Foto: 2021/tuin-tips-make-over.jpg

7 tips om je tuin een make-over te geven

Of je nu groene vingers hebt of niet: heb je een tuin dan wil je ervan genieten. Om meer te genieten van je tuin, kun je je tuin een upgrade geven.

Guido van Loon

Misschien wil je wel een nieuwe schutting? Of wil je de indeling van je tuin compleet omgooien? Met de onderstaande zeven tips geef je jouw tuin een make-over en kun je er (weer) optimaal van genieten! 

Tip 1: maak een tuinontwerp

Vraag je eerst eens af hoe je ideale tuin eruit ziet? Missen er nog dingen in je tuin of staan sommige dingen op de verkeerde plek. Als je bijvoorbeeld een zonaanbidder bent en je loungeset staat heel de dag in de schaduw, heb je ‘m natuurlijk liever ergens anders staan. Om te voorkomen dat je als een kip zonder kop aan de slag gaat, is het verstandig om eerst een tuinontwerp of plattegrond te schetsen. Je kunt dit online doen of de architect in jezelf naar boven halen. Maak alles op schaal en teken de gewenste meubelen en accessoires op de tekening. Nu heb je een beter beeld wat er allemaal mogelijk is in je tuin.

Tip 2: ga voor groen

Eigenlijk kan het nooit groen genoeg in je tuin. Heb je het idee dat er nog wel wat meer planten bij kunnen? Ga er dan voor! Groen geeft ontzettend veel sfeer aan je tuin, dus less is more gaat hier zeker niet op. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een mooie palm naast je loungeset te plaatsen? Dit geeft super veel sfeer en een echt vakantiegevoel. Heb je te maken met een wat kleiner oppervlak? Ga dan de hoogte in. Er zijn ontzettend veel mooie hangplanten en leuke accessoires. Je kunt bijvoorbeeld een aantal houten planken plaatsen en hier je hangplanten en accessoires opzetten. 

Tip 3: schaf een stijlvolle parasol aan

Met de steeds hoger oplopende temperaturen in Nederland is een parasol eigenlijk noodzakelijk geworden. Je wilt de zon natuurlijk af en toe ontvluchten, dus het is zeker handig om er eentje aan te schaffen. Naast dat het praktisch is, kan de juiste parasol ook nog eens een echte eyecatcher zijn. Ga je voor een staande -of een zwevende parasol? Het is helemaal aan jou! Eén ding is zeker: je tuin knapt er sowieso van op. Tip: wat ook ontzettend veel sfeer geeft, zijn witte schaduwdoeken. Zo creëer je een stukje Ibiza in je eigen tuin. 

Tip 4: breng wat kleur in je tuin

Een loungeset is vaak een aardige investering, maar gelukkig gaan ze (meestal) lang mee. Het nadeel hieraan is dat je soms je loungeset wel een beetje ‘zat’ bent. We hebben het natuurlijk niet over het comfort, maar die kussens heb je nu wel gezien toch? Om je loungeset een frisse touch te geven kun je nieuwe kussens aanschaffen. Of als je eigenlijk wel tevreden bent met je kussens, kun je natuurlijk ook kleurrijke sierkussens aanschaffen. Deze kleinere kussens zijn heel sfeervol en er zijn talloze kleuren die jouw tuin een unieke uitstraling geven. 

Tip 5: zorg voor extra zitplekken

Misschien wist je al dat je eigenlijk meer ruimte hebt voor een grotere loungeset. Je hoeft niet gelijk een nieuwe loungeset te kopen, maar wat dacht je ervan om een tussenstuk (of meerdere) aan te schaffen? Zo is je loungeset gelijk een stukje groter én kun je meer mensen kwijt. Als je tevreden bent met het formaat van je loungeset, kun je ook een poef of een relaxstoel aanschaffen. Die kun je op een andere plek in je tuin zetten of vlakbij je loungeset. Zo creëer je weer meer plekken en een poef en een relaxstoel geven weer een andere uitstraling aan je tuin. 

Tip 6: fris je tuinmeubelen op

Tijdens de herfst en de winter hebben je tuinmeubelen het flink te verduren. Het zou dus goed kunnen dat ze zijn verkleurd of erg vies zijn. Als eerste poging kun je de tuinmeubelen grondig schoonmaken. Een hogedrukspuit is hierbij je grootste vriend. Als dit nog niet het gewenste resultaat oplevert kun je je meubelen een echte opknapbeurt geven. Met een schuurspons, een schuurmachine en wat beits of olie kom je een heel eind. Zo zijn je tuinmeubelen weer als nieuw! Je kunt dit ook doen voor je schutting. Het is ook leuk om voor een totaal andere kleur schutting te gaan, je zult verstelt staan van het verschil!

Tip 7: maak je tuin af met leuke accessoires

Als je alle bovenstaande tips hebt opgevolgd is je tuin al bijna niet meer te herkennen. Maar een finishing touch is natuurlijk altijd goed. Wat dacht je ervan om een vuurplaats te maken? Dit geeft super veel sfeer en het geeft je ook nog eens warmte als het ‘s avonds wat frisser wordt. In het kader van warmte en sfeer: buitenkleden staan ook ontzettend leuk op je loungeset. Om lekker te decoreren kun je op je (bijzet)tafel leuke vazen en kaarsen neerzetten. Dit geeft een leuke subtiele touch aan je tuin. Een trend die je in steeds meer tuinen ziet, is een tuintapijt. De één vindt het fantastisch en de ander vindt een tapijt echt iets voor in de woonkamer. Gelukkig is de beslissing aan jou! Om het geheel af te maken kun je sfeerverlichting plaatsen. Zo ziet je tuin er in de avond ook heel gezellig uit.

Reacties