Foto: douglas-hout-tuin

Wil jij graag houten elementen in je tuin? Kies dan voor douglas hout

Hout in je tuin zorgt voor extra sfeer. Bijvoorbeeld een vlonder, blokhut of schuur? Wat voor hout kies je? Ontdek bijvoorbeeld douglas hout.

Guido van Loon

In ons land is douglas hout nog relatief onbekend, maar je ziet dat het steeds populairder wordt. Dit type hout is afkomstig van de Douglasspar, die je met name vindt in het Zwarte Woud in Duitsland. Doordat de bomen in dit gebied relatief langzaam groeien is het hout van een betere kwaliteit dan andere typen hout. In landen als Duitsland maar ook Oostenrijk wordt douglas hout dan ook al jarenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. En ook in ons land zien we dus steeds meer dat mensen het gaan gebruiken in de tuin. Bijvoorbeeld voor het maken van schuttingen, pergola's of overkappingen. Je kunt dit hout bij verschillende winkels en webshops kopen, bijvoorbeeld bij douglashout.nl.

Welke kleur heeft douglas hout?

Douglas hout heeft van zichzelf een warme, ietwat roze kleur. Onder invloed van het weer zal dit langzaam gaan vergrijzen. Echter is douglas hout ook te krijgen in donkere kleuren. Zo is geïmpregneerd douglas hout al iets donkerder van kleur. Maar ook grijs, zwart of wit is mogelijk. Wil je liever de vergrijzing van het hout voorkomen? Dan kun je het hout behandelen met speciale douglas UV-olie.

Hoe lang gaat douglashout mee?

Eén van de grote voordelen van douglas hout is dat het heel erg lang mee gaat. Het is dus een erg duurzame houtsoort. Zo gaat douglas hout onbehandeld zo'n 15 jaar mee. Bovendien is dit type hout een goed alternatief voor grenenhout of eikenhout vanwege de gunstige prijs en mooie uitstraling.

Is douglas hout makkelijk toe te passen?

Douglas hout heeft als prettige eigenschap dat het relatief eenvoudig te zagen of schaven is. Zo kun je er dus relatief gemakkelijk mee aan de slag in je tuin. Bovendien is douglas hout in diverse, grote afmetingen verkrijgbaar. Dit maakt het hout erg geschikt voor het bouwen van een blokhut of overkapping.

Waar ga jij douglas hout voor gebruiken in jouw tuin?

Reacties