Foto: 2017/tuinstijlen.jpg

4 verschillende tuinstijlen

De oorsprong van aangelegde tuinen gaat terug tot de tijd van de farao's en de glorietijd van de Chinese keizerrijken.

Onafhankelijk van elkaar ontwikkelde zich twee verschillende tuinstijlen. In het huidige Egypte ontstond de formele tuinstijl en in China ontwikkelde zich een meer informele tuinstijl. De informele manier van tuinieren kenmerkt zich door een grote diversiteit aan planten en niveauverschillen, terwijl een formele tuin meer symmetrische vormen en een zorgvuldiger geselecteerde collectie aan plantensoorten herbergt.

Cottage tuin

Een typische informele tuin is de cottage tuin. Overhangende borders, weelderige begroeiingen, tuinbeelden, potterie en een landelijke loungeset of schommelbank met bont tuinkussen completeren het plaatje. Een cottage tuin is typisch een tuin voor mensen met groene vingers. Ondanks dat een dergelijke tuin je een berg werk bezorgt, krijg je er van de natuur een zee aan bloemen en een keur aan vogels en insecten voor terug.

Landelijke tuin

Nog een voorbeeld van een informele tuin is de landelijke tuin. Hierbij wordt de tuin aangepast aan de omgeving. Een afscheiding is vaak niet nodig en er wordt gebruik gemaakt van elementen die de omgeving biedt. Denk hierbij aan fruitbomen, eenvoudige bestrating, een moestuin en eventueel wat kippen. Landelijke tuinen vragen weinig onderhoud. Een eventueel grasveld hoeft er niet als een biljartlaken bij te liggen en de touwschommel met mooi tuinkussen maakt de tuin er eigenlijk alleen maar charmanter op.

Baroktuin

De baroktuin is een typisch voorbeeld van een formele tuin. Deze tuinen kenmerken zich door een hoge mate aan symmetrie. Voor de belijningen wordt veelal gewerkt met hagen en/of haagjes in combinatie met grindpaden. De begroeiing is laag waardoor het vrije zicht over tuin blijft gehandhaafd. De vakken worden gevuld met seizoensbloeiers in een terugkerend patroon.

Moderne tuin

De moderne tuin is formele tuin van deze tijd. Deze tuinen kenmerken zich door de gebruiksvriendelijkheid, het gebruik van duurzame materialen en het weinige onderhoud dat ze vraagt. Een moderne tuin staat synoniem voor gebruiksgenot. Niet al te zelden vinden we in de moderne tuin dan ook een loungehoek met terrasverwarming, een buitenkeuken of laten we het interieur van binnen doorlopen tot onder het overdekte terras.

Reacties