Foto: kunstgras-wonen

Kunstgras is de tuin? Zo doe je dat!

Stel je eens voor dat je in je tuin staat en je ziet al een prachtig nieuw terras voor je.

Lysanne 05 Augustus 2023

Geen saaie grijze tegels meer, maar een levendige groene kleur die je tuin het hele jaar door opfleurt. Wil je zo'n mooi gazon dat ook nog eens weinig onderhoud vergt? Dan is kunstgras de beste optie! En het goede nieuws is: je kunt zelf kunstgras leggen. Met een duidelijk stappenplan kun je je tuin omtoveren en jezelf als een professionele tuinman voelen. Je leert hoe je je terras kan veranderen met kunstgras. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje inzicht en handigheid. Iedereen, ongeacht geslacht, kan de handen uit de mouwen steken en anderen verrassen met het geweldige resultaat!

 De ondergrond bewerken, de grondslag voor je terras

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van je nieuwe terras, is het belangrijk om te bedenken waarvoor je het terras gaat gebruiken. Ga je er actief op sporten, zullen de kinderen er vaak op spelen, of is het vooral bedoeld als decoratief element? Een goede afvoer van water is ook essentieel om te voorkomen dat er plassen ontstaan. Gelukkig zijn er waterdoorlatende grasmatten beschikbaar die ervoor zorgen dat het water na een flinke regenbui gewoon de grond in kan trekken, als sneeuw voor de zon verdwijnt dus! Voor een optimale afwatering is het aan te raden om onder deze grasmatten een zandlaag met menggranulaat van ongeveer 5 tot 10 centimeter dik aan te brengen. Dit helpt het water goed af te voeren. Naast de waterdoorlatende grasmatten en de zandlaag, kun je ook kiezen voor een afvoersysteem.

Een kantopsluiting is essentieel!

Bij het aanleggen van kunstgras is het slim om aan de randen een kantopsluiting te plaatsen. Dit is een soort omheining die op verschillende manieren kan worden aangebracht, zoals bestrating, een betonrand of kunststof. De kantopsluiting heeft niet alleen invloed op de uitstraling van je terras, maar biedt ook technische voordelen. Het voorkomt bijvoorbeeld dat vuil onder het terras terechtkomt, beschermt tegen rafelen van de randen en zorgt ervoor dat de ondergrond niet zichtbaar is. Het is belangrijk om te kiezen voor een duurzame kantopsluiting, zodat deze lang meegaat. Denk dus goed na over welk type kantopsluiting je wilt gebruiken om je gazon perfect af te werken!

Kunstgras leggen

Als de bodem van je tuin in goede staat is, kan je beginnen aan de laatste fase van het aanleggen van kunstgras. Eerst gebruik je een trilplaat om de bodem steviger te maken, zodat verzakkingen worden voorkomen. Daarna maak je de grond gelijk met een waterpas. Vervolgens leg je een drukverdelend doek van geovliestextiel aan. Dit zorgt ervoor dat het zandbed gelijk blijft en onkruid geen kans krijgt om door te groeien. Nu is het tijd om het kunstgras zelf op de gewenste plek te leggen, bij te snijden en eventueel aan elkaar te plakken. De lijm die je hiervoor gebruikt zal later onzichtbaar zijn. Als laatste stap strooi je kwartzand over het gazon, waardoor het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen. Na al het harde werk kun je nu genieten van je prachtige gazon. Veel plezier!

Reacties