DIY tuinbank met bergruimte - Nieuws - Wonen.nl

DIY tuinbank met bergruimte

Deze leuke tuinbank is superhandig en maak je natuurlijk lekker zelf.

Sandra van Koningshoven

Een openklapbare tuinbank met veel bergruimte maak je, als je een beetje handig bent, natuurlijk gewoon zelf. Het enige wat je nodig hebt, is geïmpregneerd tuinhout en twee rechterhanden.

WAT HEB JE NODIG?

- rvs-schroeven (5 cm + 12 cm)
- 5 scharnieren (4 grote + 1 kleine)
- houten regels en planken
- houtlijm
- accuboormachine
- beits 
- zaag

WERKBESCHRIJVING

STAP 1.
Haal bij bouwmarkt of tuincentrum voldoende houten regels (45x70mm) en planken (19x120mm) - liefst FSC gecertificeerd. Bekijk online afbeelding 1 voor alle afmetingen.

STAP 2.
Zaag van de houten regels vier leggers (A) en acht steunbalkjes (B). Maak hiervan twee staande frames en verbind die met de dwarsbalkjes (C). Gebruik voor alle verbindingen watervaste houtlijm en 12 cm schroeven; boor de schroefgaten voor.

STAP 3.
Bekleed de vier zijden van het raamwerk met houten planken die je van tevoren op lengte hebt gezaagd. Zorg ervoor dat ze samen precies even hoog zijn als de bank zónder zitting, dus 48 cm; beves-tig met schroeven van 5 cm.

STAP 4.
Maak de zitting (die tegelijk een opklapbaar deksel is) van vijf planken. Zaag één van de planken overlangs doormidden en beves-tig een helft direct op een lange rand van het frame; laat dit rondom 2 cm uitsteken. Verbind de overige vier en een halve plank met vier dwarsbalkjes van 45 cm lang. Zie online afbeelding 2.

STAP 5.
De zitting annex deksel vormt nu één geheel en kan met schar-nieren worden verbonden aan de achterrand

STAP 6.
Het deksel heeft als extraatje een ‘uitzetbalk’ (max. 45 cm lang), die met een scharnier aan de onderzijde van de zitting is vastge-maakt en waarmee je het deksel handsfree openzet. Een draaibaar houtje houdt de balk (tijdelijk) op zijn plek. Zie afb. 2 plus de foto.

STAP 7.
Werk de tuinbank mooi af met een goede kwaliteit beits of lakLet op! Omdat de bergruimte niet per se waterdicht is kun je kussens en dergelijke het best verpakken in een stevige, doorzichtige, plastic zak.

 

BRON: www.groei.nl

reacties
anderen bekeken ook

Haal een beetje rust naar je tuin met deze heerlijke tuinsets

Sandra van Koningshoven

Tuintrend 4: op deze 7 supergezellige tuinbankjes wil iedereen we...

Sandra van Koningshoven

Zo jaag je wespen uit je tuin

Sandra van Koningshoven

Statafel met krukken

Wijnvattafel

Minibar 

Advertentie
Op de hoogte blijven?

Volg ons voor inspiratie, nieuws en tips.

Advertentie
Advertentie