Foto: wicker-loungeset-tuinmeubels

Wickerpedia: wat is Wicker?

Heb jij al eens gehoord van Wicker? Het is een materiaal met veel voordelen en toepassingen, gebruikt voor het vervaardigen van onder andere meubels.

Lees gauw verder en kom alles te weten over wicker, rotan en de verschillen tussen deze twee praktische materialen.

Rotan en wicker

Rotan is helemaal in. Het materiaal waarmee rotan meubels en de typische manden gevlochten worden komt van de stengels van de rotanpalm, die groeit in tropische regenwouden in onder andere Maleisië. Rotan is een populaire stijl die al jaren geliefd is in landelijke interieurs. Hoewel rotan degelijk materiaal is, is het niet weersbestendig en dus minder geschikt voor tuinsets en tuinmeubelen. Bovendien is echte rotan best prijzig. Zoek je tuinstoelen met het typische uitzicht van rotan maar zonder de gekende kwetsbaarheid ervan? Wicker is dan een prima keuze. Het is het stevigere, goedkopere broertje van rotan. Het lijkt op rotan omdat het op dezelfde manier is gevlochten, maar het wordt gemaakt van synthetisch materiaal of kunststof. Wicker wordt rond een aluminium frame gebonden en gevlochten.

Voordelen van wicker

Het grootste voordeel van wicker is zijn water- en weersbestendigheid. Net zoals rotan is het ook licht in gewicht, wat het verplaatsen van de meubels makkelijk maakt. Ook zijn lange levensduur zorgt ervoor dat het een aantrekkelijk materiaal is voor tuinstoelen en -tafels. Over schimmels of schade door UV-licht moet je je geen zorgen maken. In combinatie met weersbestendige kussen uit kunststof (bijvoorbeeld polyester of acryl) kan je je meubelen met een gerust hart buiten laten staan. Een belangrijk voordeel dat we eerder al aanhaalden is de prijs. Wicker loungesets bijvoorbeeld zijn minder duur dan loungesets in hout, gezien wicker is gemaakt uit plastic.

Wicker en onderhoud

Geen gedoe met stoelen en tafels naar binnen te trekken bij slecht weer, want wicker tuinstoelen kan je makkelijk buiten laten staan. Eens een typische zomerse storm met daarbij horende regenbuien? Geen probleem. Wicker kan zoals gezegd niet roesten en is bestand tegen water. Je kan ze dus gewoon buiten laten staan, wat een luxe! Hebben je wicker stoelen een poetsbeurt nodig? Met een natte doek en een sopje zijn ze zo weer als nieuw, of simpelweg afspoelen met de tuinslang kan de klus al klaren. Laat vooral de hogedrukreiniger of hardnekkig schoonmaakproduct maar in de kast, deze kunnen je wicker loungeset beschadigen.

Natuurlijk blijft rotan ‘the real deal’ en hoewel wicker echte rotan goed nabootst, is het toch niet helemaal hetzelfde. De gouden regel is: Kies voor wicker als het gaat om buitenmeubelen en kies voor echte rotan binnenshuis.

Reacties