Wat zijn de praktische voordelen van steigerhout?

Steigerhout is ongekend populair. Maar wat zijn eigenlijk de praktische voordelen van steigerhout, naast de fraaie look? Je leest het hier

16 Augustus 2021

Dit zijn de praktische voordelen van het gebruik van steigerhout

Het zal je niet ontgaan zijn: steigerhout wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt in de meubelindustrie. Dit hout wordt niet alleen gebruik voor het maken van tuinmeubels maar ook als materiaal voor stoelen, tafels en kasten. Dit heeft uiteraard alles te maken met de praktische voordelen van steigerhout. Ben jij een echte doe-het-zelver en spreekt houtbewerking je aan? Dan is het gebruik van steigerhout zeker een interessante optie. Op de website van CanDo doe-het-zelf vind je een veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden in steigerhout. Je vindt hier steigerhout in alle gewenste soorten en maten om jouw meubels op de gewenste manier vorm te kunnen geven.

Wat is steigerhout?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is steigerhout geen aparte houtsoort. Het is ‘gewoon’ vurenhout dat afkomstig is van de fijnspar, wat een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland is. In veel gevallen zijn de planken van Scandinavisch hout gemaakt maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De naamgeving van het hout geeft al aan dat dit hout veelvuldig wordt gebruikt als steigerplank bij bijvoorbeeld bouwprojecten. Deze keuze wordt gemaakt omdat steigerhout lange vezels heeft. Hierdoor heeft dit hout een flexibele structuur. Daarnaast is dit hout van hoge kwaliteit en het gaat dan ook lang mee.    

Waarom je voor steigerhout zou moeten kiezen

Een aantal voordelen van het gebruik van steigerhout hebben we hierboven al beschreven. Als je de keuze maakt om dit vurenhout te gebruiken voor het maken van meubels, kies je voor een houtsoort dat van een uitstekende kwaliteit is en lang mee zal gaan. Daarnaast is dit hout uitstekend bestand tegen intensief gebruik en/of alle voorkomende weersomstandigheden. Net als vrijwel alle andere houtsoorten is steigerhout eenvoudig te bewerken én te onderhouden. De mogelijkheden met steigerhout zijn eindeloos! Dit zijn uiteraard zeer belangrijke voordelen bij het vervaardigen van meubels. Wat hierbij ook van belang is, is dat steigerhout is uitgewerkt en er geen sprake is van het zweten van hars. Tot slot is het goed te weten dat steigerhout voordelig is in aanschaf. Het is bijvoorbeeld een goedkopere optie in vergelijking met douglas hout.

Uitstraling van steigerhout

Steigerhout heeft een wat robuuste en ruwe uitstraling. Het is juist deze uitstraling die het hout een mooi natuurlijk en vooral een eigentijds karakter geeft. Dit karakter wordt gevormd door “oneffenheden” zoals naden, noesten en scheurtjes. Het mooie van het gebruik van een natuurproduct als hout voor het bouwen van meubelstukken is dat het meubelstuk een uniek karakter krijgt. Geen enkele plank hout kent immers een gelijke. Dit wordt echter wel het geval als je de keuze maakt om behandeld hout te gebruiken maar als je zelf meubels maakt, zal de stoel, tafel of kast nog altijd het unieke karakter behouden.     

Als we een blik werpen op de natuurlijke uitstraling van steigerhout zien we dat dit hout een vrij lichte kleur heeft. Onbehandeld steigerhout voor buitengebruik zal eerst vergelen en vervolgens vergrijzen. Steigerhout wordt vaak behandeld in verschillende kleuren waardoor het hout bijvoorbeeld een witte, zwarte of grijze kleurstelling krijgen.

Reacties