Eindeloos veel mogelijkheden met schanskorven

Als je echt wat bijzonders en duurzaams wilt in je tuin

Sandra van Koningshoven 22 September 2020

Wat zijn schanskorven?

Je hebt ze vast al eens ergens gezien, want schanskorven zijn heel erg hip en je vindt ze tegenwoordig in bijna elke tuin. Schanskorven – ook wel steenkorven – zijn korven die zijn gemaakt van gevlochten en aan elkaar gelaste staalmatten. Het staal is vaak gegalvaniseerd en daardoor heel erg sterk en robuust. De korven kun je vullen met verschillende soorten gebroken materiaal. Denk dan aan breukstenen en brokken glas.

Wat zijn breukstenen?

Breukstenen worden uit een berg gewonnen. Met dynamiet. Hoe stoer! Van de brokken die van de berg afkomen worden weer kleinere stukken gemaakt. Uiteindelijk blijven er stukken over van 30 tot 60 millimeter en 56 tot 75 millimeter. Deze brokjes steen zijn worden gebruikt als vulling voor schanskorven. Basalt is een veel gekozen donkere steensoort, in de kleur antracietgrijs. Maar er zijn ook breukstenen verkrijgbaar in geel, lichtgrijs en bijna zwart.

Natuurlijk materiaal en veel privacy

Schanskorven kunnen van boven tot onder gevuld worden met natuurlijke materialen. Als je ze gebruikt om een schutting of erfafscheiding mee te maken, zorgt dat niet alleen voor een mooie en natuurlijke look, maar ook voor veel privacy. En omdat je zelf kunt kiezen waarmee en met elke kleur de korf wordt gevuld, passen ze in elke tuin – wat je smaak ook is.

De voordelen van schanskorven op een rijtje

- Ze zijn sterk en gaan een leven lang mee – heel duurzaam dus
- De korven zijn onderhoudsvrij – je hoeft niet te snoeien of te schilderen
- Je bepaalt zelf de hoogte, breedte, diepte en vulling – veel vrijheid in het ontwerp dus
- Geen inkijk meer dus veel privacy in je tuin
- Afhankelijk van het materiaal waarmee wordt gevuld hebben schanskorven een enigszins geluidswerende werking
- Schanskorven houden wind tegen en zorgen dus voor een beschutte tuin
- De korf zelf en de inhoud kunnen gerecycled of hergebruikt worden. Schanskorven zijn dus dubbel duurzaam.

Kortom, als je meer privacy in je tuin wilt, lekker uit de wind wilt zitten, rekening wilt houden met het milieu en van een luxe en robuuste uitstraling houdt, zijn schanskorven een uitstekende keuze.

De mogelijkheden van schanskorven

Schanskorven worden het meest gebruikt als erfafscheiding – een schanskorf schutting. Dat begrijp je vast na het lezen van alle voordelen hierboven. Maar omdat je zoveel vrijheid hebt in montage en afmetingen, zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je er een toffe tuinbank van maken, een luxe ombouw voor een openhaard of brievenbus, een gezellige bloembak of zelfs een waterval! We vertellen je er hieronder graag alles over.

Schutting of erfafscheiding van schanskorven

Ben je op zoek naar een nieuwe schutting? En wil je graag iets duurzaams? Kies dan voor een schutting van schanskorven. Je kunt zo’n schutting namelijk helemaal samenstellen zoals jij het wilt. Hoog, laag, gevuld met glasbrokken of met stukken (natuur)steen. Maar daar houdt het niet bij op. Om het helemaal naar je eigen smaak te maken, kun je de schutting (deels) laten begroeien. Prachtig als je van groen houdt. Maar ook ledverlichting staat prachtig op een schutting van schanskorven.

Ombouw voor open haard

We vertoeven graag vaak in onze tuin. Ook op de wat koudere dagen. En wat dacht je van een heerlijk haardvuurtje op een frisse zomeravond? Dat maak je allemaal mogelijk met schanskorven, want die zijn ontzettend flexibel. Maak een uitsparing in je schutting en plaats daar een sfeervolle openhaard in. Maar je kunt ook kiezen voor een losstaand element: van schanskorven maak je namelijk in een handomdraai een prachtige ombouw voor een tuinhaard.

Waterval

Idyllischer kan het bijna niet: een waterval in je eigen tuin. Het geluid van kabbelend water geeft meteen een gevoel van rust. En tijdens warme dagen zorgt zo’n waterval voor heerlijke verkoeling in je tuin. Alleen weggelegd voor luxe tuinen? Welnee, een ombouw voor een waterval van schanskorven kan in elke tuin. En is daarbij is het makkelijk te plaatsen, heel erg duurzaam én onderhoudsvrij. Ook fijn!

Geïntegreerde brievenbus

Het oog wil ook wat, ook die van je postbode. Met schanskorven maak je een prachtige ombouw voor je brievenbus. En helemaal zoals jij het wilt: hoog, laag en gevuld met glas- of steenbrokken. En eerlijk is eerlijk: van zo’n prachtige brievenbus word je zelf toch ook elke dag weer blij?

Plantenbak / bloembak

We kunnen niet leven zonder bijen, maar toch onze tuinen worden steeds minder groen. Hartstikke zonde toch? Draag daarom je steentje bij aan een beter milieu en zorg voor meer groen en bloemen in je tuin. Want met elk stukje natuur – hoe klein ook – maak je de bijenpopulatie een stukje gezonder. En je kunt ook meteen rekenen op een bezoekje van prachtige vlinders. Nu kun je kiezen voor een standaard plantenbak. Maar wat denk je van een robuuste plantenbak van schanskorven? Lekker stoer en een prachtig contrast met al dat mooie groen!

Tuinbank

Gezellig een kopje koffie of een borrel drinken in je voortuin is hartstikke hip tegenwoordig. Fijn ook, want je maakt veel makkelijker contact met je buurtbewoners en vaak geniet je ook nog even van de laatste zonnestralen. Maar ook in je achtertuin is een tuinbank onmisbaar. Zet hem op het zonnigste plekje van je tuin of juist in de schaduw – net wat jij fijn vindt. Hou je van stoer? Maak dan een mooie tuinbank van schanskorven. Staat fantastisch in elke tuin! Tip: laat een kussen op maat maken voor een extra comfortabele zit.

En ben jij ook al overtuigd?!

Reacties