Foto: budgettuin

Net verhuisd? Met het laatste budget toch een mooie tuin!

Hoe jij met je laatste restje budget een toptuin neerzet? Lees snel verder!

Vincent 23 September 2023

Verhuizen valt áltijd duurder uit dan vooraf begroot. Je wilt toch een nieuw kleurtje op alle wanden en een bank die past in het interieur, en helaas bleken niet alle kasten tegen een verhuizing bestand.

Voor je het weet lopen de kosten aardig op en ben je al lang blij dat alles op zijn plek staat en de spaarpot weer een beetje gevuld kan gaan worden. Maar dan kijk je op een gegeven moment naar buiten, en realiseer je je dat ook daar nog wel het nodige werk verzet moet worden. Waar bij de aankoop het zo idyllisch ogende tuintje er nog prima uitzag, bleek het bij nader in te zien toch een gevalletje ‘mooi van ver, maar verre van mooi’. Een tuinarchitect en hovenier inhuren is duur en écht niet nodig om tot een stijlvolle en verzorgde tuin te komen. Hoe jij met je laatste restje budget een toptuin neerzet? Lees snel verder! 

De bodem 

Om maar meteen bij de basis te beginnen, de ondergrond. Tegels en iemand inhuren die ze goed kan leggen zijn vaak een (te) grote kostenpost. Iets wat ook niet direct nodig is, er zijn alternatieven die je prima zelf kunt aanleggen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is worteldoek en kiezelstenen of houtsnippers. Daarmee kun je al heel eenvoudig zelf paadjes en terrassen aanleggen. Ook een goedkoop en zelf te fiksen optie zijn houtvlonders. Vaak kun je deze al in voorverpakte pakketten aanschaffen waar alles wat je nodig hebt inzit. En ook nog eens een duurzame keuze! 

Bloemetjes en bijtjes 

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de hele tuin een grindbak wordt, creëer daarom voldoende ruimte voor groen in je tuin. Kies enerzijds stukjes waar je gewoon gras laat groeien. Koop goed zaad en heb geduld. Het kost even tijd, maar dit is wel de manier om goedkoop maar ook het mooiste gras te krijgen. Daarnaast is het leuk om natuurlijk perkjes te reserveren. Om die te vullen kun je zelf zaadjes planten of stekjes in de aarde zetten. Maar er zijn ook goedkope en duurzame planten zoals siergrassen. Kies in ieder geval iets wat wintervast is en meerdere seizoenen meegaat, iets wat goedkoper is ook op de lange termijn.  

De afbakening 

De meeste tuinen kennen ook aangrenzende tuinen. Wanneer je hele gezellige buren hebt hoeft een afbakening niet altijd, maar in de meeste gevallen is dit wel fijn. Een aanpassing van een schutting of coniferenhaag is dan ook iets waarvan het altijd goed is om dit in onderlinge afstemming te doen. Wanneer het er echt niet meer uitziet, is het misschien goed om vernieuwing voor te stellen. Met een beetje geluk heb je een handige buurman en kost dit qua installatie je weinig tot niets. Het fijnste hierbij is dat de kosten gedeeld kunnen worden, iets wat op een beperkt budget behoorlijk het verschil kan maken. Komen jullie er niet uit? Laat dan de bestaande schutting voor wat het is en plaats er klimop tegen aan. Niet duur, wel mooi! 

De aankleding 

Dan het leukste gedeelte; de aankleding van de tuin. Hier kun je namelijk het verschil mee maken. Allereerst het groene gedeelte. Want naast dat je perkjes kunt maken, is het vullen van potten ook ontzettend leuk om een tuin gezellig te maken. Ga hier niet voor naar een (duur) tuincentrum, maar juist naar de plaatselijke kringloop. Ongetwijfeld vind je hier tegen een fractie van de originele prijs prachtige potten. Het maakt niet uit wat de vorm en het materiaal precies is. Wanneer je namelijk een spuitbus in bijvoorbeeld een aardetint of witkleur koopt en alle potten in dezelfde kleur spuit, dan ontstaat er direct harmonie. Dan is het verschil in vorm en formaat juist speels! Je zult verstelt staan van het effect en de kosten: daar hoef jij je niet druk over te maken!  

De meubels 

Natuurlijk ga je in je tuin niet op de grond zitten. Tweedehands tuinmeubelen kun je prima kopen, maar vaak zijn deze door weer en wind al behoorlijk toegetakeld. Je kunt echter ook hele goede meubels van topkwaliteit kopen tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Betaalbare tuinmeubelen zijn door het enorme aanbod van vandaag de dag in de leukste varianten te vinden. Iets waar je jaren plezier van gaat hebben en jouw tuin écht afmaakt! 

Kortom, een voordelige tuin is prima te regelen. Wellicht moet je wel je handen uit de mouwen steken. Maar dit is voor iedere huis/tuin/keuken-klusser prima te doen, en voor je het weet zit jij zeer tevreden op je nieuwe loungeset! 

Reacties