Foto: 6a25d7c2-7a22-4330-bb32-648b177206ee

Jouw ideale stadstuin

Als je midden in de stad woont is een mooi stukje natuur vaak een aardige afstand van je woning vandaan. Maar waarom zou je niet een stuk natuur naar je eigen stadstuin halen?

Gerrit 25 November 2022

Hoe groot of klein jouw stadstuin ook is, het is altijd mogelijk om van jouw tuin je eigen stukje natuur te creëren. En het levert jou en het klimaat nog mooie voordelen op ook! 

Voordelen 

Als je meer natuur in je stadstuin creëert, help je mee aan een beter milieu. Als er steeds meer mensen in de stad een natuurlijke stadstuin zullen onderhouden, zorgt dit voor een betere biodiversiteit en minder luchtvervuiling. Daarnaast is er uit onderzoek gekomen dat het voor jou als persoon ook beter is. In de stad heb je veel stenen huizen, pleinen en straten en die zorgen ervoor dat de warmte langer opgenomen wordt. Het is ook één van de redenen waarom het in de stad warmer is dan op het platteland. Natuurlijk verander je met alleen jouw natuurlijke stadstuin nog niet het hele klimaat, maar als het grootse deel van jouw buurt hun tuin natuurlijker maakt, zorgt dit al voor een hele andere biodiversiteit in jouw omgeving. 

Vergroenen van je tuin 

Naast dat het goed voor je gezondheid en omgeving is, is het ook veel leuker voor het oog om te zien. Het vergroenen van je tuin kan je al op een paar simpele manieren doen. Hang wat extra plantenbakken op, vervang je stenen voor gras of ga voor een groene levende muur. Dit is een muur vol met groene planten en grassen die verticaal naast elkaar hangen of staan. Deze muur wordt ook wel een verticale tuin genoemd. In andere landen is dit al enorm populair en in ons land wint deze trend de afgelopen jaren ook steeds meer terrein. Vooral in de stad is het ideaal als je niet veel ruimte hebt en zoveel mogelijk groen wil in je tuin.

Organische vormen

Door gebruik te maken van organische vormen in je tuin krijgt je complete tuin weer een andere uitstraling. Door bij het uitzoeken van je tuinmeubels te gaan voor een ronde of ovale tafel kan de sfeer van je gehele stadstuin al veranderen. Heb je een ronde tuin dan kan juist een rechthoekige tafel er weer mooi uitspringen en kan je werken met organische accessoires. Om meer natuur in je stadstuin te krijgen kan je kiezen voor natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld een teakhouten tuinset, lounge tuinbank of relaxstoel. Een stadstuin is over het algemeen niet heel groot, dus door te werken met verschillende hoekjes zorg je gevoelsmatig al voor een grotere tuin, bekijk ook eens de blog over hoe je een kleine tuin groter kan laten lijken (link naar ander artikel). Zo kan je een hoekje doen met een rondlopende loungeset en aan de andere kant een hoekje met een bistroset met organische vormen. Of ga voor een hoekje met een heerlijke hangstoel. Daarnaast kan je in de tuin veel werken met organische accessoires en aankleding. Ga bijvoorbeeld voor organische vazen op tafel, een ronde spiegel en een ovale plantenbak. 

Moestuin 

Het is toch heerlijk om gerechten te koken met ingrediënten uit eigen tuin. Door een moestuin aan te leggen heb je ingrediënten voor de lekkerste gerechten en het zorgt ervoor dat je meer natuur in je stadstuin haalt. Een moestuin hoeft ook helemaal niet groot te zijn. Sterker nog, als je een paar hangende bloembakken neerhangt met een aantal kruiden of groenten erin kan je al een heel eind komen. Of bouw een houten pallet om tot kruidenrek. Door een pallet tegen een muur aan te schroeven kan je er bakjes met kruiden en groenten in kwijt. Laat je creativiteit vrij en verf je kruidenrek in de kleuren die passen bij jouw stadstuin. 

Reacties