Foto: zonwering-zuignap

Passende zonwering voor je huis kiezen? Zo doe je dat

De laatste jaren zijn de zomers in Nederland en daarbuiten steeds warmer. Daarom zijn we massaal op zoek naar verschillende manieren om onze woningen in dit seizoen lekker koel te houden.

Marlies 20 September 2023

Dat doe je onder andere door goede zonwering aan te schaffen. Zonwering zorgt er namelijk voor dat een deel van de zon en zo ook de warmte tegen wordt gehouden.

Omdat er zoveel verschillende soorten zonwering verkrijgbaar zijn, is het wellicht lastig om een goede keuze te maken. Voor welke kleur zonwering ga je en zijn screens met zuignappen iets voor jouw huis? Om je een handje te helpen binnen dit zoekproces hebben we in dit artikel enkele handige tips op een rij gezet.

Kijk goed naar de afmetingen van zonwering

Voordat je op zoek gaat naar passende zonwering is het goed om te weten wat de exacte afmetingen zijn van het zonnescherm of de screens die je nodig hebt. Op die manier is niet alleen de zoektocht eenvoudiger en sneller gedaan, maar scoor je ook een zonwering volledig op maat. Bij de meeste aanbieders koop je standaard maten en bij sommige (web)winkels kun je zonwering op maat laten maken. Meet het geheel vooraf dus goed op, zodat je precies weet voor welke maten je moet gaan en je genoeg schaduw en daarmee verkoeling kunt creëren.

Kies het soort zonnescherm voor je woning

Waar je eveneens op moet letten, is het soort zonnescherm waar je voor wil gaan. Er zijn heel wat verschillende soorten zonwering die je kunt kiezen voor binnen en buiten. Wil je gaan voor de meest koele optie, dan kies je voor rolluiken. Deze sluiten de ramen helemaal af en houden de warmte buiten. Omdat veel mensen echter toch het liefst nog wel naar buiten willen kunnen kijken, kiezen ze vaak voor screens. Deze vorm van zonwering houdt de zon eveneens tegen, maar sluit het geheel niet helemaal af. Ga je voor screens met zuignappen dan is het systeem met gemak zelf te installeren. Dit soort screens scoor je gewoon online.

Bepaal de juiste kleuren van zonwering bij je huis

Weet je eenmaal of je voor screens of een andere vorm van zonwering wil gaan? Dan moet je rekening houden met nog een keuze: de kleur. Ook daarin is er namelijk van alles verkrijgbaar. Het is aan te raden om voor een stijlvolle kleur te gaan die goed bij de rest van het huis past. Heb je bijvoorbeeld een moderne nieuwbouwwoning, dan passen strakke kleuren zoals zwart en grijs het beste. Ben je op zoek naar meer kleur voor een meer landelijke woning, dan kun je voor een warme tint gaan. Weet je het nog niet zo goed? Vraag dan om advies bij een specialist van een dergelijke webshop.

Denk ook na over de bediening van een zonnescherm

Wat net zo belangrijk is als de kleur van zonwering is de manier hoe je een zonnescherm kunt bedienen. Zonwering met zuignappen zoals screens zijn gemakkelijk te bevestigen aan de binnenkant van een raam. Deze monteer je eenmalig, aangezien je nog gewoon van binnen naar buiten kunt kijken. Ga je echter voor zonwering aan de buitenkant van je huis, dan moet je al gauw aan een mechanisme denken. Er zijn zowel opties beschikbaar die je met de hand kunt bedienen als mogelijkheden voor een elektrisch zonnescherm. De eerste optie is logischerwijs goedkoper, terwijl de tweede optie wat meer comfort biedt.

Let op de isolatiewaarden van zonwering

De laatste jaren hebben veel Nederlanders duurzame investeringen gedaan met betrekking tot isolatie. Dat heeft uiteraard te maken met de energietarieven die steeds hoger worden, maar ook met het bijdragen aan een betere wereld. In het kader daarvan is het daarom een must om te letten op de isolatiewaarden van de zonwering. Screens met zuignappen en rolluiken zijn bijvoorbeeld erg effectief wanneer je de temperatuur binnen aangenaam wil houden in zowel de winter als de zomer. Dat zorgt voor verkoeling op warme dagen en het vasthouden van warmte op koude dagen, waardoor je minder hoeft te stoken.

Hoe zit het met de privacy van zonwering?

Tot slot is zonwering ook de ideale manier om een beetje privacy te creëren. Je kunt er immers de ramen mee afsluiten zoals je dat ook met gordijnen of een andere vorm van raamdecoratie kunt doen. Het voordeel van zonwering is dat je het open of dicht kunt doen op de momenten dat jij dat wil. Bij screens kunnen mensen niet meer naar binnen kijken, maar heb je zelf nog wel zicht op buiten. Ga je voor rolluiken dan kies je voor zonwering die een raam volledig afsluit. Dat betekent dat je zelf ook niet meer naar buiten kunt kijken. Denk daar dus goed over na.

Reacties