Nederlanders kiezen massaal voor eetbare tuin

24 Maart 2015

Uit onderzoek van inspiratieplatform TuinTuin blijkt dat de eetbare tuin in 2015 ongekend populair is.


De grote aandacht voor gezond voedsel van eigen bodem slaat duidelijk over op de Nederlandse tuinbezitter. De moestuin is duidelijk aan een opmars bezig. Net zoals vorig jaar zijn ook de 'landelijke tuin’ en ‘moderne tuin’ weer bijzonder populair. Veel Nederlanders grijpen de lente aan om de tuin mooier te maken. Dit blijkt uit de zoekopdrachten van Nederlanders op TuinTuin.nl en wordt ook bevestigd door de tuinarchitecten op het platform. Dit jaar springt de eetbare tuin er enorm uit.

Populaire tuinen

Dit zijn nu de vijf populairste segmenten:
- moestuinen
- landelijke tuinen
- moderne tuinen
- kleine tuinen
- achtertuinen

TuinTuin is in dit geval letterlijk de barometer van de Nederlandse tuinbezitters. Ook tuin & landschapsarchitect Arjan Boekel ziet deze trend terug bij zijn klanten. “De eetbare tuin is onmiskenbaar een trend. Dat hangt volgens mij sterk samen met een steeds groter bewustzijn over wat we eten en waar ons eten vandaan komt. In elke tuin is wel iets te doen op eetbaar gebied. Van het plaatsen van een fruitboom, een verhoogde moestuin, tot wat losse potten met kruiden op het terras. In een grote tuin zie je vaak een complete moestuin. In kleine tuinen gaat het eerder om het inpassen van eetbare planten.”

Enkele populaire eetbare bomen en planten op een rijtje:

- fruitbomen en leibomen (appel, peer, kers, pruim)
- leifruit tegen schuttingen en muren (frambozen, bramen)
- kruiden (in potten, of in een gemengde beplanting)
- bessenstruiken (zwart, rood, wit, kruisbes en blauwe bes)
- sierlijke groenten (rabarber, asperge, snijbiet)
- fruit als klimplant (druiven)

Waarom is het een trend?

Arjan Boekel: 'Het fenomeen ‘eetbare tuin’ is al een paar jaar in toenemende mate populair. De laatste ontwikkeling binnen deze trend vind ik zelf een bijzonder leuke: het integreren van eetbare planten in de siertuin. In dat geval meng je eetbare planten, zoals fruit, groenten en kruiden, met gewone tuinbeplanting'.

'Boeken en tijdschriften berichten onverminderd over moestuinen en eetbare planten. De betere restaurants hebben zelfs vaak hun eigen moestuin. Het enthousiasme over eetbare planten wordt verder onderstreept door de actie van Albert Heijn en het nieuwe programma ‘Van Hollandse bodem’ waarin de Nederlandse moestuin in de spotlights staat. Al met al een stevige trend!'

Meer informatie: www.tuintuin.nl

Publicatiedatum: 24 maart 2015

AANBEVOLEN

Alle ruimte voor een moestuin op je balkon met de HANGTUIN

Er is een trend overgewaaid uit Amerika: Stadstuin...

Brievenbus beton grijs

Deze betonnen brievenbussen met hardstenen uitstra...

Brievenbus cortenstaal

Brievenbussen gemaakt van cortenstaal, levendig ro...

Stopcontact paaltje tuin zwart

Een simpel maar fraai paaltje voor de stopcontacte...

12 stijltips voor een fantastisch balkon - ook voor de kleintjes!

Elk balkon, hoe groot of klein het ook is, kun je ...

8 tips om betaalbaar af te koelen in je tuin of op je balkon

Met schaduwdoek, een opblaasbare jacuzzi, een mooi...
Advertentie