Foto: Onderhoudsvriendelijke-tuin

Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een mooie woning is natuurlijk niets zonder tuin. Toch hebben veel mensen een hekel aan tuinieren en misschien behoor jij ook wel tot die doelgroep.

Wanneer je geen liefhebber bent van tuinieren, zie je op tegen de tijd die je op je vrije dag in de tuin door moet brengen. Toch hoef je je geen zorgen te maken, want het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin is heel goed mogelijk!

Denk goed ga bij het ontwerp en de inrichting van de tuin. Wanneer je een onderhoudsvriendelijke tuin wenst, moet je hiervoor al rekening houden bij het ontwerp en de inrichting van de tuin. Bij een al bestaande tuin kun je het een en ander aan wijzigingen doorbrengen om de werkzaamheden in je tuin te verlichten. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus bedenk goed wat je wilt!

Bestrating, gras of grind aanbrengen

Hoe meer bestrating, gras of grind er ligt in je tuin, hoe minder tijd je kwijt bent aan het onderhoud van je tuin. Wanneer je ook een hekel hebt aan grasmaaien, kun je natuurlijk overwegen om over te stappen op kunstgras. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten kunstgras waar je uit kunt kiezen die bijna niet van echt gras te onderscheiden zijn. Het is onderhoudsvrij én zeer gebruiksvriendelijk. Een tuin met veel bestrating hoeft niet direct saai te zijn, want je kunt de tuin bekleden met grote potten bloemen.

Onkruid tegengaan en een onderhoudsvrije haag

Onkruid wieden is misschien wel de grootste irritatiefactor bij het onderhouden van een tuin. Je kunt teveel onkruid voorkomen door te kiezen voor gesloten beplanting. Onkruid krijgt dan geen kans om tussen je planten en bloemen door te groeien. Beschikt jouw tuin over een haag of wil je graag een haag in je tuin? Een hederahaag is een haag die niet elk jaar geknipt hoeft te worden.

Kies voor bloemen en planten die meerdere jaren bloeien

Een onderhoudsvrije tuin kun je uitstekend realiseren door zo min mogelijk een keuze te maken voor eenjarige planten en bloemen. Tijdloze bloemen doen het natuurlijk ook goed. Zodra ze zijn uitgebloeid moet je op zoek naar nieuwe exemplaren en dit is een grote tijdvreter. Door een aantal vaste bloeiende planten en bloemen in je tuin aan te brengen, voorkom je dat je teveel bezig bent in je tuin!

Slim tuinieren

Kortom, door op een slimme manier te tuinieren, voorkom je dat je onnodig veel tijd doorbrengt in de tuin om deze te onderhouden.

Publicatiedatum: 26 maart 2015

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties