Een laadpaal voor je auto hoeft niet lelijk te zijn

Steeds meer mensen rijden een elektrische auto. Die auto moet echter ook opgeladen worden.

19 Mei 2020

Dat is precies waar een veel gehoord punt van kritiek ligt, het uiterlijk van een laadpaal thuis. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn, zeker niet als je niet zomaar een laadpaal aanschaft, maar je goed laat adviseren door een specialist.

De grijze kast aan de muur of in de tuin

Veel mensen denken dat een laadpaal nog gewoon een lelijke grijze kast aan de muur of op een paal in de tuin is. Heb je een mooi huis gekocht, veel aandacht besteed aan het interieur, krijg je een lelijke paal aan de muur. Dat wil je niet. Toegegeven, een aantal jaren geleden was dat ook zo toen de elektrische auto nog in de kinderschoenen staat. Nu de elektrische auto niet meer uit het straatbeeld weg te denken is, is dat echter zeker niet meer het gevoel voor een privé laadpaal. Laadpalen worden met steeds meer zorg ontworpen, waardoor ze als het ware een fraai elektronische accessoires voor je huis zijn. Bovendien worden ze ook steeds kleiner, kijk maar eens naar de laadpalen van Wallbox! Je kunt ons niet met droge ogen vertellen dat je dat nog steeds lelijk en log vindt.

Ga niet zelf aan de slag met de installatie!

Voordat je direct een Wallbox gaat kopen voor jouw auto bij een willekeurige shop, is het belangrijk je eerst even in te lezen. Zo is het noodzakelijk om een eigen parkeerplaats te hebben. Een laadstation mag namelijk enkel op eigen grond geplaatst worden. Beschik je hier niet over, dan mag je geen laadpaal laten installeren, maar moet je een publieke laadpaal aanvragen bij je gemeente.

Sowieso is het veel verstandiger om je te laten adviseren door een partij die gespecialiseerd is in laadpalen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en opties. Welk laadstation het meest geschikt is voor jouw auto en huis verschilt per situatie. Een laadpaal installeren is daarnaast geen gemakkelijke klus. Het vergt behoorlijk wat elektrotechnische kennis die noodzakelijk is voor een goed werkende en ook veilig installatie. Een specialist zal je daarom altijd eerst een aantal vragen voorleggen, om vervolgens samen met jou te kijken wat de beste keuze is en hoe het laadstation geïnstalleerd kan worden. Denk hierbij aan vragen zoals:

- Hoe ziet je meterkast eruit?
- Wil je tegelijkertijd ook de wasmachine of andere grootverbruikers gebruiken?
- Hoe snel kan je auto laden?
- Hoe snel moet de auto opgeladen zijn?
- Moet de laadpaal op een paal gemonteerd worden of aan de wand?

50five.com e-mobility is zo’n specialist in laadpalen. Vul op de website eenvoudig een aantal vragen in en er volgt een advies. Vervolgens wordt er door een van de specialisten contact met je opgenomen om alles nog eens met je door te nemen, waarna de installatie gepland en vervolgens uitgevoerd wordt door een gecertificeerde installateur. Het bedrijf kan je bovendien ook laten zien hoe de laadstations eruitzien en heeft zelfs een eigen paal ontworpen waarop een laadstation gemonteerd kan worden. Zo weet je zeker dat het design bij jouw woning aansluit!

Reacties