Conifeer: de bekendste en meest geliefde haagplant

Coniferen. Iedereen kent wel de leylandii, de cipressen, de taxus – coniferen zijn voor veel mensen synoniem voor haagplanten.

Van alle haagplanten zijn coniferen de bekendste en het meest geliefd. Toen je begon te overwegen welke haagplant je in je tuin zou gaan planten, heb je ongetwijfeld verschillende coniferen de revue laten passeren. Iedereen kent wel de leylandii, de cipressen, de taxus – coniferen zijn voor veel mensen synoniem voor haagplanten. Natuurlijk bestaan er nog talloze andere soorten met hele andere, bijzondere kwaliteiten, maar de populariteit van coniferen is blijvend. Ze zijn ook zeer geschikt om als haag geplant te worden.

Vaak wordt er over coniferen gepraat alsof het een plantensoort is, terwijl het in werkelijkheid een plantengroep is waar wel meer dan zeshonderd soorten onder vallen. Natuurlijk zijn niet al deze soorten geschikt als haagplant. Alle coniferen op onze shop zijn natuurlijk geschikt als haagplant. Dat hebben wij al voor je uitgezocht. Als mensen het over een conifeer hebben, bedoelen ze daar meestal een taxus, een thuja-soort of een soort uit de cipressenfamilie mee. Dat zijn opvallend genoeg ook de soorten die zich het meest lenen om als haagplant gebruikt te worden. Dat toont al aan hoe sterk de geschiedenis van coniferen verbonden is met hun gebruikals haagplanten. Vaak worden coniferen daarom haagconiferen genoemd.

De naam “conifeer” komt uit het Latijn en betekent zoveel als “drager van kegels”. Dit slaat op de zaden van de conifeer, die in een soort kegelvormige vruchten worden gedragen. Denk bijvoorbeeld aan de dennenappel. Omdat coniferenhagen regelmatig gesnoeid moeten worden, zal een haag niet snel vol met deze vruchten hangen. Het komt overigens bijna nooit voor dat er eetbare vruchten aan coniferen groeien. De vruchten van de vrouwelijke taxus geven zeker wat extra kleur aan je tuin – ze zijn namelijk felrood – maar alleen vogels kunnen deze eten. Die helpen op die manier mee aan de verspreiding van deze geliefde coniferensoort.

Coniferenhaag

Een coniferenhaag is hoog, vol, stevig en in haast alle gevallen ook het hele jaar door groen. Alleen de watercipres verandert merkbaar met de seizoenen mee, wat natuurlijk ook weer een troef is, maar, als we eerlijk zijn, niet wat de gemiddelde bezoeker van onze site van een conifeer wil. Nee, een coniferenhaag planten is populair omdat ze het hele jaar door beschutting en privacy bieden. Ze zijn vooral een praktische tuinafscheiding. Iets dat de saaie, houten schutting kan vervangen voor iets levendigs en natuurlijks. Dat is exact wat coniferen te bieden hebben.

De diepe groene kleuren, het volume, het vogelleven dat de heg herbergt, het draagt allemaal bij aan de sfeer van je tuin. Neem bijvoorbeeld de Californische cipres, die in verschillende kleuren bestaat, zelfs grijsblauw! Deze conifeer verspreidt ook nog eens een heerlijke, herfstachtige geur door de tuin. Ook de taxus is een prachtige plant. Wanneer je een mannelijke en een vrouwelijke taxus bij elkaar in de buurt plant, groeien er mooie rode besjes aan de vrouwelijke variant. Pas overigens wel op, want die besjes zijn erg giftig, net als de naalden van deze plant, overigens.

Omdat het erg gemakkelijk is om coniferen te snoeien en omdat zij in de meeste gevallen goed herstellen van een snoeibeurt, zijn het ideale planten om een formele haag mee te vormen. Het is niet moeilijk om een coniferenhaag in een strakke, rechte vorm te snoeien. Maar omdat coniferen sneller groeien dan de meeste andere groenblijvende haagplanten, raken ze vaak wat eerder hun strakke vorm kwijt. In tegenstelling tot sommige haagplanten met een wat informeler uiterlijk, zoals de laurierkers, doet een wilder uiterlijk de conifeer meestal niet heel veel goeds. Die ziet er eerder rommelig dan informeel uit. Op deze manier lijken coniferen zelf ertoe uit te nodigen om je haag formeel te houden.

Coniferen in de tuin

Coniferen zijn over het algemeen geen veeleisende wintergroene haagplanten. Natuurlijk vinden bijna alle planten het wel prettig om in een grond te staan die het water goed doorlaat, zodat hun wortels niet verdrinken. Zelfs de watercipres, waarvan de naam niet uit de lucht gegrepen is, heeft nog baat bij een bodem waar het water niet in blijft hangen. Buiten deze simpele eis, kunnen coniferen op de meeste plekken wel groeien. Natuurlijk verschillen de ideale omstandigheden van soort tot soort. Lees dan ook vooral de pagina’s van de verschillende soorten om erachter te komen welke jij het mooist vindt en welke het beste in je tuin past.

Omdat veel coniferen snelle groeiers zijn (met de leylandii veruit op de eerste plaats – die groeit soms wel een meter per jaar), is het belangrijk om ze te snoeien. In de meeste gevallen is één keer per jaar snoeien genoeg om ze in het gareel te houden. Als je haag erg snel groeit, of als je het belangrijk vindt dat hij erg strak in vorm blijft, kun je hem ook vaker snoeien. Zorg er in elk geval voor dat de bovenkant van de haag smaller is dan de onderkant. Zo krijgen alle takken genoeg zonlicht en loop jij niet het risico dat delen van je conifeer bruin kleuren. Sommige coniferen zijn ook heel geschikt voor vormsnoei.

Sommige coniferen staan erom bekend dat ze hun naalden verliezen. De fijnspar is een voorbeeld hiervan; deze soort wordt vaak als kerstboom gebruikt, maar mensen vinden vaak dagen nadat de boom uit de kamer gehaald is nog naalden terug. Het is dan ook een misvatting dat wintergroene planten, zelfs coniferen, hun bladeren niet verliezen. Meestal is het zo dat de plant al nieuwe bladeren heeft voordat hij de oude verliest. De enige coniferensoort die in de winter wel met kale takken zit is de Japanse lariks. Houd hier rekening mee wanneer je een haag zoekt om uw privacy te beschermen. Deze coniferenhaag is de rest van het jaar echter beeldschoon. Zijn naalden verkleuren van blauwgroen tot donkergroen en goudgeel en geven zo prachtig het verloop van de seizoenen weer.

Coniferen online

Grote, volle haagplanten, wat coniferen zijn, is wellicht niet een product waarvan je denkt dat het online te koop is, maar bij Haagplanten.nl kun je haast iedere haagplant wel online bestellen. Zeker de klassieke coniferen, waar veel vraag naar is. We leggen direct contact met de kwekerij en zorgen dat de bomen vers van de kwekerij bij je thuis geleverd worden. Een voordeel hieraan, ten opzichte van een tuincentrum, is dat we de planten niet zelf ergens op hoeven te slaan. Zo besparen wij zelf veel kosten en dat kun je ook terugzien in onze prijzen.

Coniferen online bestellen betekent dat haast alles voor je geregeld wordt. Je hoeft niet zelf te gaan rijden met een aanhanger, om maar iets te noemen. Wij zetten de planten netjes af voor je voordeur. Wat je wel zelf moet doen, is de haag planten. Afhankelijk van hoe groot de plant is, kost dat wel enige kracht. Het is dus handig om wat buren en vrienden op te trommelen! Maak een gat in de tuin dat groot genoeg is om de hele kluit erin te laten verdwijnen en zorg dat er iemand is die de conifeer recht kan houden terwijl het gat opgevuld wordt.

Bij Haagplanten.nl koop je zowel jonge coniferen, die nog moeten groeien, als coniferen die al volgroeid zijn. Dat laatste type noemen we kant-en-klaarhagen. Als je deze bestelt, krijg je haagelementen van een meter of een halve meter lang geleverd. Deze kun je gemakkelijk naast elkaar zetten en zo in een ochtend een flinke haag om je tuin zetten, die vanaf de eerste dag al privacy biedt en er mooi uitziet. Het planten hiervan kost zeker kracht, maar je wordt wel beloond met een volle, complete haag die meteen de gewenste beschutting biedt.