Foto: wellness_tuin

Kom tot rust in je eigen wellness tuin

Een eigen wellness tuin biedt de perfecte oplossing om thuis te ontsnappen aan de hectiek.

Theo Vliegop 30 Mei 2024

De dagelijkse drukte en stress van het moderne leven kunnen vaak overweldigend zijn. Het vinden van momenten van rust en ontspanning is daarom essentieel. In dit artikel ontdek je hoe je jouw tuin kunt laten transformeren in een persoonlijke wellness oase.

Stappenplan voor de perfecte wellness tuin

Een wellness tuin laten ontwerpen gaat verder dan alleen plan voor planten en paden; het is een volledige ervaring die de zintuigen moet stimuleren en kalmeren. Voor het plannen van de perfecte wellness tuin is het belangrijk om een overzichtelijk stappenplan te volgen om van jouw droomtuin werkelijkheid te maken:

Stap 1: Consultatie

Het proces begint met een persoonlijk gesprek waarin de tuinarchitect jouw wensen en eisen voor de tuin verzamelt. Dit is het moment om je ideeën over de inrichting en functies zoals een zwembad of sauna te delen.

Stap 2: Technische analyse

De architect beoordeelt de tuin op technische aspecten zoals de grootte, bodemsoort, bestaande vegetatie, en zonligging. Deze informatie is cruciaal voor het opstellen van een passend ontwerp.

Stap 3: Schets ontwerp en kostenraming

Op basis van de verzamelde informatie maakt de tuinarchitect een eerste schets en een kostenraming. Het voorlopige plan laat zien hoe de tuin eruit kan zien en wat de financiële implicaties zijn.

Stap 4: Voorlopig ontwerp

Met jouw feedback wordt het schetsontwerp verfijnd naar een gedetailleerder voorlopig ontwerp. Vaak worden er 3D-beelden gemaakt om een beter beeld te geven van het eindresultaat.

Stap 5: Definitief ontwerp

Na goedkeuring van het voorlopige ontwerp werkt de architect alles uit tot een definitief ontwerp. Dit omvat gedetailleerde plannen voor maten, materialen, verlichting en beplanting.

Stap 6: Aanleg en realisatie

Met het definitieve ontwerp start de aanleg van de tuin. De tuinarchitect kan toezicht houden op de uitvoering om te zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Wellness tuin faciliteiten

Er is een groot aanbod aan wellness faciliteiten. Van verfrissende zwembaden tot ontspannende sauna's, elk element is zorgvuldig gekozen om je tuin te transformeren in een persoonlijke spa-ervaring.

Zwembad

Een zwembad is vaak het middelpunt van een wellness tuin. Het biedt niet alleen verkoeling op warme dagen, maar dient ook als een visueel rustpunt. Voor de ultieme ontspanning kies je voor een infinity pool met een uitzicht, of een natuurlijk zwembad dat opgaat in de omgeving. Zorg voor comfortabele ligbedden rondom het zwembad voor zonnebaden en ontspanning.

Jacuzzi

Een jacuzzi voegt een luxe element toe aan je tuin. Het warme water en de masserende jets zijn ideaal voor het verlichten van spierspanning en stress. Plaats de jacuzzi op een afgezonderde plek voor privacy of juist dicht bij het huis voor gemakkelijke toegang.

Sauna

Een sauna in de tuin kan een Scandinavisch gevoel van luxe en wellness bieden. Kies voor een traditionele houtgestookte sauna of een moderne infrarood sauna, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare ruimte. Een sauna helpt bij het detoxen van het lichaam, verbetert de circulatie en biedt een diepe ontspanning.

Lounge Area

Een lounge area is essentieel in een wellness tuin. Dit moet een comfortabele plek zijn met voldoende zitgelegenheid, beschermd tegen weerselementen. Gebruik natuurlijke materialen en zachte kussens om een uitnodigende sfeer te creëren. Overweeg een vuurplaats of een verwarmde pergola voor de koudere avonden. Poolhouse Een poolhouse naast het zwembad verhoogt het comfort en de functionaliteit van je wellness tuin. Dit kan dienen als een omkleedruimte, een extra lounge, of zelfs als gastenverblijf. Richt het in met alle benodigdheden voor een dag bij het zwembad, inclusief een kleine keuken, toilet en een comfortabele rustplek. Zet de eerste stap naar ontspanning Wacht niet langer om van je tuin een persoonlijk wellness paradijs te maken. Elk element, van het zwembad tot de sauna, draagt bij aan een leven vol ontspanning en welzijn. Laat vandaag nog een tuinontwerp maken en zet de stap naar een gezonder en gelukkiger leven in je eigen achtertuin.

Reacties