Kleed je tuin aan met mooie tuinbanken: de voordelen op een rij

Een tuin is een belangrijk onderdeel van de woning. Met name in de zomermaanden breng je er waarschijnlijk veel tijd door.

15 Februari 2019

Natuurlijk wil je genieten van een plek die zo mooi mogelijk is aangekleed, bijvoorbeeld met een hippe tuinbank. Er zijn tegenwoordig tal van materialen beschikbaar. Zo heeft beton bijvoorbeeld een aantal voordelen ten opzichte van hout of aluminium. De andere twee materialen tuinbanken hebben weer een andere uitstraling die veel mensen aanspreekt.

Stoere en natuurlijke uitstraling

Tuinbanken zijn zeer veelzijdig. Ze zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om een middagje in te loungen, zeker wanneer je er wat kussens in legt. Bovendien heb je tientallen soorten tuinbanken om uit te kiezen. Een mooie tuinbank zorgt voor een luxe uitstraling van je tuin en creëert echt een plek om lekker tot rust te komen. De kleur van een tuinbank doet ook echt veel. Vaak hebben ze een donkere kleur, zoals groen, grijs, zwart of antraciet. Misschien vind je dat donkere niet zo goed bij jou passen. In dat geval kun je het beste kiezen voor neutrale kleuren, zoals licht aluminium of een lichte houtbeits. Het geeft de tuin niet alleen een luxe, maar ook een natuurlijke uitstraling. Bovendien kun je met een tuinbank goed contrast creëren in de tuin tegen het groene van de planten en felle kleuren van de bloemen.

Weinig tot veel onderhoud nodig

Sommige tuinbanken hebben veel onderhoud nodig. Zo blijft een houten bank alleen mooi als je een tot twee keer per jaar met speciale schoonmaak- en onderhoudsmiddelen gebruikt. Daarnaast heb je elke paar seizoenen een verf of beits nodig, afhankelijk van het type dat je gebruikt en hoeveel de bank verweerd. Bij een betonnen tuinbank is dit niet nodig, want het is bijna geheel onderhoudsvrij. Dit maakt het een populaire aankoop onder mensen die niet al teveel tijd aan tuinonderhoud kwijt willen zijn. Bovendien is deze gemaakt van een geheel natuurlijke grondstoffen. Daardoor is het recyclebaar en goed voor het milieu, wat het een duurzame keuze maakt. Recyclen is overigens een van de tuintrends van 2019.

Geschikt voor elk seizoen

Kun je niet wachten om de tuin opnieuw in te richten? Dan mag je een tuinbank zeker niet overslaan. Dit tuinmeubel is geschikt voor elk seizoen. Het ziet er mooi uit wanneer de bloemetjes verschijnen in de lengte, maar ook wanneer oranje en bruine bladeren op liggen. In de zomermaanden wordt het materiaal beschenen door de felle zon. Zelfs in de wintermaanden kun je even op je tuinbank gaan zitten. Sterker nog, in deze maanden kun je er een mooie wintertuin mee creëren. Kleed je dik aan of zet er een terrasverwarmer bij en geniet van het wintertafereel in je tuin!

Vaste plek of vaak verplaatsen?

Bedenk vooraf goed wat jouw doel is. Wil je een tuinbank vaak kunnen verplaatsen? Ga dan voor een lichter materiaal. Het ligt dan meer voor de hand om voor een houten meubel te gaan. Beton of gietijzer is vaak een stuk zwaarder, waardoor opnieuw inrichten van je tuin niet zo makkelijk zal gaan. Ga je toch voor een zware bank? Vraag dan wat hulp van familie en vrienden wanneer je de bank op een andere plek wil neerzetten.

Beschadigingen door slechte weersomstandigheden?

Het weer in Nederland kan soms behoorlijk grillig zijn. Sommige tuinbanken raken kapot of beschadigd na een zware regenbui of storm, wat natuurlijk erg zonde is. Bij de wat meer kwalitatievere tuinbank hoef je je hier geen zorgen over te maken. De kans dat een bank omwaait tijdens een storm is miniem. Maar mocht er echt weer eens code oranje worden afgegeven, kun je natuurlijk altijd even voorzorgsmaatregelen nemen door je tuinbank te verzwaren met bijvoorbeeld volle zakken potgrond. Daardoor is er nog minder risico op beschadigingen.

Genoeg ruimte

Over het algemeen neemt een tuinbank weinig ruimte in. Het is in elk geval een stuk minder groot dan een loungebank of een zithoek. Toch kunnen er genoeg mensen op zitten. Nog een tip: zet de bank neer op een duidelijke plek met wat mooie tuinbeelden ernaast, zodat je visite er sneller gebruik van maakt.

Zelf de tuinbank aankleden

Je kunt een tuinbank aankleden zoals je helemaal zelf wil. Plaats bijvoorbeeld een leuk kussen op de tuinbank, of hang er een kleedje overheen. Een kussen en kleedje maakt het zitten op het harde materiaal een stuk comfortabeler. Probeer de kleur aan te laten sluiten op je andere tuinmeubelen. Op die manier creëer je rust en eenheid.

Reacties