Tuintrend in 2022: een natuurlijke zwemvijver

Ga je dit jaar aan de slag met je tuin? Dan mag een heerlijke zwemvijver niet ontbreken!

Guido van Loon 13 Maart 2022

Dit natuurlijke alternatief voor en zwembad is steeds populairder bij de aanleg of herinrichting van tuinen in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want een zwemvijver biedt veel voordelen ten opzichte van een traditioneel zwembad.

Zwemwater met een natuurlijke look

De kleur van een chloorzwembad geeft een onnatuurlijke look aan je tuin. Een zwemvijver daarentegen heeft juist een kleur die perfect aansluit bij de natuur in je tuin. Zelfs wanneer je kiest voor een strakke vorm. De planten die je toevoegt aan de zwemvijver (eventueel in een apart bassin) zorgen dat je een nog mooiere overgang krijgt tussen je tuin en je zwemwater.

Ontwerp jouw perfecte zwemvijver

Hoe jouw tuin er ook uitziet (of uit gaat zien), je kunt altijd een passende zwemvijver ontwerpen. Ga voor ronde vormen om een natuurlijke uitstraling te creëren. Heb je een moderne en strakke tuin? Kies dan juist voor rechte vormen. Bij het ontwerp is het altijd belangrijk om rekening te houden met de plaats van de zwemvijver. Omdat in een zwemvijver ook planten groeien moeten er genoeg zonuren voor de vijver zijn, zodat de planten die je kiest goed kunnen groeien.

Gezond water voor jou en de natuur

Het water in een zwemvijver wordt gereinigd door de planten die aan de vijver worden toegevoegd. Met een pomp kun je het water langs de planten pompen zodat het water altijd schoon blijft. Er zijn zelfs speciale filters verkrijgbaar die het water in een vijver voedselarm maken zodat je zwemwater vrij is van hinderlijke insecten. De toevoeging van chloor in een traditioneel zwembad zorgt ervoor dat het water schadelijk is voor de natuur. Een te hoge concentratie chloor kan ook voor mensen en dieren schadelijk zijn. Met het water in een zwemvijver hoef je je daar dus nooit zorgen over te maken!

Het onderhoud van een zwemvijver

Bij een zwemvijver hoort ook regulier onderhoud. Zo is het belangrijk om regelmatig oppervlaktevuil te verwijderen. Ook moeten de vijverplanten gesnoeid worden, de bodem en wanden schoongemaakt en algen verwijderd. Gelukkig zijn voor al deze werkzaamheden aan de zwemvijver genoeg hulpmiddelen verkrijgbaar om het een makkelijke klus te maken. Aan het begin van het seizoen raden we aan om het zwemwater in de vijver te testen. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen zijn opgebouwd in het water en je er veilig in kunt zwemmen.

Zelf jouw zwemvijver ontwerpen?

Bij Tuin en Vijver Direct ontwerp je jouw eigen zwemvijver helemaal van A tot Z met de zwemvijver calculator. Toch meer advies en ondersteuning nodig? De experts van Tuin en Vijver Direct helpen je graag om jouw ideale zwemvijver te ontwerpen.

Reacties