Foto: Prefab-betonpoeren-gebruiken-bij-een-terrasoverkapping-of-veranda

Prefab betonpoeren gebruiken bij een terrasoverkapping of veranda

Bij het plaatsen van een terrasoverkapping, veranda of ander project waarbij houten staanders gebruikt worden, is het belangrijk aan de fundering te denken.

Guido van Loon

Dit om te voorkomen dat het bouwobject gaat verzakken. Door houten staanders direct in de grond te zetten, gaat er houtrot plaatsvinden en rot de houten paal weg. Hier kun je een volledig betonnen fundering voor gebruiken, maar ook betonpoeren. Een betonpoer is een betonnen paal die niet alleen de staander beschermt tegen houtrot en verzakkingen, maar ook nog eens je overkapping of veranda een prachtige en afgeronde uitstraling geeft. Er zijn vele verschillende soorten prefab betonpoeren, met allen hun eigen specificaties en voordelen.

Welke betonpoer kopen?

Een betonpoer kun je kopen in tal van verschillende afmetingen en types. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de staander die erop komt te staan. Bij een houten paal kies je altijd voor een betonpoer met één schroefhuls of draadeind. Dit betreft in nagenoeg alle gevallen een draadeind M16. Betreft het een aluminium of metalen staander, van bijvoorbeeld een overkapping? Kies dan voor een prefab betonpoer met vier draadeinden of schroefhulzen. Deze vier punten zitten op een bepaalde afstand van elkaar, de zogeheten hart op hart afstand. Kies een betonpoer met dezelfde hart op hart afstand, als de gaten in de voetplaat van de paal. Zo ben je er zeker van dat je de aluminium staander op de betonpoer kunt plaatsen en stevig vast kunt maken. Naast het aantal draadeinden, dien je ook een bepaalde dikte te kiezen. Voor het mooiste resultaat, is ons advies om bij een houten staander een betonpoer te kiezen die even dik is als de paal. Zo sluit het geheel mooi op elkaar aan en krijgt het een chique uitstraling. Veel gekozen opties zijn de betonpoeren van 15x15. Ook zijn er betonnen poeren met een facetrand. Dit houdt in dat de bovenzijde van de poer iets naar binnen toe loopt, door middel van een vellingkant. Hierdoor is de kopmaat iets kleiner dan de totale dikte van de betonpoer. Door de naar binnen lopende bovenzijde, geeft dit een nog luxere uitstraling aan jouw bouwobject. Wil je een betonpoer kopen met facetrand? Let dan op dat de kopmaat hiervan, dezelfde maat is als de dikte van de paal. Daardoor loopt de staander evenwijdig aan de bovenzijde van de poer. Tevens zijn er ook nog andere soorten, zoals een betonpoer met HWA. Dit is een poer met grote gaten en een afvoerbuis, waar het hemelwater door afgevoerd kan worden.

Betonpoer in grijs of antraciet

Naast de afmeting, kun je ook kiezen of je de betonpoer in het grijs of antraciet wilt hebben. Zo zijn antraciete betonpoeren vaak terug te vinden bij projecten waar houten staanders voor worden gebruikt, omdat deze vaak worden toegepast bij veranda's, terrasoverkappingen, carports en meer, waar de uitstraling van het geheel belangrijk is. De kleur antraciet draagt hier uitstekend aan bij, in plaats van standaard betongrijs.

Het plaatsen van prefab betonnen poeren

Het plaatsen van betonpoeren is een eenvoudige klus. Op de plekken waar uiteindelijk de houten staanders ter hoogte moeten komen, graaf je een gat. Houd rekening met dat de prefab betonpoer gemiddeld gezien vaak +/- 10 centimeter boven de grond uit blijft steken. Komt er een zwaar project op te staan? Kies er dan voor om eerst een funderingstegel in het gat te leggen, om daar vervolgens de poer op te plaatsen. Nu het gat gegraven is, de funderingstegel erin is gelegd en de betonpoer erop geplaatst, kan het geheel vastgezet worden met snelbeton. Controleer uiteraard wel eerst, voordat u alles vastzet, of het geheel waterpas staat. Nadat het geheel is uitgehard en alle poeren zijn geplaatst, boort u aan de onderzijde van de staanders gaten waar het draadeind M16 uiteindelijk in gedraaid kan worden. Zodra de gaten zijn geboord, schroeft u met houtdraadbouten de stelplaten aan de onderzijden van de houten palen vast. Nu kunt u de staanders op de betonpoeren draaien, waar de draadeinden in uitsteken. Doet u dit langs een strakke muur waar geen ruimte is om de paal te draaien? Maak dan gebruik van hoogteverstellingen met draaibare moer, deze kunt u ook achteraf nog verstellen en hier hoeft u niet de staander zelf voor te draaien. Hiermee is je betaalbare fundering in korte tijd volbracht en ben je er zeker van dat jouw bouwobject stevig blijft staan, zonder verzakkingen en zonder last van houtrot!

Reacties