Genieten van het buitenleven

Metalura was op bezoek bij een stel met drie kinderen in Oud-Beijerland. Zij hebben hun buitenverblijf uitgebreid met een Steel-ART glazen wandsysteem.

Het gezin vertelt: “Het begon met het idee van een zwembad in de tuin. Om een zwembad te realiseren moesten we ook het terras aanpakken en de schuur. Voorheen hadden we in de tuin een grasveld met een trampoline en een houten veranda met een schuur met dakpannen. Afgelopen maart zijn we begonnen en is de tuin volledig op z’n kop gezet. Het was een proces van zo’n vier maanden.

Zwembad
Eerst is het zwembad uitgegraven, dat is negen bij vier meter, maar voor de fundering graven ze dan tien bij vijf meter uit. Het was een complete bouwput in de tuin. Voor de warmtepomp en andere apparaten voor het zwembad wilde ik in een aparte ruimte hebben, een technische kamer. In onze voormalige schuur waaraan de veranda was gebouwd, hadden we daar te weinig ruimte voor. In het dorp hebben we een handige timmerman met goede idee. Hij adviseerde om het nieuwe buitenverblijf aan de schuur te realiseren. Dat was wel even spannend. Ik was bang dat we daardoor te veel ruimte in zouden leveren, maar het pakte helemaal anders uit. De tuin oogt nu juist veel groter.

Overkapping
Dat was wel even spannend of we daardoor niet te veel ruimte in zouden leveren, maar dat pakte helemaal anders uit. De tuin oogt nu veel groter. De basis van het buitenverblijf is een houten overkapping. De palen en het dak zijn helemaal afgewerkt met redceder dat zal gaan vergrijzen. In het begin waren we nog niet helemaal zeker of we de overkapping direct wilden afsluiten met glas of dat we dat op een ander moment zouden doen, over een jaar of nog later. We wilden wel graag het buitengevoel behouden.

Steel-ART
Wat we toen in ieder geval wel erg belangrijk vonden was dat het redceder op meerdere plekken terugkwam, bijvoorbeeld in de schutting en aan de binnenzijde van de ruimte. Ook hebben we het zwembad in het verlengde van de overkapping laten leggen. De tegels van het terras komen terug in de overkapping. Pas later hebben we besloten om voor glas te kiezen. We kwamen bij Metalura uit, omdat mijn vader ook glazen wanden met het draai-/vouwsysteem heeft. Alleen glazen panelen vind ik niets, het moet voor mij wel solide zijn. Dat vonden we in Steel-ART. We zijn daarna bij de familie Duifhuizen gaan kijken, zij wonen ook in Oud-Beijerland. Ze hebben Steel-ART met een asymmetrische roedeverdeling. Dat wilden wij ook, dat past beter bij onze woning.

Goed advies
We hebben toen gebeld met Metalura en Bennie Rozema kwam bij ons op bezoek. Het project was toen al in volle gang. Hij dacht goed mee en gaf advies in de indeling van onze panelen. Aan de zijkant wilden we alleen een wand, om contact te houden met het huis. De Steel-ART wanden zijn binnen anderhalve dag geplaatst. Omdat het terras al was gelegd moesten de tegels er voor de onderrail uit en die heeft de hovenier later weer op maat gemaakt en teruggelegd. Het was voor Metalura alleen even zoeken waar de originele fundering lag, maar die hadden ze snel gevonden en het ging allemaal goed.

Buiten leven
In de overkapping staat een eethoek, een comfortabele loungeset en een hangstoel. Een van de kinderen had onlangs nog een kinderfeestje. Voor hen is het ook een heerlijke plek om te verblijven. Ik merk steeds vaker - we zijn echt wel een hecht gezin - dat één van hen lekker op de loungebank in de overkapping zit.

Beschut
De afgelopen weken hebben we er vaak gezeten en nagedacht over wat we precies met deze ruimte gingen doen. We wilden er geen douche voor het zwembad of buitenkeuken in. In ons huis hebben we een mooie woonkeuken met openslaande deuren waar we ook heerlijk kunnen zitten. Zo dachten we eerst ook dat we op het terras graag een grote eettafel wilden, maar wat in de praktijk blijkt, is dat iedereen lekker zijn stoel of ligbed daar neerzet als de zon schijnt en aan tafel kunnen we aangenaam beschut in de overkapping zitten. We zijn gewoon echt heel tevreden over het geheel.

Gezelligheid
Het buitenverblijf biedt een stuk extra gezelligheid. Als het regent ruik je het hout en de overkapping is daardoor een verlengstuk van de tuin. We genieten volop. De ledverlichting in de overkapping is gekoppeld aan de tuinverlichting, daardoor ziet het er ’s avonds heel gezellig uit.”