Foto: rolluiken

Zo vergroot je de brandveiligheid van je rolluiken

Het is misschien wel je grootste nachtmerrie: Er breekt brand uit en je kan je huis niet verlaten. Bijvoorbeeld omdat je de rolluiken niet geopend krijgt.

Daphne 09 Augustus 2023

Het is misschien wel je grootste nachtmerrie: Er breekt brand uit en je kan je huis niet verlaten. Bijvoorbeeld omdat je de rolluiken niet geopend krijgt.

Maar hoe gegrond is die angst nu echt? En wat kan je doen om de brandveiligheid van je rolluiken te vergroten? In dit artikel delen we twee tips met je!

Rolluiken zijn niet ondoordringbaar

Om te beginnen is het goed om te weten dat de rolluiken die bij je thuis hangen waarschijnlijk inbraakvertragend zijn. Dat is iets heel anders dan inbraakwerend. Rolluiken op winkelpanden zijn meestal inbraakwerend. Deze worden pas gesloten wanneer er niemand meer binnen is. Mocht er dus brand uitbreken, dan vallen er geen gewonden. Om diezelfde reden zijn rolluiken bij woningen meestal inbraakvertragend. Dat wil zeggen dat ze wel degelijk open te breken zijn. Het maakt alleen een hoop kabaal en neemt tijd in beslag. Potentiële inbrekers kiezen daarom liever een huis zonder rolluiken.

Tips voor extra brandveiligheid

Hoewel je de rolluiken dus wel degelijk kunt forceren, dien je er wel rekening mee te houden dat dit tijd kost. In een situatie waarin elke seconde telt is dit niet wenselijk. Gelukkig zijn er manieren om kostbare tijd te besparen bij het openen van de rolluiken: Door te kiezen voor een solar motor en/of slimme rookmelders.

  1. Rolluik op zonne-energie

Solar rolluiken zijn onafhankelijk van het stroomnet doordat ze zijn aangesloten op een ingebouwde accu. Hierdoor blijven ze altijd functioneren, zelfs tijdens noodsituaties zoals brand of stroomstoringen. Om de rolluiken te openen, dien je nog steeds handmatig op de knop te drukken of een spraakopdracht, zoals 'Oké Google, open mijn rolluiken', te geven. Hoewel deze handelingen slechts kort duren, is het belangrijk om te beseffen dat elke seconde telt in noodsituaties.

  1. Slimme rookmelders

Tijd is van cruciaal belang tijdens een noodsituatie! Om geen kostbare vluchttijd te verspillen aan drukken op knoppen of het geven van commando's, bieden slimme rookmelders een oplossing. Met een rolluik dat is uitgerust met een Somfy io moto in combinatie met Somfy slimme io rookmelders en een Somfy Tahoma Switch, worden de rolluiken automatisch geopend zodra de rookmelder afgaat. Deze geautomatiseerde oplossing zorgt voor snelle actie en biedt extra veiligheid en gemoedsrust tijdens noodsituaties.

Voorkomen is beter dan genezen

In een noodsituatie wil je natuurlijk zo snel mogelijk kunnen ontsnappen. Door gebruik te maken van eerder genoemde tips zorg je voor een optimale vluchtroute. Echter, het is begrijpelijk dat je een dergelijke situatie liever wilt voorkomen. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden. Kleine zaken zoals pluisjes in de droger en elektrische dekens kunnen onverwachts leiden tot brand. Ook het onnodig lang aan de oplader laten van apparaten kan een risico vormen. Daarnaast zijn klassieke kaarsjes nog steeds een bron van brandgevaar in veel huizen.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in rolluiken op zonne-energie en smart home oplossingen? Dan ben je bij Solano Wonen aan het juiste adres! Stel je rolluiken op maat eenvoudig online samen. Tot wel 50% onder de verkoopadviesprijs!

Reacties