Foto: 2018-04/Tips-Aanleggen-Nieuwe-Tuin.jpg

Handige tips voor het aanleggen van een nieuwe tuin

Eindelijk komen de zomermaanden er weer aan, maar er is toch één probleem. Elke dag erger jij je weer aan dat lelijke landschap achter het huis.

Je besluit er toch maar iets aan te gaan doen, maar waar begin je? In deze blog gaan wij jou iets meer vertellen over het ontwerp van de tuin, de bestrating, een terras, het onderhoud van jouw tuin en wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot tuin aanleggen.

Het ontwerp van je tuin

Het ontwerp van jouw tuin is de eerste stap richting het opknappen van dat lelijke gebied, maar hoe gaat dat in zijn werking? Om te beginnen zijn er twee opties, je maakt zelf een ontwerp of besteed het uit aan een gespecialiseerde hovenier. Wij adviseren je wel, op het moment dat je de tuin zelf gaat ontwerpen, om het ontwerp te laten controleren door een gespecialiseerde hovenier. Op deze manier kom je erachter op het ontwerp wel realistisch en haalbaar is, en dat er geen teleurstellingen komen op het moment dat het niet lukt.

Er zijn een bepaald aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een tuin gaat ontwerpen:

- Om te beginnen wat de afmeting zijn van de tuin?
- Wat wil je in de tuin hebben?
Wil je een terras? Een zwembad? Een overkapping? Een speelplaats voor eventueel de kinderen? Het zijn allemaal factoren die meebepalen in het eindontwerp van de tuin.
- Waar heb je zon in de tuin?
Dit is een belangrijke factor bij het bepalen van de zithoek in de tuin. Daarnaast is het belangrijk om jezelf af te vragen of de zithoek wel in de zon moet of juist lekker in de schaduw als het warm is?
- Laat het controleren op haalbaarheid door een gespecialiseerd hovenier;
Zoals net ook aangegeven, dit voorkomt veel teleurstelling als het niet lukt zoals je zelf in gedachte had;
- Als laatste, bedenk goed wat je eigen wensen zijn en zorg ervoor dat het jouw droomtuin wordt.

Tuinbestrating

Kies je voor dat mooie betegelde terras achter in de tuin, of toch een grasveld waar de kinderen zo goed op kunnen spelen? Wij gaan je wat voor- en nadelen laten zien van volledige bestrating, zodat jij een goede beslissing kan nemen over wat het beste past bij jou. Om te beginnen de voordelen:

- Onderhoudsarm
Een terras is in vergelijking met een grasveld erg onderhoudsarm. Gras moet in de zomer, om het erg mooi uit te laten zien, elke week gemaaid worden terwijl op het moment dat jij het terras op een betonnen fundering plaatst er nauwelijks onderhoud aan hoeft gedaan te worden.

- Geen diertjes in de tuin
Op het moment dat er een grasmat in je tuin ligt, zullen er lieveheersbeestjes, mieren, pissebedden en andere beestjes op de tuin afkomen. Dit is vele malen minder wanneer je een stenen terras aanlegt. Daar tegenover staat wel dat mensen het erg fijn vinden om met hun blote voeten door het gras te wandelen.

Er zijn natuurlijk ook nadelen over een stenen terras in je tuin

- Verhoogde stress
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er groen in je omgeving is, dit ten goede komt van de gezondheid. Het stimuleert mensen om te gaan bewegen, voelen mensen zich minder eenzaam en kunnen ze beter met tegenslagen omgaan. Bedenk dus goed na voordat je de bomen en planten met de grond gelijk maakt.

- Afwisseling in je tuin
Stenen zijn en zullen altijd saaie stenen blijven. Met mooie planten, bomen, heggen en een grasveldje heb je altijd afwisseling. De begroeiing groeit, bloeit en maakt je tuin tot een levende omgeving terwijl dat stenen terras daar jaar in, jaar uit maar ligt en eigenlijk niet veranderd.

Tuinonderhoud

Het onderhoud, het is het meest lastige onderdeel van een tuin. Niemand staat te springen om het onkruid te verwijderen, planten water te geven of het stenen terras schoon te maken. Hier volgen wat tips over wat belangrijk is om te doen om je tuin goed te onderhouden:

- De bestrating schoonhouden
Het is natuurlijk heel vervelend, die groenen plekken op je mooie stenenterras. Stenen en tegels kunnen behandeld worden met niet-zichtbare polish, dit is vochtwerend en werkt zeker een jaar. Daarnaast kan je de voegen dicht maken met epoxy-houdende voegenmortel, dan is er geen ruimte meer voor onkruid.

- Onkruid tijdig verwijderen
Het is natuurlijk één van de meest vervelende taken in het tuinonderhoud, maar ook onkruid verspreid zich en hou zichzelf in leven. Zorg dat je onkruid tijdig verwijderd zodat er nog veel meer zit. Het is beter om het onkruid handmatig te verwijderen omdat je veel van het nazaat van het onkruid verspreid als je het schoffelt.

- Het juiste gereedschap
Om het onderhoud voor jezelf te vergemakkelijken is het handig om de juiste en goede gereedschappen aan te schaffen. Dit helpt je bij het makkelijk weghalen of verplaatsen van planten en andere onderhoudsklusjes.

Reacties
Anderen bekeken ook