Palmbomen

Bij Barteljo vindt u een zeer ruime keuze aan winterharde palmbomen voor betaalbare prijzen.

PALMBOMEN

Bij Barteljo vindt u een zeer ruime keuze aan winterharde palmbomen voor betaalbare prijzen.
Wij importeren onze palmbomen uit Spanje, Italië en Chili, maar kopen ook via leveranciers in Nederland.
Afgebeeld op de foto ziet u een tuin van een Duitse klant van ons op nog geen 10 km van de Nederlandse grens.
Hier ziet u de Trachycarpus fortunei en de Jubaea Chilensis (meest winterharde vederpalm) en dat het mogelijk is om ook in Nederland een prachtige exotische tuin te hebben.

 

Jubaea Chilensis

Deze exclusieve palmen importeren wij rechtstreeks uit Chili.
De meest winterharde (veder) palmboom welke uit centraal Chili komt, is 's werelds dikste palm die op den duur een tot 1,8 mtr dikke prachtig getekende stam vormt, en welke in Chili tot 30 meter hoog kan worden.
De palm heeft zijn naam te danken aan koning Juba II die rond het begin van onze jaartelling leefde. Andere namen zijn: coquito palm (genoemd naar de kleine oranje vruchten die niet alleen op een cocos noot lijken, maar er ook naar smaken). En chilean whine palm (uit de stam van de palm werd vroeger het suiker rijke sap gewonnen.

De ca. 50 sterke wind bestendige bladeren kunnen 3,5 tot 5 meter lang worden. Direct na de winter vouwt de palm haar kruin open om plaats te maken voor 8 nieuwe bladeren in het komende seizoen. In Chili komt deze palm voor tot een hoogte van ca 2100 meter. In Europa kan een goed gewortelde jubaea chilensis met een gezonde kruin bladeren -12 tot -15 graden verdragen voor een korte periode, USDA zone 8 - 10 en met een beetje hulp 7. Het cultiveren van de palm is gemakkelijk. De zand tot kleigrond dient goed en diep drainerend te zijn. Plant de palm op een zo zonnig mogelijke plaats.

De palm heeft een winterseizoen nodig. In de tropen zal deze niet overleven. Een jubaea kan tegen droge maar ook tegen natte perioden zoals de winter van 2007. De palm kan echter niet tegen zeelucht met zout spatwater. De ca 1 cm grote vruchten kennen een lange kiemperiode van 2 maanden tot langer dan een jaar. Ze worden in Chili als snack gegeten. Het is een lust voor het oor om de wind door de vijf meter lange bladeren te horen spelen. Ook in Nederland wint deze palm snel aan populariteit.

Hieronder slechts een kleine greep uit ons aanbod Jubaea Chilensis.
In onze webshop vind u maar een heel klein gedeelte van onze voorraad Jubaea Chilensis.

Trachycarpus fortunei

Is de meest geschikte en winterharde palm voor in de Nederlandse tuin en is uitermate geschikt voor beginners. De palm groeit tot zelfs in het Himalaja-gebergte en weet dus goed met kou en sneeuwval om te gaan. Hij heeft een waaiervormig blad met doorsnede van ruim 1 meter. Bladeren die door ouderdom geel kleuren, kunnen tot dicht tegen de stam worden weggesneden. De stam is bedekt met stugge, jute-achtige vezels.

Oudere exemplaren geven jaarlijks bloemen met een exotische uitstraling. Bij een stamhoogte vanaf ongeveer 1 meter verschijnen in het voorjaar de mooie gele bloemen. Gezien de tweehuizigheid van de trachycarpus komen er palmen met uitsluitend mannelijke en uitsluitend vrouwelijke bloemen voor. De vrouwelijke bloemen worden na bestuiving gevolgd door trossen niervormige zaden. Bij rijping omstreeks januari/februari verkleuren deze naar blauw/zwart. De Trachycarpus fortunei kan zowel in de kuip als in de volle grond. Alleen bij strenge vorst is bescherming nodig. De palm heeft een winterhardheid van -18 graden. Hij is een snelle groeier en kan zelfs 20 tot 30 cm groeien per jaar. Planten in kuip vragen geregeld mest, in de volle grond hoeft dat slechts eens in de paar jaar.Een beschutte plaats is wenselijk en aan te natte grond heeft hij een hekel.

Wij hebben een zeer ruime keuze Trachycarpus fortunei van zaailing tot 2 meter stamhoogte uit voorraad leverbaar.
Hieronder vind u maar enkele aanbiedingen van bomen die wij op voorraad hebben. Heeft u interesse in een bepaalde maat of budget. Stuur ons dan een e-mail en wij zoeken een boom voor u uit, sturen dan een foto en maken u een prijs.

Winterharde palmen van eigen kwekerij!
Barteljo koopt zijn palmen in van diverse kwekerijen in de Spaanse Pyreneeën. Hier ondervindt de palm hetzelfde gematigde (zee)klimaat als elders in West-Europa. Aangezien het hier ook vaak waait zijn de bladstelen korter resulterend in de sterke compacte kroon die minder snel kapot waait en de palm verzwakt. Wij selecteren hier zelf de mooiste en beste kwaliteit palmbomen met zware, dikke stammen en mooie compacte kroon. Na het rooien van de palm wordt hij opgepot en voor zeker één jaar in koude foliekassen op onze locatie in Nederweert geacclimatiseerd, en verder gekweekt waar hij zijn sterke wortelgestel verder kan ontwikkelen en daardoor winterse temperaturen tot -15 / -18 graden kan overleven in uw tuin of op het balkon. Na het toevoegen van een eigen groeimedium zal de palm zich verder ontwikkelen met een mooie donkergroene bladkroon, met korte en stevige bladeren. Barteljo kweekt een topkwaliteit palmboom van het ras Trachycarpus Fortunei. Uitzonderlijke kenmerken van deze palm zijn de volle bladkroon, dikke en zware stam en de sterk doorwortelde kluit.

Barteljo streeft er naar om nu en in de toekomst een nog betere kwaliteit en uitzonderlijk mooie palmboom te kweken voor een betaalbare prijs.
Kortom:

Zware, dikke stammen (waardoor veel sterker)
Eigen groeimedium
Perfecte beworteling (snellere en betere groei in de tuin)
Donkergroene bladeren van zuivere kwaliteit

 

Phoenix Canariensis, de Canarische dadelpalm

De Canarische dadelpalm behoort tot een geslacht met meer dan vijftien van elkaar verschillende soorten. De palm wordt gebruikt voor laanbeplanting in Griekenland, Turkije en andere landen ten zuiden van de Middellandse Zee.

Typerend zijn de eikelachtige vruchten en de fraaie stam.
De Canarische dadelpalm is een geliefde kamerplant. Deze palm kan zeker in de zomer buiten staan.
De meeste soorten komen van nature voor in de tropen en subtropen. De echte dadelpalm (Phoenix dactylifera) is inheems in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
De Canarische dadelpalm komt, zoals de naam al zegt, voor op de Canarische eilanden. De vruchten van deze palm zijn niet te eten, die van de echte dadelpalm wel.

Verzorging

Een dadelpalm groeit op matig humeuze grond. De grond moet overtollig water snel kunnen doorlaten.
Een plaats in de volle zon is het beste, op een plaats in de halfschaduw groeit de dadel wat minder goed. De dadelpalm kan redelijk goed tegen felle wind. Dat maakt hem aantrekkelijk voor een plaats in de tuin. Vergeet niet de dadelpalm voor de winter goed in te pakken of, als hij nog niet zo hoog is geworden, binnen te zetten om te overwinteren.
De palm heeft een vorsttolerant tot ongeveer -6 graden, en is dus niet winterhard.