Foto: Led-buitenverlichting-een-duurzame-keuze

Led buitenverlichting, een duurzame keuze

Buitenverlichting ondersteunt de sfeer die je in de avond in huis ondervindt.

Guido van Loon

Onbezorgd genieten

Door het gebruik van buitenverlichting hoort buiten een beetje bij binnen. Maar buitenverlichting gebruik je niet alleen in de tuin. Ook bij onder andere de voor- of achterdeur, een gangpad, voor een bewegingsmelder of bij camerabeveiliging kan buitenverlichting gebruikt worden. Door al deze toepassingen zijn er ook nogal wat eisen die aan buitenverlichting gesteld kunnen worden. Een lamp met led buitenverlichting voldoet aan al die voorwaarden. Zo kun je lange tijd onbezorgd tijd genieten van goed werkende verlichting buiten.

Voordelen met led buitenverlichting

Led heeft lange tijd te maken gehad met een flink aantal vooroordelen, maar dat is allemaal verleden tijd. De voordelen om led buitenverlichting te gebruiken spreken voor zich. Led buitenverlichting zorgt voor een flinke energiebesparing, wel tot negentig procent. Je krijgt dezelfde lichtopbrengst die u gewend bent maar met een veel lager wattage. Lichtopbrengst wordt uitgedrukt in Lumen. Volgens richtlijnen moet buitenverlichting tussen de vijfhonderd en duizend lumen produceren, een goede helderheid dus. Globaal genomen verbruikt led verlichting zeven tot vijftien watt in tegenstelling tot een gloeilamp die veertig tot vijfenzeventig watt nodig zou hebben. Niet alleen goed voor de portemonnee, ook een prima keuze voor het milieu. Zelfs voor de relatieve korte tijd dat buitenverlichting brandt kan dat behoorlijk oplopen. Een ander groot voordeel is de lange levensduur van led buitenverlichting. De lampen leveren ongeveer vijftigduizend onderhoudsvrije branduren, iets waar een traditionele gloei- of halogeenlamp beslist niet tegenop kan.

Led buitenverlichting geeft bij het inschakelen direct honderd procent helderheid. Het langzaam op sterkte komen zoals in de beginperiode het geval was speelt geen enkele rol meer. Dit is niet alleen prettig, het is ook belangrijk wanneer led buitenverlichting gebruikt wordt bij bewegingsmelders of inbraakbeveiliging en handig wanneer je een donkere gang in loopt. Je kunt de verlichting zo vaak aan- en uitschakelen als jij wilt. Het is een fabeltje dat dit ten koste zou gaan van de opbrengst en levensduur van de ledlamp

Eigenschappen van led buitenverlichting

Led buitenverlichting geeft je dezelfde keuzes in vormen en toepassingen als de traditionele buitenverlichting. Je kunt kiezen uit buitenlampen op sokkels, prikspots, onderwaterspots, muurlampen in allerlei soorten en maten en lampen die op zichzelf al een mooie decoratie vormen. Veel van deze lampen worden geleverd met de kleur drieduizend K, relatief zacht licht. Hoe hoger het getal, hoe harder en witter het licht is. Zesduizend K staat gelijk aan het hardste witte licht dat verkrijgbaar is en vind je terug bij onder andere breedstralers, schijnwerpers en soms lichtslingers. Wil je een lamp met sensor of een buitenlamp voor beveiliging dan is het misschien beter een led lamp met vierduizend of een hoger K-getal te kiezen.

Het leuke van led buitenverlichting is ook dat je kunt spelen met de hoek waarin het licht valt. Soms is een brede verspreiding prettig maar een meer gerichte verlichting kan ook heel mooi zijn. Er zijn speciale aanduidingen waarmee bijvoorbeeld de waterdichtheid of bescherming tegen voorwerpen wordt aangegeven.

Voor iedere toepassing is een goede led buitenverlichting te vinden die precies voldoet aan wat je van die verlichting verlangt met een prettig gevolg voor je portemonnee.

Reacties