Hoe houd je je tuinset mooi in de winter?

Op het moment dat je een set tuinmeubelen hebt gekocht ben je blij met je aankoop. De tuinset wil je zo lang mogelijk ‘mooi’ houden.

Guido van Loon 29 Augustus 2019

Met het zomerse weer heb je er geen omkijken naar, maar na mate het kouder wordt is het belangrijk om te kijken hoe je je tuinset kan onderhouden. Zo kunnen tuinsets van verschillende materialen gemaakt zijn zoals hout, kunststof, rotan, riet, bamboe, metaal, rvs of aluminium. Het is belangrijk om te achterhalen van welk materiaal je tuinset is gemaakt en daar bijpassende schoonmaakmiddelen voor te kopen. Mogelijk mag je tuinset niet buiten blijven staan in de winter en heb je opslag nodig. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Hieronder wordt per materiaal uitleg gegeven wat je het beste kan doen om je tuinmeubelen goed te onderhouden.

Metaal, aluminium of rvs tuinsets

Dit is eigenlijk het beste materiaal voor een tuinset. Het materiaal kan namelijk tegen vorst en winterse neerslag zoals sneeuw. In feite kan je je tuinset de hele winter door op het terras laten staan zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Dit is de beste keus!

Tuinsets gemaakt van bamboe, rotan of riet

Ten opzichte van metaal, aluminium of rvs is dit materiaal erg kwetsbaar. Het is zelfs zo kwetsbaar dat de tuinsets na sneeuw of vorst kunnen breken. Tenzij de meubels gemaakt zijn van gevlochten kunststof draden, dan is het wel mogelijk om de set buiten te laten staan.

Kunststof tuinsets

Het is aan te raden om deze tuinset onder een afdakje neer te zetten of in te pakken met een speciale tuinmeubelhoes. De kans op verkleuringen of vuil is dan het kleinst. Verder is het gewoon mogelijk om dit soort meubelen buiten te laten staan.

Houten tuinsets

Hout kan wanneer het in aanraking komt met vocht gaan uitzetten. Het is alsnog afhankelijk van het type hout in hoeverre de tuinset hier echt gevoelig voor is. Maar vooralsnog is het altijd belangrijk om op te passen met een houten tuinset. Zet voor de zekerheid je tuinset binnen om beschadiging te voorkomen. Houten tuinsets gemaakt van hardhout of teak zijn de enige sets die wel de winter door kunnen komen. Zorg er wel voor dat de tuinset kan ‘ademen’ en dek het vooral niet af met plastic. De kans dat de tuinset gaat rotten of schimmelen is dan groot. Mocht je de tuinset toch willen afdekken dan is het mogelijk om luchtdoorlatende hoezen aan te schaffen.

Reacties