Zo maak je jouw steigerhouten tuinmeubelen weer summer ready!

De zomer komt eraan! Lekker van het genieten van bbq-party's en lange zomeravonden. In deze blog lees je tips hoe je jouw tuinmeubelen zomer klaar maakt!

Wat is steigerhout?

Laten we eerst beginnen met wat het precies is. Steigerhout is een vuren houtsoort wat afkomstig is van een naaldboom. De meeste mensen kennen het ook wel van de bouw. Het hout wordt gebruikt als loopplank op bouwsteigers. Vandaar ook de naam steigerplank (eigenlijk best wel logisch). Het hout is goedkoop en stevig genoeg om bouwvakkers en hun gereedschap te dragen.

Tegenwoordig zie je dat steigerhout ook steeds vaker gebruikt wordt in de meubelindustrie. Naast het feit dat het milieuvriendelijk en stevig genoeg voor een tafel is; geeft het gebruikte steigerhout een stoere en natuurlijke look en kan het zowel voor binnen als buiten gebruikt worden.

Steigerhouten tuinmeubelen

Steigerhout blijft nu eenmaal een natuurproduct dat onder temperatuur en luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten. Met andere woorden; je moet er dus rekening mee houden dat steigerhouten tuinmeubels kan blijven werken. Door de werking van het hout geeft het wel een unieke uitstraling, maar je wilt er natuurlijk ook zo lang mogelijk van blijven genieten. Daarom is het goed om jaarlijks je tuinmeubels even weer te behandelen.

Want steigerhouten tuinmeubels + behandelen = langere levensduur.

Bescherm je tuinmeubelen

Hiermee bedoelen we dus niet letterlijk met bewakingscamera’s en lazerstralen, maar het is wel belangrijk dat je steigerhouten tuinmeubelen om het jaar behandelt met een buitenbeits. De beits zorgt er namelijk voor dat vuiligheid (eten en drinken) en vocht niet in het hout gaat trekken. Je hebt ook verschillende kleuren buitenbeits.

Hou(t) het droog

Desondanks steigerhout behoorlijk snel droogt, is het erg gevoelig voor vocht. Belangrijk is daarom dat steigerhouten meubelen zo open mogelijk staan, zodat de zon en wind het hout droog kunnen houden. Een andere tip is om de meubels iets van de grond te plaatsen (leg er bijvoorbeeld latjes onder). Hierdoor kan de wind er gemakkelijk doorheen en voorkom je dat optrekkend vocht de kwaliteit van jouw meubels minder snel aantast. Als je een onderstel hebt wat niet gemaakt is van hout, is de tweede tip niet persé nodig.

In de winter en bij slecht weer is het beste om je tuinmeubel(s) op een droge plek neer te zetten. Bijvoorbeeld in de schuur. We kunnen ons goed voorstellen dat hier niet altijd de ruimte voor is. No worries! Het is ook voldoende als je de meubels afdekt met een afdekzeil. Let op dat je hier niet ‘normaal’ zeil voor gebruikt. Hiermee kan het vocht niet weg en heeft het afdekken nog niet heel veel zin.

Fris en fruitig

Vuil, vieze vlekken en groene aanslag is niet bepaald heel fris op je meubels. Steigerhouten meubels zijn makkelijk schoon te maken met lauw water en wat groene zeep of soda. We horen je het al bijna zeggen ‘maar net werd er nog aangegeven dat steigerhout gevoelig is voor vocht?’. Dat klopt, maar wees gerust. Het kan namelijk echt geen kwaad om het af en toe af te nemen met een vochtige doek of zachte borstel. Het is vooral belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit gebruik. Dit zal namelijk het steigerhout aantasten.

Ga aan de slag met je tuinmeubelen en maak ze summer ready

Dus ‘turn on the music’ en ga lekker aan de slag! Of je nodigt een vriend(in)/familielid uit onder het mom van gezellig samen in de tuin te genieten van het weer… wat jullie uiteindelijk ook gaan doen natuurlijk?