Foto: markilux_urbane_Balkongestaltung_02

Gezellige ambiance op het balkon

De 'groene woonkamer' klaarmaken voor de zomer

04 Juni 2024

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat velen zich ervan bewust werden, hoe ontspannend het kan zijn om een klein of groot balkon je eigen koninkrijk te mogen noemen. Het plezier van het vormgeven van de populaire buitenruimte is sindsdien in de meest uiteenlopende stijlen tot uitdrukking gekomen en heeft in elk geval variatie en meer groen in de stad gebracht.

De tijden waarin balkons vooral een saaie plek waren die hoogstens voor de opslag van drank dienden, behoren weliswaar nog niet tot het verleden. Maar de afgelopen jaren is er een duidelijke trend te zien dat buitenruimtes door de aanschaf van mooie, qua kleur op elkaar afgestemde meubels, kussens, kaarsen of vloerkleden en veel groen in een gezellige ontspanningsplek worden veranderd. Zo ontstonden er midden in de stad veel balkonoases die het vakantiegevoel naar boven brengen.

Balkon stijlvol en groen vormgeven

Het is daarbij afhankelijk van de grootte, ligging, vrijetijdsbesteding en persoonlijke inrichtingsstijl hoe het eigen balkon kan worden gebruikt. Als de ruimte beperkt is, zijn er over het algemeen meubels beschikbaar die multifunctioneel of gemakkelijk op te bergen zijn. Op een groter oppervlak mag het dan ook die comfortabele loungeset zijn. Naast meubels en decoratieve elementen zijn echter vooral planten de sterren op het balkon. Ze brengen immers de natuur naar de stad: als sierplant, in de vorm van minituintjes of als insectvriendelijke wilde kruiden. Tegenwoordig zijn ook ruimtebesparende verticale tuinen populair. Ze vormen een aangenaam groene of kleurrijke blikvanger en hebben in de zomer vooral duidelijk een verkoelend effect op de huismuur.

Schermen brengen mooie accenten aan

Ook schermen zijn verkoelend en effectief qua kleur. Want afhankelijk van het doekdessin en de framekleur kan de stijl van tijdloos, elegant en natuurgericht, of gezellig en rustiek, tot kleurrijk en traditioneel variëren. Zo is een ton-sur-toninrichting mogelijk of kunnen er juist kleurrijke accenten worden gelegd. Bovendien is er door schermen niet alleen meer privacy op het balkon, maar ook individuele en royale schaduw, met veel ruimte onder het zonweringdoek. Het doek verdwijnt bij cassetteschermen na het indraaien in een behuizing, zodat vuil geen kans krijgt. Als dat automatisch gebeurt, is er ook meer bescherming tegen wind en opwarming van de binnenruimte. De nieuwe klemzonwering markilux 900 is bijvoorbeeld een moderne zonwering waarmee de 'groene woonkamer' sfeervol kan worden ingericht. Ze brengt stijl, royale schaduw en met de vele dessins ook kleur op het balkon. In combinatie met mooie en praktische meubels, met accessoires en met de juiste planten kan zo elk balkon veel gezellige uren in zomerstemming worden gebracht.

Ga naar markilux.com

 

Meer van Markilux
Reacties