Foto: Knus-de-donkere-dagen-door-de-perfecte-verlichting-kies-je-zo

Knus de donkere dagen door: de perfecte verlichting kies je zo

In de donkere maanden is er minder daglicht en is goede verlichting dus een belangrijk onderdeel van het interieur.

Guido van Loon

De verlichting in jouw huis heeft namelijk een grote invloed op de kleuren, de ruimtewerking en vooral de sfeer in huis. Met de juiste verlichting kan je in één ruimte verschillende sferen creëren. Zo werk je overdag misschien aan de eettafel met helder licht voor de concentratie, terwijl je ’s avonds bij het televisiekijken een wat meer knusse sfeer wil. Het kiezen van de juiste verlichting is daarom essentieel om een ruimte volledig tot zijn recht te laten komen. Met de lampen en lichtsystemen van Paulmann, een Duits familiebedrijf gespecialiseerd in verlichting, is het gezellig thuiskomen en kan je al je lichtideeën tot leven brengen. Lees hieronder welke verlichting onmisbaar is in en om het huis deze winter, want lekker thuiskomen begint al bij de voordeur.

Drie soorten verlichting voor het perfecte lichtplan

Bij het kiezen van de juiste verlichting is het belangrijk om rekening te houden met drie typen verlichting: de basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting verlicht de hele ruimte en wordt vaak gezien als de hoofdverlichting. Basisverlichting voorziet een ruimte van gelijkmatig en relatief fel licht, zodat je goed kunt zien wat je doet. Functionele verlichting, de naam doet het misschien wel vermoeden, heeft een specifieke functie. Door functionele verlichting toe te passen, wordt de juiste hoeveelheid licht gecreëerd die nodig is voor een bepaalde situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeslampje naast het bed of spotjes om een schilderij uit te lichten. Tot slot is er sfeerverlichting. Dit is het licht dat vooral wordt gebruikt om gezelligheid te creëren. Wanneer je deze drie lichtsoorten met elkaar combineert, versterken deze elkaar en creëer je de perfecte verlichting voor thuis.

Een huis vol licht met slechts één aansluiting

Licht verbetert niet alleen de sfeer binnen in huis, maar maakt ook je dagelijkse leven makkelijker. Een goed voorbeeld van basisverlichting is een URail lichtrailsysteem aan je plafond, waarmee je door het hele huis led-spots en hanglampen kunt ophangen. Zo kan je jouw mooiste hoekjes in huis en meubels uitlichten met slechts één stroomaansluiting! Met dit flexibele railsysteem heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende ledlampen, panelen en hanglampen van hoogwaardige materialen in prachtige kleuren en designs. Hiertussen vind je gegarandeerd de lampen voor zowel de beste basis- als sfeerverlichting.

Fleur de ruimte op met led-strips

Een goed voorbeeld van sfeerverlichting zijn ledlampen. Daarnaast kunnen led-strips door de plakstrips aan de achterkant, moeiteloos worden aangebracht en daarmee nagenoeg overal op worden gemonteerd. Monteer er bijvoorbeeld een op de boekenplank of langs de plinten. Zo kan elk hoekje worden verlicht en haal je het maximale uit elke ruimte. Naast dat de led-strips in allerlei kleuren en sferen te verkrijgen zijn, zijn ze ook dimbaar. Dit betekent dat je jouw werkkamer met helder licht, in slechts een paar seconden kan veranderen in een sfeervolle gameroom.

Smart home

Wie doet het licht uit als je al in bed ligt? Of geen zin om van de bank te komen? Tijdens het nadenken over het lichtplan is niet alleen sfeer, maar ook comfort belangrijk. Met smart verlichting is deze vraag passé. Smart home-technologie is helemaal niet ingewikkeld en is tegenwoordig heel toegankelijk voor iedereen. De besturing gaat precies zoals jij dat wilt: met een afstandsbediening, app of op spraakcommando. Zo dim je met een enkele klik of vraag de lichten en creëer je heel makkelijk de juiste sfeer op het juiste moment.

Veiligheid en decoratie voor buitenshuis

Tijdens het barbecueën in de tuin, een zwoele zomernacht op het balkon of als je je sleutels zoekt bij de voordeur – ook buiten heb je verlichting nodig. In het donker biedt buitenverlichting rondom het huis vele voordelen: het biedt extra veiligheid, geeft je oriëntatie in het donker, maakt jouw huis goed vindbaar en zorgt voor een welkome uitstraling. Het is hierbij slim om de verlichting op verschillende hoogtes. Denk bijvoorbeeld aan een functionele grondspot langs de oprit, maar ook inbouwspots op het buitenterras om ’s avonds nog even buiten te kunnen zitten en wandlampen naast de deur zorgen voor een warm onthaal.

Solarverlichting

Wist je dat buitenverlichting ook duurzaam kan zijn? Buitenverlichting werkt tegenwoordig niet alleen maar op stroom, dus kies eens voor zonne-energie. Lampen op zonne-energie zijn milieuvriendelijker en op lange termijn zelfs voordeliger. Is het een druilerige dag, maar heeft de zon ‘s ochtends wel geschenen? Dan hoef je niet bang te zijn dat je lampen ‘s avonds niet branden. Als de lampen opgeladen zijn, werken deze gewoon door bij slechte weersomstandigheden. Tuinverlichting op zonne-energie is daarom ook uiterst geschikt voor de donkere jaargetijden. Plaats deze bijvoorbeeld naast de voordeur of langs de oprit.

Reacties