Foto: 2022/euonymus-japonicus-green-spire.jpg

Euonymus Japonicus Green Spire: geschikte keuze voor elke tuin

De Euonymus Japonicus Green Spire staat bekend als zeer populaire haagplant.

14 September 2022

De haagplant groeit namelijk snel en komt in elke tuin én op elke standplaats in de tuin goed tot zijn recht. De Euonymus Japonicus heeft bovendien maar weinig onderhoud nodig. U kunt de Green Spire zowel een plekje in de zon als in de schaduw geven. Houd er rekening mee dat ze in de zon sneller zal groeien. Als u de haagplant gaat aanplanten, is het van belang dat de bodem gedraineerd wordt. U doet dit door de bodem zo’n 20 tot 30 cm om te spitten. Hierna voorziet u de grond van (organische) meststoffen. Geef de eerste maanden voldoende water. De Green Spire heeft namelijk nog niet voldoende tijd gehad om zijn wortelgestel optimaal te laten ontwikkelen. Na de eerste periode zal de haagplant minder bewatering nodig hebben.

Het aanplanten van de Euonymus Japonicus Green Spire als haag

In principe kunt u de Euonymus Japonicus Green Spire op elk gewenst moment van het jaar aanplanten. Om te voorkomen dat de haagplant verbrandt, raden we u aan om dit niet op een al te warme en zonnige dag te doen. Ook tijdens vorst kunt u beter even wachten met het aanplanten van de Euonymus Japonicus. Als het vriest zou de haagplant namelijk kapot kunnen vriezen. Het aanplanten van de Euonymus Japonicus Green Spire doet u volgens onderstaand stappenplan:

Begin met het graven van een geul op de plek waar u de haagplant wilt planten. Meng de grond (ook de uitgegraven grond) met aanplantgrond. Plant de haagplant niet al te diep, de wortels moeten zich namelijk volledig kunnen ontwikkelen. Geef de Euonymus Japonicus Green Spire haag direct na het aanplanten extra water. Blijf de Euonymus Japonicus in de eerste periode na het aanplanten van extra water voorzien. Dit is belangrijk als u wilt dat deze uitgroeit tot een gezonde, krachtige en mooie haagplant.

Het snoeien en onderhouden van de Green Spire

Over het algemeen is het voldoende om de Euonymus Japonicus één keer per jaar te snoeien. U kunt dit het beste in het voorjaar doen. Houd er rekening mee dat de Green Spire vrij snel groeit (sneller dan de Buxus). De haagplant kan een maximale hoogte van ongeveer 80 cm bereiken. Afgezien van de eerste periode na het aanplanten, heeft de haagplant – onder normale weersomstandigheden – geen extra bewatering nodig. Slechts bij extreme hitte of droogte kan het nodig zijn om de Euonymus Japonicus Green Spire van extra water te voorzien. Uiteraard is het wel van belang om de haagplant aan te planten in een waterdoorlatende bodem.

De Euonymus Japonicus staat bekend als vrij lage en altijd groene haagplant die een maximale hoogte van 80 cm kan bereiken. De haagplant groeit gemiddeld zo’n 10 cm per jaar. U kunt de Euonymus Japonicus het beste eenmaal per jaar snoeien, bij voorkeur in de maanden maart of april. Als u jaarlijks snoeit, zal de haagplant uitgroeien tot een mooie en krachtige haag. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag. De Euonymus Japonicus Green Spire kan verdrogen of verbranden als u de haagplant snoeit tijdens zonnig of warm weer.

Reacties