Foto: Tuin_schommel

Tips om deze zomer optimaal van je tuin te genieten

Kan je tuin wel een boost gebruiken? Ga er lekker mee aan de slag!

Tijn 20 Mei 2024

Het lekkere weer staat immers voor de deur. En dan wil je goed kunnen vertoeven buitenshuis. De tuin opknappen kun je op uiteenlopende manieren doen. We kijken naar de planten, de zithoek en de details: lees je mee?

Mooi uitzicht

Kijk allereerst naar het uitzicht dat je hebt in je tuin. Ben je wel blij met het aanzicht waar je tegenaan kijkt? Het kan zo zijn dat de buitenkant van je woning ook wel een opknapbeurt nodig heeft. Pak het dan tegelijkertijd aan. Met kunststof kozijnen knap je de boel flink op. Een voordeel aan kunststof: er is weinig tot geen onderhoud aan nodig. Daar heb je dus ook op de lange termijn veel aan. Misschien wil je ook meteen de achterdeur opknappen. Of is er schilderwerk nodig. Kijk in ieder geval kritisch naar het aanzicht in je tuin. Zo heb je een belangrijke motivatie om het geheel onder handen te nemen! Het uitzicht in je tuin wordt natuurlijk ook bepaald door het groen om je heen. Het mag lekker levendig zijn buiten! Daar gaan we straks nog wat verder op in.

Ultieme zithoek

Richt de ultieme zithoek in buitenshuis. Zo ben je namelijk echt niet meer weg te slaan uit je tuin! Een overkapping is welkom bij de zithoek. Onder een veranda zit je heerlijk beschut – en ook meteen droog bij regenval. Plaats deze tegen de buitenmuur aan: meestal vormt dit een logische plek. Eerst je buitenmuur en alles wat erbij komt kijken opknappen is dus een aanrader. Met overzet kozijnen, ook wel ClickOver® kozijnen genoemd, heb je in no time weer een mooi, modern aanzicht. Stel verder vast hoe de perfecte zithoek eruitziet voor jou. Wil je er een grote buitentafel kwijt? Of is een klein tafeltje al genoeg? Je kunt ook loungestoelen in de zithoek plaatsen, om helemaal te relaxen hier. Het is maar net hoe jij graag je tijd spendeert in je tuin! Tuinmeubels zijn er in ieder geval volop te vinden. Denk ook meteen na over de gewenste look. Je kunt kiezen voor sfeervol hout, of juist voor stoer staal. Houd je de kleuren basic? Of pak je uit met een kleurrijke tuinset?

Lekker veel groen

Hoe meer groen je om je heen hebt, hoe gelukkiger je wordt van je tuin. En daarvoor is het echt niet nodig om groene vingers te hebben. Er zijn namelijk veel makkelijke tuinplanten, die meerdere jaren meegaan en die vrijwel vanzelf groeien. Door planten in borders of plantenbakken te stoppen, houd je de groei netjes bij. Liever een weelderige tuin? Zet de planten dan in de volle grond. Als je echt wilt uitpakken, is het de kunst om van de vroege lente tot de late zomer iets te laten bloeien in je tuin. Zoek daarvoor goed uit wat de bloeiperiode is van de planten die je op het oog hebt. Het is trouwens ook leuk om het groen de hoogte in te laten groeien. Om een veranda of pergola kun je klimmende planten wikkelen. Daar raak je niet op uitgekeken!

Verschillende hoekjes

Het is slim om wat verschillende hoekjes in de tuin in te richten. Zo ziet je tuin er meteen stijlvol uit. In het ene hoekje richt je de zithoek in. Heb je een (vrij) grote tuin? Dan kun je nog een tweede zithoek maken, in een andere hoek. Als je een gezin hebt, is het leuk om buiten speelruimte vrij te maken voor je kind(eren). Met een pad dat door de tuin loopt, kom je van de ene in de andere hoek. En de planten laat je overal tussendoor groeien. Of plaats het groen juist aan de randen van de tuin. Het opstellen van een tuinplan helpt om dit te visualiseren. Zeker als je van plan bent om de hele tuin op de schop te nemen, is dit een goed startpunt!

Maak een echt paradijs van je tuin. Het is makkelijker te realiseren dan je denkt! Nu natuurlijk alleen nog hopen dat de zon zich lekker vaak laat zien…

Reacties