Foto: TipsVoorVuurtjeInDeTuin-WonenNL

Verantwoord vuur stoken in de achtertuin: handige tips om veilig te genieten

Het knisperende geluid en de warme gloed van een gezellig vuurtje in de achtertuin. Het klinkt toch fantastisch? En zorgt ongetwijfeld voor knusse en onvergetelijke avonden!

Danny 25 Maart 2023

Maar het is niet altijd even verantwoord om “gewoon even” een vuurtje te stoken in je achtertuin. Dus hoe kun je op een veilige manier zorgen voor meer warmte en gezelligheid in je tuin, zonder risico op brandgevaar of hinder voor de buren? Het installeren van een bio ethanol haard is een goed begin. Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Hieronder lees je handige tips en regels, waarmee je veilig en verantwoord een vuurtje kunt stoken in je eigen achtertuin!

Ken de actuele wet- en regelgeving

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat de regels in jouw woonplaats zijn over het stoken van vuur. De regels kunnen namelijk per gemeente verschillen. Dus informeer je via de website van jouw gemeente voor de specifieke regels over het stoken van vuur. De algemene regelgeving zegt dat open vuur verboden is, maar inbouwbranders, terrashaarden en barbecues zijn meestal wel toegestaan, mits verantwoord gebruikt uiteraard. Kijk voor het aanbod eens op vuur-tafels.nl. Daar vind je een uitgebreid assortiment aan veilige en verantwoorde oplossingen.

Kies de juiste locatie

De locatie van waar je het vuur wilt stoken is belangrijk voor de veiligheid van jou en je omgeving. Zorg ervoor dat je het vuur stookt op een veilige afstand van je woning, schuttingen, heggen en andere brandbare objecten. Kies bij voorkeur een plek met een harde, vlakke en onbrandbare ondergrond zoals steen of tegels. Vermijd het stoken op een droge, grasrijke ondergrond, zeker in de zomermaanden.

Veilig en verantwoord

Om de overlast voor jezelf, je buren en het milieu te beperken, kun je het beste schoon en droog hout gebruiken voor je vuur. Het stoken van nat hout, geverfd hout of afvalhout kan zorgen voor onaangename geurtjes en veel rook. Zorg daarom altijd voor een goede voorraad haardhout. Gebruik ook aanmaakhout of aanmaakblokjes om je vuur aan te steken en vermijd chemische brandversnellers zoals spiritus. Dit kan gevaarlijke steekvlammen veroorzaken en dat wil je absoluut voorkomen!

Houd het onder controle

Om ervoor te zorgen dat je het vuur beheerst en onder controle blijft, is het belangrijk om niet te veel hout in één keer op het vuur te leggen. Bouw het vuur langzaam op door steeds een beetje hout toe te voegen. Vermijd het stoken van vuur bij harde wind, aangezien de vlammen dan kunnen overslaan naar je omgeving. Tot slot, zorg altijd voor voldoende blusmiddelen, zoals een tuinslang, een blusdeken of zand, in geval van nood. Veel succes!

Reacties
Anderen bekeken ook