Geniet van je tuin met een overkapping

Ook in hartje winter, als het buiten vriest en de zon aan een strakblauwe hemel staat, kan het zo fijn zijn om een kop koffie te drinken in de tuin.

Guido van Loon 23 Januari 2022

Maar dan wel beschut en uit de wind, anders krijg je het zo snel koud. Met een overkapping van het terras of elders in de tuin, geniet je alle seizoenen van je tuin.

Overkapping: overdekt buiten

De naam zegt het eigenlijk al: een overkapping zorgt ervoor dat je overdekt buiten kan zitten. Je kan een dergelijke overkapping over je bestaande terras aan het huis maken. Als je tuin ruimte genoeg biedt, zou je ook met een overkapping en een bijpassende schuur of blokhut een extra terras kunnen creëren. Zo geniet je nog meer van je tuin en kun je lekker beschut relaxen. Gecombineerd met een hut of schuur creëer je ook nog eens een rustige werkplek in de tuin en bergruimte voor je tuinmeubelen.

Sfeervol inrichten

Een zadeldakoverkapping geeft je het gevoel echt even ergens anders te zijn, maar wel in je eigen tuin. Afhankelijk van de grootte kun je er bijvoorbeeld een lange eettafel neerzetten met gezellige stoelen. Breng sfeervolle verlichting aan in het dak of langs de overkapping en je geniet er zomers tot in de kleinste uurtjes van een goed gesprek. Een overkapping kun je ook inrichten met een grote steigerhouten lounge set met hoekbank en een salontafel. Kies je voor een overkapping met achterwand, dan kun je deze gebruiken voor het ophangen van planken en kunstwerken om zo de sfeervolle inrichting compleet te maken.

Van lounge tot spa

Het inrichten van een overkapping kan op heel veel verschillende manieren. Lounge en een eetkamer zijn slechts twee opties. Zo worden overkappingen ook gebruikt om zwoele nachten te overleven, als buiten bioscoop en als spa, compleet met bubbelbad. En wat dacht je van je eigen buitenbar? Of wordt het een rustgevende meditatie en yogaplek? De mogelijkheden zijn er. En het fijne is; jij kan het helemaal naar je eigen smaak inrichten.

Verschillende soorten overkappingen

Er zijn verschillende terrasoverkappingen om uit te kiezen. Welke overkapping je kiest, hangt af van een aantal factoren. De eerste is natuurlijk de stijl van je huis. Het is het mooiste om een kapschuur of buitenverblijf in een passende stijl te kiezen. De meeste overkappingen worden van hout gemaakt. Hout kun je altijd schilderen in een stijl die past bij je woning.  Van jaren dertig bruin met groen tot aan modern wit met grijs. Voor een moderne woning kun je ook nog kiezen voor een stoere, lichtgewicht aluminium overkapping. De meeste overkappingen worden in standaard hout geleverd, zodat je er nog helemaal je eigen draai aan kan geven.

Met of zonder hutje

Ook voor kleine tuinen is er een combinatie te vinden van een terrasoverkapping met schuur of blokhut. Deze combinatie is vooral fijn als je het terras elders in je tuin aanlegt en je niet in de buurt van je woning of schuur bent. Zoals gezegd is het hutje fijn als opbergruimte. Hier kun je bijvoorbeeld de kussens en dekens van je tuinmeubels droog opstapelen. Het is ook een plek waar je een koelkastje in kan plaatsen en zelfs een koffiezetapparaat en waterkoker kan installeren. Zo hoef je niet iedere keer naar de keuken te lopen als je jezelf of je gasten iets te drinken wil voorzetten. Een hutje kan ook fijn zijn om je even in terug te trekken als je thuiswerkt.

Garage, fietsenschuur en meer

Afhankelijk van de ruimte en je budget kun je een dergelijke terrasoverkapping zo uitgebreid maken als je zelf wilt. De zadeldakschuren bijvoorbeeld hebben een echte boerderij-uitstraling. Robuust met een landelijke uitstraling. Je kan deze zelfs uitbreiden met een garage of een fietsenschuur. Compleet met balustrade waar je ook nog eens leuke plantenbakken aan kan hangen. Je hebt dan echt extra ruimte gecreëerd in de tuin.

Terrasoverkapping aan huis

Heb je al die ruimte niet in de achtertuin, maar wil je wel genieten van de voordelen van een terrasoverkapping? Ook dat kan natuurlijk gewoon. Er zijn namelijk ook pergola overkappingen en overkappingen mét dak, maar zonder wanden. Meet je terras hier goed voor op en hou rekening met de hoogte van de deur – deze moet nog wel open en dicht kunnen – en kies een overkapping van hout of aluminium die past bij de ruimte die je hebt. Zo creëer je met een overkapping de luxe van een serre! Dat wordt genieten.

 

Reacties