Optimaal genieten van de zon? Dat doe je zo!

Zodra het voorjaar aanbreekt en de eerste zonnestralen doorbreken stromen de terrasjes en stranden vol.

21 Februari 2021

Al snel komt dan de BBQ tevoorschijn, net als vrolijke zomerjurkjes en bermuda’s. In Nederland willen we maximaal te genieten van elke mooie zonnige dag. Logisch, want voor je het weet is de zomer alweer voorbij. Maar hoe haal je nou het meeste uit de zonuren die ons gegund zijn? Bijvoorbeeld door je tuin, terras of balkon in zomerse sferen te brengen met een likje verf, kleurrijke bloemen, fleurige planten en tuinmeubelen zoals een vrolijke parasol en comfortabele tuinbankje of ligstoel. Maar ook een lekker luie hangmat is natuurlijk een goed idee om te chillen in de zon. Wij geven je tips hoe je de tuin en het balkon een make-over geeft zodat jij ook klaar bent voor de eerste zonnestralen. 

Voorjaarsschoonmaak

Om te beginne is het belangrijk om alle troep die in de winter is ontstaan te verwijderen. Hark losse bladeren bij elkaar en verzamel afgebroken takken. Graaf ook dode planten uit en doe alles in een compostbak. Vervolgens pak je een hogedrukspuit en verwijder je overal de groene aanslag. Spuit muren, tuintegels, schutting, vlonders en tuinmeubels grondig schoon. Als je geen hogedrukspuit hebt en die ook niet wilt kopen kun je er eentje huren bij de bouwmarkt. 

Hou van je hout

Nu alles schoon is zie je pas goed wat er onder het vuil zit. Vaak zijn je houten schutting, vlonders en tuinmeubels grijs uitgeslagen. Om het hout weer tot leven te brengen smeer je alles in met speciale olie of was. Hiermee krijgen schuttingen, vlonders en tuinmeubels hun oorspronkelijke natuurlijke uitstraling terug. Bovendien voedt en bescherm je zo het hout zodat het minder snel scheurt of gaat rotten. 

Kleur doet wonderen

Het is niet voor niks dat in veel warme gebieden mensen muren en schuttingen een vrolijk kleurtje geven. Lichte kleuren laten een patio of balkon groter lijken en worden minder snel opgewarmd door de zon zodat de betreffende muur of schutting koeler blijft. Bovendien staat het gewoon lekker zomers. Vooral lichtblauw, okergeel en zacht oranje doen het goed. Dus haal een paar potten mediterrane kleuren in huis en geef die saaie muur een tropisch tintje! 

Verschillende hoekjes voor verschillende momenten

Ook als je niet zo heel veel buitenruimte hebt kun je een paar ‘verborgen’ hoekje creëren om lekker te ontspannen. Kijk bijvoorbeeld hoe de zon over je tuin of terras beweegt. Op die manier kun je een zithoekje maken waaraan je ‘s morgens in de zon kunt ontbijten. En als de zon is opgeschoven is er misschien een plekje waar je in de namiddag kunt wegsoezen met de laatste zonnestralen in je gezicht. Zo geniet je op elk moment van de dag optimaal van de zon.

Reacties