Een waterpomp is tegenwoordig onmisbaar in elke woning!

De meest vergeten en ondergewaardeerde werkers van een huishouden zijn vaak de waterpompen.

15 Maart 2018

Het is vandaag de dag vanzelfsprekend dat het water van elke woning wordt vervoert en aangeleverd op de gewenste locatie. Men denkt over het algemeen niet na wat er gebeurt wanneer zij de kraan opendraaien, de wc doorspoelen of het gazon willen besproeien. Toch werken achter de schermen de waterpompen hard om deze ‘verwachting’ van de mens waar te maken. Het is daarom niet zo gek om een blijk van waardering te hebben voor deze techniek. Zo kan men weer ongestoord genieten van het leven en hun voorzieningen zonder hierbij na te hoeven denken. Nu rest zich alleen de vraag, welke waterpomp doet wat? Hieronder wordt de werking van drie veel gebruikte waterpompen nader behandeld.

Wat doet een CV waterpomp?

De werking van deze waterpomp is het voorzien van water naar de verwarmingssystemen. Deze pomp treed pas in werking wanneer men een temperatuur wijziging maakt op de desbetreffende kamerthermostaat. Wanneer de kamertemperatuur lager is dan aangegeven op de thermostaat, zal er een seintje gegeven worden naar de CV ketel. De branders van de ketel springen vervolgens aan, en verhitten het water. Vervolgens wordt het verhitte water vervoert doormiddel van de cv-pomp.

De werking van een beregeningspomp

Een andere belangrijke pomp voor elke woning met een tuin is de beregeningspomp. Deze reguleert de bewatering van het gazon en de planten door water aan te zuigen van een vijver of sloot. Ook kan de pomp gebruik maken van leidingwater om het gazon te voorzien van water. Een andere pomp die voor dit doeleinde vaak wordt gebruikt is de hydrofoorpomp. Deze pomp wordt gebruikt voor zowel drukverhoging binnenshuis als voor de besproeiing buitenhuis. Het onderhouden van een mooie tuin is onmogelijk zonder deze geavanceerde techniek.

Een redder in nood, de dompelpomp

Door vele wordt een dompelpomp gezien als de redder in nood. De pomp kan in het water geplaatst worden van bijvoorbeeld een ondergelopen kelder. Wanneer de pomp geactiveerd wordt zal deze het water opzuigen en wegvoeren. Zo zijn er verschillende producten binnen deze techniek. Elk product heeft specifieke doeleinden, denk aan een schoonwater- of vuilwater dompelpomp. Een vuilwater dompelpomp vervoert water dat zand, grond en residu kan bevatten.

Anderen bekeken ook

Hydrofoorpomp Inox

Zonder water gebeurt er in de tuin niets. Met krachtige pompen daarentegen is alles mogelijk: drukversterking, water voor huishoudelijk gebruik, besproeien, om- en leegpompen. De nieuwe hydrofoorpomp 5000/5 Inox van Gardena voor de automatische watervoorziening in huis en tuin maakt van meet af aan een goede indruk. Zijn hoogwaardige behuizing van roestvrij edelstaal oogt subliem en staat borg voor duurzaamheid. Om het installeren makkelijk te maken is deze compacte premium pomp standaard voorzien van een voorfilter met terugslagklep, evenals een manometer en geïntegreerde drukschakelaar. Maar ook de nieuwe besproeiingspompen van Gardena zetten druk!

Husqvarna Nederland BV