Foto: Wonennl-zwembad_Starline

Wellness in eigen tuin? Zo pak je dat aan!

Wanneer je de luxe hebt om een eigen tuin te bezitten dan is dat een voorrecht vandaag de dag.

Vincent 03 Mei 2024

De huizenmarkt is nog steeds oververhit en het hebben van (veel) buitenruimte wordt daarmee ook steeds meer een voorrecht dan vanzelfsprekendheid. Optimaal je buitenruimte gebruiken is dan ook een trend wat enorm aan het toenemen is. We willen alles uit de tuin halen wat erin zit, ook wanneer deze niet supergroot is. Dit in combinatie met het besef dat thuis tot rust kunnen komen heel belangrijk is, zorgt ervoor dat wellness in eigen tuin steeds populairder wordt. Je kan dit op zeer uiteenlopende manieren doen. Van dure investeringen tot kleine aanpassingen. Hoe jij meer wellness en ontspanning gewoon thuis creëert? Lees snel verder. 

Wat is wellness? 

Wellness is natuurlijk een heel breed begrip wat voor iedereen iets anders omvat. De één vindt wellness een uitgebreide massage, de ander vindt wellness een fijne yoga sessie. Wellness is een Engels begrip en de term “wellness” is ontstaan uit de woorden “wellbeing” en “fitness’. Het is daarmee een verzamelbegrip voor alles wat onder ontspannen, genieten, rust en herstellen valt. Dit is dus inderdaad zeer breed en kan voor iedereen verschillen. Wel zijn er zaken te bedenken wat voor veel mensen ontspannend werkt. In het verleden gingen mensen hiervoor naar een (duur) wellnessoord of naar een openbare sauna, maar met een toegenomen besef van het belang ervan én een groter wordend aanbod voor thuis welness is het steeds gebruikelijker om gewoon lekker thuis helemaal tot rust te komen. Met een paar simpele investeringen kun jij de professionele sauna al snel inruilen voor je eigen tuin.

Get wet met een hottub, jacuzzi of zwembad

Allereerst iets wat veel mensen als het ultieme gevoel van luxe en comfort ervaren en dat is een eigen zwembad, hottub of jacuzzi. Deze zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Ook voor een kleiner budget is dit gewoon al te koop. Zelfs bij de grotere supermarkten liggen de laatste jaren al opblaasjacuzzi’s van verrassend goede kwaliteit in de schappen. Voor de echte wellnesservaring worden soms jacuzzi’s gecombineerd met een zwemspa. Wat voor jouw tuin hierbij de beste keuze is, hangt vooral samen met de ruimte en het budget.

Een hottub zien we bijvoorbeeld vooral bij mensen die het fijn vinden om in de koude wintermaanden in een warm bad te verblijven, of juist in de zomer even lekker af te koelen. Een hottub wordt vaak op een natuurlijke wijze verwarmd, waarmee het een duurzame keuze is. Een jacuzzi heeft het voordeel dat er vaak bubbels en massagemogelijkheden in zitten. Ook is het water met een paar eenvoudige drukken op de knop te verwarmen, in gebruik dus een stuk fijner.

Het zwembad biedt wel de meeste luxe, maar kost ook het meeste geld en ruimte. Het zwembad is wel direct de mogelijkheid om wellness in ten volste te ervaren. Je kunt erin ontspannen maar ook een flinke (herstel) workout doen. Wanneer je kiest voor een zwemspa met jetstreams kun je zelfs op een kleine oppervlakte een flinke workout doen.

Wil je het helemaal op de natuurlijk manier doen, zonder dat je gebruik hoeft te maken van chloor en plastic? Dan is een zwemvijver aan te raden. Daarbij is het wel essentieel dat je veel ruimte hebt. Want een gemiddelde vijver in de tuin van een doorzonwoning is hier niet geschikt voor. Verkijk je echter niet op het onderhoud van een zwemvijver. Ook hierbij is het belangrijk om het water van goede kwaliteit te houden, vissen kunnen hier een deel van uit handen nemen maar lang niet alles.

Heb je echter geen tijd of budget om een zwembad, jacuzzi of hottub in je tuin te plaatsen maar wil je wel wat extra comfort en wellness toevoegen? Kijk dan eens naar de buiten (regen)douche. Deze past in iedere tuin en kan ook al heerlijk bijdragen aan het gevoel van wellness en luxe aan huis.

Lekker warm 

Een ander aspect van wellness is natuurlijk een sauna. Iets wat je in ieder wellness centrum terugziet. De prijzen van sauna’s zijn de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Je kan ze zelfs al goed voor een aantrekkelijke prijs op de tweedehands markt krijgen. Een sauna is niet alleen heel fijn en ontspannend, het is ook nog eens gezond. Combineer dit met een buitendouche en je kan een dagelijks ritueel ervan maken om na een lange dag even een kwartiertje op te warmen in de sauna om vervolgens onder de buitendouche af te koelen. Een boost voor je weerstand, bloedsomloop maar ook mentale gezondheid.

Kleine dingen voor jouw welzijn

Naast deze grote investeringen voor wellness in huis, van de zwemspa tot huttub, kan ontspanning ook in de kleine dingen zitten. Een fijne loungeset, een plek in de tuin waar je heerlijk yoga kan doen of een tuinhuis inrichten als een extra kamer waar je even heerlijk kan ontsnappen aan de waan van de dag. Allemaal kleine dingen die jouw wellnes, of in het Nederlands ‘welzijn’, ten goede komen. Zie het niet als iets waar je geld aan verspilt maar juist als investering. Een investering in je gezondheid en ontspanning. Iets waar we in de wereld van vandaag de dag wellicht meer behoefte aan hebben, dan dat we ooit hebben gehad.

Dus ben jij op zoek naar dat extra stukje ontspanning en balans in je leven? Kijk dan eens extra goed naar je tuin. Kun je deze ruimte omarmen en gebruiken om nog meer rust in je huist te creëren? Het kan al beginnen met iets kleins zoals een eigen workout plek in je tuin en breid het daarna verder uit. Je zult zien dat het niet alleen je eigen welzijn ten goede komt, maar dat je huisgenoten het ook dankbaar zullen omarmen. Voor je het weet staat je tuin ieder weekend vol met vrienden die mee willen genieten en dan is het gedaan met de rust. Geniet ervan! 

Reacties