Hoe houd ik mijn vijver schoon?

Door je vijver goed te onderhouden, zorg je ervoor dat alles blijft groeien en bloeien en het water niet zal vervuilen.

Guido van Loon 10 Januari 2022

Tips om je vijver schoon te houden

Ben je benieuwd met welke vijverbenodigdheden je jouw vijver optimaal schoon kunt houden? Een schone vijver is er belangrijk voor het leven in de vijver. Door je vijver goed te onderhouden, zorg je ervoor dat alles blijft groeien en bloeien en het water niet zal vervuilen. In dit artikel vertellen wij je hoe je het beste je vijver schoon kunt houden. Lees snel verder voor onze handige tips.

Zorg voor een goede vijverpomp

Een vijverpomp is onmisbaar voor de vijver. Zo zorgt een vijverpomp voor de watercirculatie, wat van groot belang is. Een goede watercirculatie zorgt er namelijk voor dat het vijverwater gezond blijft. Er vinden verschillende biologische processen in de vijver plaatst, waarbij verschillende kleine hoeveelheden afval ontstaan. Denk aan methaan, ammoniak, zwavelverbindingen en nitraat. Een vijverpomp haalt deze afvalstoffen weg.

Plant zuurstofplanten in het water

Zorg ervoor dat er voldoende zuurstofplanten in het water aanwezig zijn. Deze zijn namelijk essentieel voor de afbraak van organisch afval in je vijver. Je kunt hierbij denken als overtollig voer, plantenresten en uitwerpselen van vissen. Als je zuurstofplanten plant, voorkom je dat algen zullen groeien en vervolgens voor vervuiling van de vijver zorgen. Zuurstofplanten zijn snel groeiende planten die algen geen kans geven.

Haal bladeren uit de vijver

Het is ook erg belangrijk om regelmatig bladeren uit de vijver te halen als je deze ziet liggen. Bladeren zakken naar de bodem van de vijver. Deze gaan vervolgens rotten en zorgen ervoor dat er minder zuurstof in het vijverwater zit. Het gevolg hiervan is dat de vissen in je vijver sterven en het biologisch evenwicht niet meer in balans zal zijn. Om te voorkomen dat er bladeren in de vijver vallen, kun je ook netten kopen. Je kunt hiermee een groot deel van de bladeren buiten de vijver houden, maar het is wel aan te raden om je vijver regelmatig te controleren op bladeren.

Snoei waterplanten

Zorg er ook voor dat je regelmatig je waterplanten snoeit. Dit doe je op het moment dat de waterplant de oppervlakte van het water bereikt heeft. Hij groeit dan ook minder snel. Doe dit een aantal keer per jaar en snoei je waterplanten tot 1/3de van de lengte. Je kunt het beste in het najaar of in het vroege voorjaar snoeien. Wij wensen je veel succes met het onderhouden van je tuin.

Reacties