Hoe installeer je een windscherm op je balkon?

Welk windscherm kun je ook op je balkon plaatsen? Dit artikel vertelt je er meer over.

Balkons en terrassen zijn uitstekende plaatsen om van wat frisse lucht te genieten, vooral tijdens de warmere maanden. Maar die frisse lucht brengt ook vliegende insecten met zich mee, die het onaangenaam kunnen maken om te lang buiten te blijven. Om dat vervelende vliegende ongedierte op afstand te houden, moet u een windscherm plaatsen. Maar waar moet je beginnen? Lees verder op de website van De Tuincollectie en ontdek alles wat u moet weten over het plaatsen van een windscherm op uw balkon.

Wat is een windscherm?

Een windscherm is een structuur die op balkons en terrassen wordt gebruikt en die de wind tegenhoudt om insecten op afstand te houden. Het kan van elk gewenst materiaal worden gemaakt, maar meestal zijn het aluminium of PVC-buizen. De buizen zijn meestal telescopisch, zodat ze kunnen worden aangepast aan de hoogte van uw balkonreling.

Hoe installeer je een windscherm op je balkon?

Het installeren van een windscherm op uw balkon is eigenlijk vrij eenvoudig. U hoeft alleen maar een windscherm aan te schaffen en het aan de buitenkant van uw balkonreling te bevestigen. Maar voordat u begint, zijn er een paar dingen die u moet weten over het plaatsen van een windscherm:

- Een windscherm wordt meestal in delen geleverd: met zijpanelen en een middenpaneel. Voordat u de panelen in elkaar zet, moet u ze afmeten aan de lengte van uw balkon, zodat ze goed passen.

- Voordat u de delen in elkaar zet, smeert u beide kanten in met vloeibaar afdichtmiddel of vaseline om ervoor te zorgen dat ze intact en weerbestendig blijven.

- Zodra beide zijden zijn gecoat, bevestigt u ze aan elkaar met schroeven of spijkers bij elke verbinding. -Bevestig het paneel aan uw balkonreling met de haakjes die bij het product zijn geleverd (u heeft misschien een extra paar handen nodig). De laatste stap is het bevestigen van het middenpaneel om de openingen tussen de zijpanelen te bedekken.

Soorten hout voor uw windscherm

Er zijn twee belangrijke houtsoorten die u kunt gebruiken om uw windscherm te bouwen. De eerste is drukgeïmpregneerd hout, dat doorgaans iets duurder is maar langer meegaat. Planken van drukgeïmpregneerd hout zijn bestand tegen rot en insecten en gaan dus vele jaren mee. Het andere type hout dat u kunt gebruiken is cederhout, dat goedkoper en zachter is dan drukgeïmpregneerd timmerhout. Ceder planken kosten minder, terwijl onder druk behandeld timmerhout meer kost.

Hoe hoog moet je scherm zijn?

Voordat u een windscherm op uw balkon installeert, moet u de juiste hoogte voor uw windscherm bepalen. De hoogte van uw windscherm moet ongeveer 15 cm hoger zijn dan de onderkant van uw raam of deur, zodat het wat extra bescherming biedt tegen de weerselementen en vliegende insecten. Plaats uw windscherm nooit te hoog, want dat houdt veel natuurlijk licht tegen en maakt het moeilijk om naar buiten te kijken.

Tot slot

Het plaatsen van een windscherm op uw balkon is een eenvoudige manier om uit de wind te kunnen zitten en om vliegend ongedierte op afstand te houden. Wilt u ook een windscherm kopen? Kijk dan eens in het assortiment van De Tuincollectie.