan alleen groen. Zo zijn de tuinmeubels ook heel belangrijk om de juiste uitstraling in de tuin te krijgen. Kies bijvoorbeeld voor rieten tuinmeubels, die een zachte en vriendelijke uitstraling hebben. Een mooie tuinstoel kopen kan al een heel verschil maken in je tuin!

2. Indeling van de tuin

Een landelijke tuin is over het algemeen voorzien van een gazon met daarlangs borders met planten. Dat hoeft echter niet perse als je een rustieke tuin wilt creëren: het is vooral belangrijk dat er voldoende groen aanwezig is. Als je liever een onderhoudsarme tuin hebt, kun je ook kiezen voor grote plantenbakken en bloembakken vol vrolijke beplanting, of wat klimop langs de schuttingen.

3. Rustieke scheidingen

De tuinafscheiding heeft meer invloed dan je zou verwachten. Zo is een strakke, rechte schutting niet echt geschikt om een rustieke sfeer te krijgen. Een houten schutting met trellis is dan een betere keuze. En hoewel klimop vaak met een beetje paranoïde blik wordt gezien, is het ook heel erg mooi om een schutting of muurtje daarmee te laten begroeien. Geef de scheiding in elk geval een gezellige uitstraling, bijvoorbeeld door planten of decoraties als je hem niet wilt vervangen.

4. Decoraties

Verschillende decoraties maken de tuin rustiek en gezellig. Zo is het belangrijk om er een landelijke sfeer te creëren met behulp van decoraties. Kussens, terrasdecoraties en schuttingdecoraties doen al heel veel. Verder is een vogelhokje, voederhuisje en/of vogelbadje leuk om vogels aan te trekken.

Een rustieke sfeer in de tuin creëren is heel gemakkelijk. Het effect hangt vooral af van de tuin waarmee je start. Een minimalistische of moderne tuin is iets lastiger in de juiste sfeer te brengen dan een landelijke tuin. Toch kan zelfs een volledig betegelde tuin best een rustieke sfeer krijgen, mits je verstandig gebruik maakt van de juiste scheidingen, decoraties, meubels en beplanting. Vooral de planten zijn belangrijk: zonder groen in de tuin zal hij niet rustiek worden. Hou je niet zo van tuinieren, dan kies je voor bloembakken met planten die weinig onderhoud vragen. Zo kun je tóch genieten van de rustieke sfeer in jouw tuin.

Reacties