Foto: Wonennl-Bubalou

Tuinmeubilair; de keuze is reuze!

En zoals bij zovele zaken geldt ook hier; vaak is goedkoop duurkoop.

Vincent 19 April 2024

Het aanbod aan tuinmeubelen heeft de afgelopen jaren daadwerkelijk een vlucht genomen. Vroeger was de klassieke tuinset van wit plastic die je bij ieder huis aantrof de norm, maar vandaag de dag is dat wel anders.

Het aanbod is enorm toegenomen en dit is ook ontzettend snel gegaan. Een aantal decennia geleden kreeg het witte plastic opeens een ander kleurtje, vervolgens verschenen er ook de hardhouten tuinmeubels, en tegenwoordig kun je niet meer om de loungeset heen. Maar het aanbod qua tuinmeubelen en accessoires is tegenwoordig zo ruim, dat het bijna lastig kan zijn om het juiste te kiezen. Wat er vandaag de dag echt niet mag ontbreken? Lees snel verder. 

Relax meer 

We zijn ons huis massaal meer gaan beschouwen als een plek om lekker te relaxen en tot rust te komen. Even ontsnappen aan de druk van vandaag de dag doen we niet meer buitenshuis, maar gewoon lekker in onze eigen ruimte. Daarmee zien we ook steeds vaker dat de stoelen waar je keurig rechtop zit -zoals bij de gemiddelde tuinset toch wel het geval was- wordt ingeruild voor een relaxte loungeset. Het mooie is dat je de loungeset in allerlei soorten, maten en materialen ziet. Ze hebben allemaal één ding gemeen; ze zijn bedoeld om lekker te relaxen en loungen.

Type loungesets 

Zoals we hierboven al even kort aangaven zijn er nogal wat soorten loungesets. Je kunt ze tegenwoordig al voor een paar honderd euro, inclusief kussens, kopen bij grote bouwmarkten. Maar je kunt ook zeer prijzige exemplaren aanschaffen van designmerken. Daarmee doet de loungeset dus eigenlijk niet meer onder voor de normale bank binnen. Om de juiste keuze te maken is het aan te raden om eerst je budget vast te stellen. Daarnaast is het goed om te kiezen voor een specifiek materiaal; ga je liever voor een natuurlijke look, dan is een hardhouten optie (van duurzame kwaliteit!) een mooie keuze. Wil je juist dat je je loungebank ook in de winter buiten kan laten staan? Dan is plastic beter. Oriënteer je dus op de verschillende opties waarbij het goed is je budget en de omstandigheden in ogenschouw te nemen. En zoals bij zovele zaken geldt ook hier; vaak is goedkoop duurkoop. Ook is het goed om te kijken naar de grootte. Kies liever voor een iets ruimere bank dan een te kleine, ook wanneer je gasten hebt wil je natuurlijk dat er voor iedereen plek is. Kies voor een bank met een hoek of chaise longe, hierop kun je écht bijkomen na een dag langwerken.

De hoge tafel 

Het wil niet zeggen dat met de komst van de loungeset en de loungebank de traditionele tuinset helemaal weg is. Deze is nog steeds zeer populair, maar vaak wel in een speelsere variant dan dat het een aantal jaren geleden was. Een grote, houten tafel wordt vaak gecombineerd met stoelen en bijvoorbeeld een bank. Hierdoor is het niet meer specifiek afgemeten wie aan kunnen sluiten, maar is er ruimte voor iedereen. Ook worden we steeds creatiever bij de kleinere buitenruimte. Zo zien we op een balkon en dakterras steeds vaker een soort van bar terug. Dit is een tafel die over een reling gehangen kan worden en gecombineerd wordt met een paar krukken. Deze combinatie zorgt ervoor dat ook op een beperkte oppervlakte, lekker buiten gegeten kan worden. Ook een uitklapbare tafel vanaf de wand is iets wat je prima kunt aanschaffen voor de kleinere buitenruimte. Dus net als binnenshuis, wordt buiten tegenwoordig zowel een hoge- als een lage zitmogelijkheid gebruikt.

De accessoires 

Naast dat het tuinmeubilair buiten meer aandacht verdient, geldt dit ook voor de accessoires. We zijn meer dan ooit bereid om echt te investeren in de tuin, dus dit zien we ook terug in de niet direct noodzakelijke maar wel fijne aanvullingen. Denk aan goede kwaliteit kussens die ook tegen regen en vochtige omstandigheden kunnen. Maar zelfs schilderijen voor buiten zien we in menig tuin terug. Uiteraard is een plaid voor buiten iets wat heel fijn is, zeker wanneer het ’s avonds behoorlijk afkoelt. Er is dus een hele markt ontstaan aan spullen die buiten gebruikt kunnen worden, qua meubels en accessoires. Deze spullen lijken qua uiterlijk zeer op de spullen voor binnen, maar kunnen beter tegen de omstandigheden zoals zon en nattigheid. Maak vooral gebruik van deze trend wanneer jij je tuin en terras echt onderdeel wilt laten maken van je binnenruimte. Iets wat sterk aan te raden is, want wanneer je dit eenmaal doet zul je zien dat je voor je gevoel een veel groter huis hebt. Denk ook creatief en verplaats jezelf bijvoorbeeld op de thuiswerkdagen lekker naar buiten, wanneer je de buitenruimte met zorg en aandacht hebt ingericht en aangekleed zal dit een heerlijke afwisseling zijn op jouw werkdag.

Kortom, eigenlijk doen de tuinmeubelen buiten vandaag de dag niet meer onder voor die van binnen. Er zijn zeker wel verschillen, maar dat zijn geen verschillen in comfort of gebruik. Het verschil zit ‘m vaak in de gebruikte materialen en behandelingen. Deze laatste zorgen er bijvoorbeeld voor dat loungebanken wel tegen water kunnen, en stoffen minder snel verkleuren. De focus bij buitenmeubels ligt vaak nog wel iets meer op gemak en comfort. Bijvoorbeeld bij loungebanken om écht bij te komen na een drukke dag en even te relaxen. Maar ook de tafel om lange zomeravonden aan door te brengen met vrienden, familie en buren kan nog steeds. Vaak wel speels aangevuld met diverse stoelen, banken en lekkere zitkussens. Kortom, binnen is buiten en buiten is binnen. Zeker op het gebied van tuinmeubels en loungesets. En het meest fijne aan de ontwikkelingen en trends op dit gebied is nog wel; voor ieder budget is er tegenwoordig wel iets te koop! 

Borek

Reacties